Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Lehetséges, hogy egyszer lesz...

Lehetséges, hogy egyszer lesz háziasított nagyobb méretű macska vagy kizárt?

Figyelt kérdés

Például, az Egyesült Államokban a pumákat próbálják házasítani, ugyanis a nagymacskák közül azok kezelhetőek a legkönnyebben.

Érdekes módon, a pumák nem bőgnek, mint az oroszlánok, viszont tudnak dorombolni.

Viszont, magát a házimacska sem igazán háziasított, kvázi még mindig egy vadállat, szinte az összes vadállatjellemzője megvan, csak kezelhető.

A háziasítás mértéke sokkal kisebb, mint a kutyáknál.

2018. márc. 3. 21:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Lehetségesnek lehetséges, de ez rengeteg idő.

Először is egy nem túl nagy egyedszámmal rendelkező fajt tenyészteni kell, hogy ne legyen veszélyeztetett. Utána lehet beszélni a háziasításról. Viszont ezt is csak tehetősebb emberek, mint pl. az arab sejkek tehetik meg. Nem véletlenül látni az ilyenek mellett gepárdokat, stb... szóval esélyt nem nagyon látok rá, hogy egy átlag ember a házában egy pumát tartson, akár egy macskát.

2018. márc. 3. 22:01
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Az Egyesült Államok egy fertő állattartás terén... Mindent háziasítani, keverni és változtatni akarnak, undormány.

Egy vadállat háziasításához több ezer év szelekciója szükséges. A kutya sem két nap alatt lett olyan mint ma; nem rohant az ember elé, hogy "na, én mostantól házi kutya vagyok, vakargass meg". Az akkori kutyafélék almaiból kiválasztották a legszelídebb kölyköket, azokat "tenyésztve" tovább.

Remélhetőleg a nagymacskákból sosem lesz házi cica...

2018. márc. 3. 22:01
 3/12 anonim ***** válasza:
66%

Long story short: nem.

Hogy miért? Mert nincs rá szükség/igény. Hiszen, ha belegondolsz, mire lenne "hasznos" egy puma méretű macska?

2018. márc. 3. 22:13
 4/12 anonim ***** válasza:
44%

Utolsó, már hogy ne lenne rá igény? Rengetegen akarnának tigrist vagy párducot tartani háziállatként, és több vadmacskafajt így is tartanak.

Ennyi erővel mit csinálsz egy patkány méretű kutyával? Arra is van kereslet, azt se azért tartják, mert "szükség" van rá, vagy bármiben segítene, egyszerűen csak szeretik. A házipumát is imádná a gazdája.

Úgyhogy igen, simán lehetséges.

2018. márc. 3. 22:46
 5/12 anonim ***** válasza:

A rengetegen ebben az esetben elenyésző számú igényt jelent.

A kérdésben egy új faj háziasításáról van szó, nem specializációról, mint a kutyák méret szerinti nemesítéséről.

Egyszerűen nincs gyakorlati funkciója egy puma méretű, macskaféle ragadozónak az ember mellet. Ha lenne, már háziasították volna. De inkább arra a méretre is kutyát nemesítettek, mert könnyebben kezelhető.

2018. márc. 3. 23:02
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Jah igen, a patkány mérető kutya amikor nemesítették, akkor még funkcióval rendelkezett. Jellemzően rágcsálóirtásra volt. Az, hogy a utóbbi egy-két évtizedben elkorcsosították, az más kérdés, de maga a fajta sem egy két évtized alatt fejlődött ki.
2018. márc. 3. 23:06
 7/12 anonim ***** válasza:
51%

És gondolod, hogy manapság, amikor hibrid állatokat hoznak létre szórakozásból, nem lesz valakinek annyi szabadideje, hogy nagymacskákat háziasítson?

Nem is tudom, melyik vadmacskafajta már teljesen legálisan tartható itthon is, csak engedély szükséges hozzá. A macskának amúgy sincs manapság gyakorlati funkciója, de mindenki imádja őket, akárcsak a nagy/vadmacskákat, hatalmas üzlet lehetne belőle.

Ha a sima házimacska megtanítható pórázon sétálásra, akkor egy feltehetőleg háziasított vadmacska is, és máris van egy kutyaméretű macskád. Én - és teljesen biztos vagyok benne, hogy sokan mások is - imádnám. :)

2018. márc. 3. 23:19
 8/12 anonim ***** válasza:
51%
Én is imádnám, de a háziasításhoz nem elég idő valaki szabadideje. :/
2018. márc. 3. 23:24
 9/12 anonim ***** válasza:

Ez átvitt értelem volt.

Már háziasított rókák is vannak, nekik sincsen semmi szerepük. :)

Nyilván nem 10-20 év lesz, de az ember előbb-utóbb (sajnos?) eléri, amit akar.

2018. márc. 3. 23:52
 10/12 anonim ***** válasza:
Vannak ilyenek neten lehet találni sztorikat. Pl ilyen állat mentők befogadnak fiatal vadállatokat akik nem tudnának életben maradni maguktól a vadonba és a házukba nevelik őket. Tudom hogy nem pont erre vagy kíváncsi csak gondoltam leírom hogy van ilyen is.
2018. márc. 4. 00:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!