Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Miért csinálja ezt a macskánk?...

Miért csinálja ezt a macskánk? Le lehet szoktatni róla?

Figyelt kérdés

Még júniusban fogadtunk örökbe egy utcára dobott, akkor kb. 2 hónapos cicát. Szóval jelenleg olyan 8 hónapos lehet, lány és még nincs ivartalanítva (tervezzük, de az állatorvos azt mondta, leghamarabb 10 hónapos korban lehet). Korábban falun laktunk, ott volt rengeteg macskánk az évek alatt, viszont most városban élünk és itt nincs olyan nagy szabad tér a ház körül, ahová minden nap kiengedhetnénk játszani, szaladgálni, többnyire a házban játszunk vele, hogy ne unatkozzon.

Ami probléma van vele, hogy egyszerűen nem hagy enni. Ha megneszeli, hogy kaja van nálam, elkezd követni, ha eszek, felugrik az asztalra, szagolgatja a tányért, próbálja megnyalni vagy ellopni az ételt. Nem ért a szóból, ha 5x leteszem az asztalról, 5x visszaugrik. Ha tányért hagyunk az asztalon vagy a mosogatóban, felugrik és kinyalja teljesen. Ha valami kis cafat leesik, azonnal megeszi. VISZONT ha szándékosan adok neki az ételből, akkor elkezd játszani vele, kergeti mint egy papírgalacsint vagy üveggolyót. Rengeteg fajta tápot veszünk neki, napi 3X-4X is kap enni, főtt ételt is szoktunk adni neki pl. csirkemell, rántott hús, pörkölt, de azokat csak ímmel-ámmal eszi meg. Amikor alszik a szobában, kimegyek enni, amilyen óvatosan csak tudom, kinyitom a hűtőt, előveszem a tányért, elkezdek enni, már látom, hogy a szoba ajtajában hasal és lassan kúszik a konyha felé, miközben engem figyel. Aztán amikor észreveszi, hogy meglátom, egy dünnyögő hangot ad ki és gyorsan odaszalad, majd felugrik az asztalra és szagolja is a tányért. Akármilyen mélyen, akárhol alszik, rögtön észreveszi, ha valaki enni kezd!

Miért csinálja ezt, mit lehet vele kezdeni?

2016. dec. 15. 11:43
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
#6: Szoktunk vele játszani minden nap, rengeteg játékot vettünk már neki, hogy ne unatkozzon. De a játék hevében is ha meghallja, hogy valaki eszik, ott hagy mindent azonnal és szalad az asztalra.
2016. dec. 15. 12:39
 12/23 anonim ***** válasza:
0%
ha roszat csinál locsád le étolajjal abbol megtanulja
2016. dec. 15. 12:41
 13/23 A kérdező kommentje:
#3: Imádja a vizet! Ha hallja, hogy valaki elkezdi engedni a csapból akkor beleugrik a zuhanyzóba is vagy a mosdókagylóba is.
2016. dec. 15. 12:46
 14/23 anonim válasza:
Egy mödszer van! Ami fájhat ugyan a gazdinak (lelkiled), de én ezt javaslom! Még nem olyan nagy! Kóborcicáról van szó, de lehet, hogy volt anyja. Namármost, ha volt neki ő is elvitte ha rosszat csinált, rosz helyen járt! De hogyan? A hátánál fogva! Nekem is ilyen a cicus. Tudja, hogy nem szabad de mégis megteszi! Ha rosszat csinál hangosan rászólok epkapom a hátán a bőrt és elviszem onnan! Kicsit nyávog közben. Sajnálom is nagyon, de ebből tanul! Először próbáld meg valami kesztyűvel nehogy karmoljon! Az enyém már hozzá szokott és tudja, hogy ilyenkor rosszat csinált.
2016. dec. 15. 13:25
 15/23 anonim válasza:
Bocsi a hibákért csak telefonról írtam elég gyorsan
2016. dec. 15. 13:26
 16/23 anonim válasza:
Majd írj a reakcióról. Engem még soha nem karmolt meg, de minden macska más és más
2016. dec. 15. 13:27
 17/23 anonim ***** válasza:

Ez figyelemhiány, nem a kajának szól. Az enyém is az asztalon produkálja magát, ha akar valamit, mert tudja, hogy nem szabad. Mindig csak keresztül fut rajta, ráfeküdni nem mer, mert tudja, hogy tilos, de ha arra indul, úgyis foglalkozni fogok vele.

Én általában valami kellemetlen de nem fájdalmas dologgal büntettem, amit tudom, hogy utál. Pl a nyakamba vettem, és fogtam a lábait, ezt utálja, de nem kínzom, de utána nem próbálkozik többet, csak duzzogva nyávog.

A folyton elöl lévő kaja sem túl praktikus, legyenek fix etetések, és csak akkor kapjon. Neki is segít ez a rendszer. Enyém pl tudja, hogy reggel este kap vmit, akkor türelmetlenül nyávog is érte, de azon kívül maximum nézi, ha eszek, nem nagyon balhézik érte.

De még fiatalnak számít, valószínűleg kis szeleburdi még, és most próbálgatja felállítani a határokat. Ha szigorúan neveled, előbb utóbb leszokik ezekről.

2016. dec. 15. 13:42
 18/23 A kérdező kommentje:
Hát elég rendetlen még az tény. Vettünk neki kaparófát és mutatjuk, hogy mit kell csinálnia rajta, szokta is tépkedni, de az ágyakat, foteleket is, mert tudja, hogy ezzel lehet heccelni minket.
2016. dec. 15. 14:23
 19/23 anonim ***** válasza:

Nekem úgy tűnik, Te próbálsz mindent megtenni, szerintem nem nevelési hiba. Sajnos ez a jelenség benne van a pakliban, ha utcára dobott cicát fogadsz be. Hiába van akármennyi kaja a táljában, akkor is kunyizik, mert mélyen beleivódott a reflex, hogy kaját kell szerezni. Ezt el kell fogadni. Egy lakáskörülményekre kitenyésztett fajtatiszta cica, akinek már az ükanyjának is mindig megvolt mindene, az nyilván nem csinálja ezt.

Csak annyit tehetsz, hogy következetes maradsz, határozottan rászólsz, sistergős hangot adsz, nyakbőrénél fogva leteszed a földre és nem nézel a szemébe, ha könyörög. Soha ne engedj neki, mert ha egyszer-kétszer sikerrel jár, folytatni fogja.

De ezzel a következetességgel sem biztos, hogy véglegesen le tudod szoktatni.

(A megcsapás, ütés nem használ, mert játéknak veheti - a cicák is egymást baltázva játszanak.)

2016. dec. 15. 14:43
 20/23 anonim válasza:
Az a tuti amit írtam! Bőrénél fogva el onnan. Figyeld meg egy idő után nem lesz kedve odamenni, ha tudja hogy a bőrén csüngve fog onnan lekerülni
2016. dec. 15. 17:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!