Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy fegyelmezzem meg a...

Hogy fegyelmezzem meg a cicam? Vagy hogyan vegyem ra a szuleim?

Figyelt kérdés

Van egy cicám. Nagyon szeretem de borzasztóan rossz... Annyira hogy a szüleim gondolkodtak azon is hogy kirakják (az udvarra ahol ugyan ugy adnánk enni,inni neki). De mivel sok a kutya az utcán es a szomszedunk eléggé szereti az allatokat (amivel nincs gond de felwk hogy elszoktatja mint az elozo 5 cicankat). Ha valami rosszat csinal raszólunk, de nem fogad szot igy valamikor ra kell csapni a fenére. Persze nem nem erosen csak egy fenyito jellegut. Segitsetek!Irjatok nevelesi tippeket. Vagy irjatok meg hoy hogyan vegyem ra a szuleim arra hogy nem rakjak ki az udvarra. Koszi elore is!

Bocs a fogalmazasi es a helyesirasi hibakert.

2015. nov. 16. 17:08
 1/5 anonim ***** válasza:

Sokan dicsérik azt a módszert, hogy ha rosszat csinál, akkor lespiccelik egy kis vízzel. Állítólag garantált a nevelő hatás:) - Nekünk erre nem volt szükség.

Én azt vettem észre, akkor használ a következetes, határozott NEM, amikor még csak látod rajta, hogy fontolgatja, hogy rosszat csináljon. (Pl. nem várod meg, míg felugrik az asztalra, akkor már késő (bár rászólni akkor is kell), hanem már akkor rászólsz, amikor látod, hogy úgy közelít az asztal felé, hogy készül ugrani, felméri a magasságot stb. Egy idő után nagyon lehet látni rajtuk, mikor törik valami csintalankodáson a fejüket:))

2015. nov. 16. 17:12
 2/5 A kérdező kommentje:
Tenyleg nagyon koszi! Fuu nagyon halas vagyok!
2015. nov. 16. 17:41
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha kiscica még, akkor játékos. Ha nagyobb lesz, és ivartalanítva is lesz, akkor nyugodtabb lesz már. Próbáld ezzel biztatni a szüleidet.

Egyébként macskát elég nehéz nevelni. Fenekére csapás hülyeség, nem ér semmit.

A vízzel spriccelés tényleg bejöhet, közben mindig hallja a tiltószót is.

2015. nov. 16. 20:49
 4/5 anonim ***** válasza:

Kérdező, nehéz úgy segíteni, ha nem írod le, konkrétan mi a probléma. Nagy vonalakban:

"Ha kiscica még, akkor játékos. Ha nagyobb lesz, és ivartalanítva is lesz, akkor nyugodtabb lesz már." 3-4 éves korára várható, hogy teljesen lenyugszik. Persze az alap játékszabályokat (nem tépjük az embert még játékból se, a szennyesből kivadászott melltartó nem játék stb.) kicsi korától kezdve be kell vele tartatni.

"igy valamikor ra kell csapni a fenére"

Vigyázz, mert visszacsap.

Ha a vizes megoldás nem jönne be, van a zajos: fél literes flakonba raktok néhány szem kavicsot. Próbáld ki, ha megrázod csúnya, erős hangja van. Kétféleképp lehet használni:

A.) a macska mellé dobod úgy, hogy csattanjon (tökösebb macska odamegy és megnézi mi az)

B.) alaposan megrázod (vigyázz, ha túl sokat rázogatod, megszokja a zajt)

De elvileg klikkerrel és pozitív megerősítéssel a cicák viselkedése is formálható. Ha tudsz angolul, innen tudsz hasznos tanácsokat összeszedni: [link]

Azt is érdemes még megjegyezni, hogy a benti cicáknak is mozogniuk kell és használniuk az ösztöneiket. Viszont a kinti és kijárós cicákkal ellentétben, akik elszórakoztatják magukat a kertben, a benti cicának te vagy az interaktív, multifunkcionális szórakoztató rendszere. A cicák hajnalban és estefelé a legaktívabbak, jó lenne, ha olyankor minden nap rohangálós-vadászóst játszani vele. A fáradt macskának kevesebb ereje van "rosszaságon törni a fejét".

Nekem többnyire kinti cicáim vannak. A kandúrkával vannak gondok (bár folyamatosan javul):

* ha harap, karmol, mert olyanja van, akkor abbahagyjuk, amit éppen csinálunk és ott hagyom a francba

* ha játékból harap, karmol, akkor abbahagyjuk, amit éppen csinálunk, várok egy kicsit, hogy leessen neki, hogy mi miért történt, aztán hozok valami olyan dolgot, amit nyugodtan téphet

* ha valami játékot kitalál, akkor azt játszom vele. (Szeret pl. havat lapátolni, fejest ugrani a hóbuckákba, csúszkálni a befagyott tavon, a múltkor fogócskáztunk: ő elkapott engem, aztán én őt. A másik macskám megijedni szeret - lehet ám érezni mikor játék, mikor komoly a dolog.)

* ha bemacskamentázik bármelyik akkor inkább nem szólok hozzájuk

* ha koldul, akkor nem figyelek rá, jutalmat akkor kap, amikor befejezte a koldulást és nyugton van, lehetőség szerint akkor sem az asztalról

* most éppen ülni tanulunk. Ha nagyon éhen akar halni nap közben, akkor szokott nasit kapni, de újabban elvárás, hogy dolgozzon meg érte. Ő most még nem így látja, de jó az, ha használja valamire azt a fene nagy eszét.

2015. nov. 16. 22:11
 5/5 A kérdező kommentje:
Utolsoo: sajnos nem tudok angolul :( pedig szeretnek. Es tanulok is de nemreg kezdtem el. Es koszi azt a sok minden jot amut leirtal! :)
2015. nov. 27. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!