Kanadai szfinx, vásárlás, születendő kölykök, többi lent?
1.Szeretnék vásárolni egy hím és egy nőstény kanadai szfinxet háziállatnak, nem tenyésztési célból.Milyen hátrányai lehetnek ha nem kennelből vásárolok 100-200ezerért hanem apróhírdetési oldalról 40-50ezerért? (Gondolok most arra hogy lehet-e az állatnak bármilyen idegrendszeri vagy másfajta betegsége)
2.Azt halottam hogy ha 2 szfinxnek a szőrtelensége nem ugyanazon a genetikai alapon nyugszik akkor a kölykeik szőrösek lesznek.Ez tényleg így van? (Mert például a Peterbald kopaszmacskának a kopaszsága domináns géneken alapul, vagyis egy Peterbald és egy szőrős macska utódai szörtelenek lennének.)
Igen, lehet beteg. Az még a kisebbik rossz eset, hogy külsőre/természetre alig vagy egyáltalán nem fog hasonlítani a fajtára.
Apróhirdetési oldalon többnyire olyanok hirdetnek, akiknek van két (rosszabb esetben eleve nem fajtatiszta) macskájuk, amiket hozzáértés nélkül összeraknak, majd kapsz valami, a fajtára talán külsőleg hasonlító kismacskát.
Vagy olyanok, akik csak szaporítanak orrba-szájba, a haszon reményében, kizsákmányolják a nőstényeiket, és a különbséget, amennyivel egy tenyésztőtől többe kerülne a cica, a cicákon spórolják meg. Nem szűretik őket genetikai/fertőző betegségekre, nincsenek meg a megfelelő oltásaik, féreghajtás, nem kapnak minőségi eledelt. És persze, törzskönyv (ami a fajtatisztaságát, felmenőit igazolja), számla, szerződés, és legfőképpen egészségügyi garancia nélkül kapod meg a kicsiket.
A genetikai kérdésekben, és igazából bármilyen más kérdésben egy megbízható tenyésztőre számíthatsz a későbbiek során is, mert ő ÉRT hozzá. Az apróhirdetős szaporítóknál ez nincs így.
Nem értek a fajtához, de ez a tenyészet tűnik így első ránézésre normálisnak:
Lehet, hogy vérferőzésből származó macskát vásárolsz majd. Lehetnek problémák az idegeivel, lehet fogyatékos, lehetnek bőrproblémái, bármi előfordulhat.
Az ilyen nagyon speciális macskáknál különösen fontos a hozzáértés. Ha szakértelem nélkül szaporítják, azzal beteg, egész életükben fájdalmakkal küzdő állatokat hozhatnak össze. Ez pedig állatkínzás.
A tenyésztők nem véletlenül kötik ki eladáskor, hogy a nem tenyészetbe eladott macskákat ivartalanítani kell. Az önjelölt szaporítók egycsapásra tönkreteszik azt a gondos munkát, amivel a tenyésztők a legszebb, legegészségesebb, legjobb belső tulajdonságokkal bíró egyedek vérvonalát nemesítik.
Lehet?Ezerszázalék..Szerinted miért annyival olcsóbb?:)
Én ''stafford" al jártam így...Hát mit ne mondjak,imádom szeretem,de mai napig kezelésekre kell vele járni,valószínű dp-s is...
Mindenképp tenyésztőtől vásárolj!A jófogást messziről kerüld a szaporítókkal együtt.Sok sikert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!