Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Cicagazdik! Macska bentre,...

Cicagazdik! Macska bentre, javasolt vagy vannak hátrányok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretnék egy cicát elhozni a menhelyről. Még sose volt macskám, így érdekelnének tapasztalatok. Bent tartanám. Mennyire hullik a szőre? Vagy mennyire van szaga? (Az utóbbi a szüleimet zavarná)

Egyéb hátrányok? Mire kell majd odafigyelni?

Minden érdekel. Köszi:)

2016. jan. 2. 15:09
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Nekem van macskám, aki többnyire benti így télen, de néha az udvarra kiengedem, de egy kis kert is van, ahol ez lehetséges. Szerintem ha panelban laksz, akkor megpróbálhatsz egy házimacskát a lakásban nevelni. De ha csak egy kis lehetőséged is van rá szoktasd inkább arra hogy néha kimenjen. Ha van hova persze bokor, fű, stb. kutyáktól mentes udvarrész, stb. Pl. én olyan helyen lakom, ahol van sok 4 emeletes ház, és ott is van tudomásom szerint olyan macska, amelyik a 3dikról jár ki az udvarra, más kérdés, hogy ott a lakók is normálisak, és nem zavarják el. De a legjobb neki, ha házi, ha ki is tud járni. A házimacskának van igénye a természetre is az az igazság.
2016. jan. 2. 15:27
 2/9 anonim ***** válasza:
Szaga nincs, ha az almot rendszeresen (minden kaki után) takarítod. Sokat kell majd vele játszani, mert a benti cicák sokkal ingerszegényebb környezetben vannak, mint a kintiek, és ha unatkozik, annak nyoma is van. Először biztos félősebb lesz, míg megszokja a helyet, ilyenkor jobb hagyni, hadd fedezze fel magának az új helyet.
2016. jan. 2. 15:27
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

Először is szép gondolat, hogy menhelyről vinnél el macskát.

Nézzük a kérdéseidet.

- A szőrhullás általános, de az intenzitása a macska fajtájától is függ. Van amelyiknek kevésbé, van amelyiknek jobban hullik. Arra fel kell készülni, hogy ha nem lesz állandó helye, akkor ahova lefekszik, ott szőrös lesz.

- Nekem 2 macskám van, és nem észleltem szagot tőlük. Közelről sem, és akkor sem, ha bemegyek a lakásba. De ez emberenként változhat. Ha a szüleid eleve ráhergelik magukat, hogy "büdös" lesz a macskák miatt, akkor kvázi placebó hatással biztos fogják mondani, hogy érzik...

Természetesen az alom ne a lakás közepén legyen, hanem valami félreesőbb helyen, és távol a kajatányértól! Az almot rendszeresen tisztítani kell, a macska eléggé finnyás, egy pisivel-kakival teli alomba nem fogja elvégezni a dolgát.

- Benti macskánál kisebb a megbetegedés esélye, így szerintem nagyon nem kell oltatni - maximum a veszettség ellen. De ezt ha van állatorvos ismerősöd majd megszakérti.

- Bármi olyat csinál, ami nem tetszik, nem szabad megverni, mert néhány ilyen után szabályosan félni fog tőled/tőletek. Egy rongygombolyaggal finoman megdobni, vagy vízzel spriccelni, ha rajtakapjátok valami rossz dolgon.

- Ha sokáig volt a macska menhelyen, akkor eleinte valószínűleg távolságtartó és bizalmatlan lesz. Eltarthat hetekig is, szóval TÜRELEM kell hozzá. Enni úgyis fog, tudod ez ösztön. :) Játékkal érdemes próbálkozni, megfigyelni, mi tetszik neki és mi nem.

2016. jan. 2. 15:31
 4/9 anonim ***** válasza:

Nekem is csak benti cicám van. Vagyis sosem megy ki az udvarra (nem is igényli)

A macska nem büdös állat, főleg akkor nem ha az anyjától megtanulta a napi tisztálkodás rituáléját.

Viszont az alomládája tud büdös lenni ha nem takarítja az ember rendesen. Én pl: 2-3 naponta cserélem, takarítom az alomtálját, úgy, hogy magát a tálat is kimosom. Ami büdös szokott lenni az a pár perc amikor elmegy kakilni, és szaglik a lakás tőle..:)

Nekem british shorthair (whiskas cica) van, így neki hullik a szőre. A 1-2 naponta porszívózás nem árthat.

Én heti 1-2 alkalommal ki is kefélem a bundáját.

2016. jan. 2. 15:44
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
3-nak:"így szerintem nagyon nem kell oltatni - maximum a veszettség ellen" Pont a veszettség ellen felesleges a lakásban tartott macskát oltani, mivel nem fog más állattal találkozni. Viszont a fertőző betegségek ellen igen, mert a cipőtalpon bizony haza lehet vinni a fertőző vírusokat. Nekem két oltott, lakásban tartott cicám is volt macskanáthás, járvány volt a városban. Csak az oltás miatt enyhe lefolyású volt, egy antibiotikum injekció elég volt.
2016. jan. 2. 16:34
 6/9 anonim ***** válasza:

Cicának semmilyen szaga nincs (legalábbis emberi orr nem érzi). Az alomnak igen, ha nincs rendesen tisztán tartva. Napi kétszer ki kell legalább takarítani, vagy ha otthon vagy, akkor rögtön ki kell szedni, ha belecsinál - így annak sem lesz szaga. Heti egyszer legalább pedig az egészet lecserélni frissre.

A szőre hullik, igen. Át lehet kefélni, hogy kevesebb hulljon szét, de akkor is lesz valamennyi. Takarítás a megoldás. :)

Egyéb hátrányok, már ha ez annak minősül: cicát nehezebb bizonyos dolgokra megtanítani, mint pl. egy kutyát. Kaját nem érdemes elöl hagyni, mert beleehet.

Érdemes egy kaparófát is beszerezni, és arra szoktatni körömkoptatás céljából.

Amúgy nem túl problémás a cicával az együttélés. :)

2016. jan. 2. 16:52
 7/9 anonim ***** válasza:
A takarításhoz ajánlom a gumipartvist. Csodaeszköz! Minden szőrt összeszed, még azt is, amit nem látsz:
2016. jan. 2. 17:39
 8/9 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm az összes választ, tanácsot!:)

Tényleg nem hangzik komplikáltnak az együttélés, talán esetleg a szétkapart bútorok stb... de majd talán a kaparófa megoldja:)

Köszönöm mindenkinek!!:)

2016. jan. 2. 20:46
 9/9 anonim ***** válasza:
Kaparófát feltétlenül kell neki biztosítani, mert nem csak körömkoptatásra, hanem a körme és talppárnája tisztítására is használja. Enyémek WC után rögtön mennek körmölni. Söprésnél látni is az alom apró darabkáit.
2016. jan. 2. 23:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!