Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mikortól tisztogatja magát a...

Mikortól tisztogatja magát a macska rendesen?

Figyelt kérdés
Adott egy 11 hetes cica, de a fenekénél nem takarítja magát és a hosszú szőre miatt hiába óvatosan kakil (alomba, szobatiszta), néha rámegy egy kicsi, ami eléggé undorító, inkább kinézetre, mert ha megszárad csak a csimbók marad. Már vágtunk le neki ilyet, de valamikor csak megcsinálja magának, vagy majd ha hosszabb lesz a lába? Szokott mosakodni, de néha csak. Szobacica.
2015. nov. 30. 21:53
 1/3 anonim ***** válasza:
Ez olyankor fordul elő,ha korán lett elváladztva,így az anyja nem tudta megtanítani neki.Hát...Szerintem gusztustalan,mikor -már bocsánat-sz@ros pics@val mászkál a macska és leül mindenhova.
2015. nov. 30. 22:02
 2/3 macdln ***** válasza:

Az én cicám is korán lett elválasztva. Max. 4-5 hetes lehetett. Amúgy ajándékba kaptam, úgyhogy nem tudtam mit tenni... de nem okozott problémát sem a szilárd táplálékra való átállás, sem a szobatisztaság, sem a saját maga tisztogatása. Mindent hamar megtanult. Az anyukája nélkül. Már aznap, mikor hozzánk került, adtunk neki alutasakos eledelt és kiegészítésként laktózmentes tejet. Evés után mosakodott, aludt egy nagyot, majd vécézett is. Sajnos nem az alomtálcába és ráadásul hasmenése is volt. Amikor beléptem a szobába, épp a fenekét tisztogatta a "termék" mellett. Az egyetlen dolog ami nehezebb volt a szobatisztaság. Néhány hétig tartott, míg teljesen szobatiszta nem lett. És végig hasmenése volt. Pedig sok mindent kipróbáltunk, sokféle nedves és később száraz eledelt is ("prémium" márkákat is), kb. 20 félét, de tényleg mindentől hasmenése volt. És ez komoly gondot okozott, hiszen egy hosszú szőrű, fehér cicáról van szó. Aki utál fürdeni... Aztán kipróbáltuk a házi kosztot is. Mindent só és zsiradék nélkül. Főtt csirkemell, csirkemáj, darált pulykahús, rizs, sárgarápa... stb... Mindentől hasmenése volt. Azt hittem, hogy csirkeallergiás, de azért kipróbáltuk nyersen a csirkét is meg a pulykát is. Sok utánaolvasás után áttértünk a barfra és azóta nyoma sincs a hasmenésnek, a rettenetes szájszagnak (ami a tápoknak köszönhető). Tápos korszakában napi 4-szer, 5-ször kakilt (ez mindig hasmenés volt), 1-szer, 2-szer pisilt. Mióta áttértünk, napi max. kétszer végzi el a nagydolgát (csak mióta így eszik nincs egyáltalán hasmenése, előtte sohasem volt normális széklete) és 3-szor, 4-szer pisil. Ez annak köszönhető, hogy a húsoknak sokkal nagyobb a nedvességtartalma, mint a tápoknak. A vadmacskáknak sincs konzerválva/megfőzve/megsütve a pocok, meg az egér, meg a gyík, stb... És így, hogy én állítom össze a kajáját, biztosan tudom, hogy mi van benne. 100 %, hogy nincs benne semmilyen adalékanyag, gabona, tartósítószer, színezék, ízfokozó, függőséget okozó szer és hasonlók.

Néhány hete eszik így és végre nem száraz a szőre, hanem csillog és eszméletlenül puha, nincs hasmenése, nincs szájszaga, kevesebb a végterméke, ami azt jelenti, hogy nagyrészt hasznosul az, amit megeszik. És végre hízott is egy kicsit. Korábban mindig nagyon sovány volt. Akármennyi és akármilyen minőségű tápot, konzervet, alutasakost vagy főtt húst adtam neki, egyre csak fogyott. Visszatérve a kérdésedhez, a leírásból azt vettem ki, hogy a cicádnak hasmenése van. " néha rámegy egy kicsi, ami eléggé undorító, inkább kinézetre, mert ha megszárad csak a csimbók marad." Nálunk mindennapos volt ez a probléma korábban. Nálunk csak az eledelváltás segített. Jelen estben táp+házi koszt - B.A.R.F.

Ha nem lenne hasmenése nagyon nagy valószínűséggel nem tudna rátapadni a fenekére és a farkára a végtermék.

"Mikortól tisztogatja magát a macska rendesen?"

Ezt nem lehet héthez vagy hónaphoz kötni. Az én cicám 4-5 hetesen rendesen tisztogatta már magát. Van két cicám, akik kb. 7-8 hetesek voltak, mikor hozzám kerültek, ekkor még nem tisztogatták magukat rendesen. Mindketten maguktól megtanulták 10 hetes korukra. Lehet, hogy ez egyedfüggő, de szerintem ez inkább ösztön. Példa rá az akkor még 4-5 hetes kiscicám. Hamarosan 7 hónapos lesz és egészségesebb (és szebb), mint valaha és ezt nem a gyárilag gyártott cicakajáknak, hanem a barfnak (és legfőképp azoknak, akik rengeteget segítettek nekem az átállás idején) köszönhetem.

2015. dec. 1. 00:24
 3/3 A kérdező kommentje:
majd lehet megnézem ezt a Barfot, bár jelenleg sima száraztáppal nincs semmi gond, jó étvágya van, puha és fényes a szőre, megfelelő a széklete is, a lehelete se büdös.
2015. dec. 3. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!