Gazdátlan, kóbor macskák hogyan vészelik át a hideg telet?
Pl. tömbházak környékén , ha mégcsak a pincékbe sem jutnak be? Hol melegednek,mit esznek télen?
Folyton kint vannak a szabadban,ezt onnan tudom, hogy szinte naponta etetem őket és egyszeri pisszentésre percen belül megjelennek...
Féltem őket a tél hidegétől...
Igyekeznek a testük hőjét minél jobban megőrizni. Bármilyen búvóhely egyben árnyékos is, ott a végtagjaikat a testük alá teszik és a bundájuk hőszigetelése miatt nem remegnek a hidegtől ha egészségesek. A tömbházak közt is megtalálják a búvóhelyeket. Például a távhő vezetékek ahol átmennek az utak alatti alagútban, ott nincs kellően hőszigetelve a távhő vezeték ezért az alagút nagyon meleg télen is. Oda előszeretettel bújnak. Falun és városon egyaránt felkeresik az üresen álló épületeket is, ahol mindig akad búvóhely ahol kutya nem férhet hozzá. Van egy falu széli lakatlan ingatlanunk, ami kiváló búvóhely a környék macskáinak. Imádják mert sem kutya sem ember nem zavarja őket. Az épületekben rossz ruhákra, kartondobozokra fekszenek, mert jól hőszigetel. Valamint a padlásokra is fel tudnak menni, ahol teljes védelmet élveznek a kóborló kutyáktól is és egér is akad.
A kinti macskák nagyobb ellensége a mérgezett egerek, valamint az öregedés. Az idősebb macskáknak egyre rosszabb a látásuk és a hallásuk, ezért egyre rosszabbul veszik észre a mozgó járműveket.
Nálunkfele azért elég kemény telek vannak, (Székelyföld), nemrégiben is -20 volt a gyergyói medencében.
A szívem szakad meg a kóbor állatok láttán, de annyit tudok tenni,hogy meleg kaját viszek naponta nekük.Megszokták, sokszor már várnak is a cicák.De nem minden gazdátlan állatka van ilyen -aránylag- szerencsés helyzetben, legtöbbjüket nem eteti senki.
Bár elképzelésem sincs,hol húzzák meg magukat, ugyanis a környéken a tömbházak alatti összes pincelyuk be van rácsozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!