Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Ivartalanítás? Hány hónapos...

Ivartalanítás? Hány hónapos kortól lehetséges? Mivel jár? Mit kell tudnom róla, hogy ne ártsak a cicunak?

Figyelt kérdés
4 hónapos leányzóm van és szeretném ivartalanítani, de nem tudom ez, hogy működik.. segítenétek? Mennyire lesz bajos a cica a műtét után? Hogy van ez?
2015. aug. 8. 17:26
 1/4 Katica71 ***** válasza:
Szia, ha jól tudom (ebben nem vagyok egészen biztos), kb. 6 hónapos kortól lehet ivartalanítani. Az enyémet tavaly tavasszal ivartalanították, azóta nyugodtabb, kedvesebb, és főleg nem járkál el, csak az udvaron jön-megy. Szerintem az ivartalanításnak csak előnyei vannak, tényleg érdemes. A műtét előtt kb. 12 órával már nem lehet a cicát megetetni, a vizet is el kell előle venni a műtét előtt kb. 4 órával. Ezt mind azért, hogy az altatás alatt, vagy után nehogy megfulladjon, ha netán hányna. A doki beadta neki az altatót, 10 perc múlva már dülöngélt -:), a műtét kb. 40 percig tartott. Pár órán belül teljesen éber lett, úgy kellett visszafognom, hogy ne ugráljon fel a kanapéra. A baj akkor kezdődött, amikor elkezdte tépkedni a varratokat a hasán, féltem, hogy nehogy nagyobb baj legyen, ezért csináltam neki egy kimustrált gatyóból ruhácskát, amit ráhúztam a testére, a mellső lábainak is volt rajta két lyuk, nagyon cuki volt vele. Nagyon jól viselte a ruhácskát, nem fért hozzá a sebéhez, így végre kialhattam magam:) 10 nap múlva a doki kiszedte a varratokat, és végre kiengedhettem a kisasszonyt az udvarra. Addig nem ajánlatos kiengedni, nehogy a seb felszakadjon. Nem minden macska birizgálja a varratokat, úgyhogy majd figyeld, meglátod, hogy viseli. Lehet, hogy majd a doki ad rá gallért. Akkor se ijedj meg, ha a műtét után csak 3-4 nap múlva kakil, én adtam neki langyos tejet, az megindította nála a kakilást. Hát szerintem ennyi a lényeg, szerintem a macsekokat nem nagyon viseli meg a műtét, inkább a gazdit, amíg jobban oda kell rájuk figyelni utánna.
2015. aug. 8. 18:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm a választ :) hát remélem is, hogy nem viseli meg köszönjük :)
2015. aug. 8. 19:07
 3/4 macdln ***** válasza:

Hivatalosan ivartalaníttatni nőstény cicát már 3 hónapos kortól, kandúrt 4-4.5 hónapos kortól lehet. Én ellenzem a korai ivartalanítást. Az igaz, hogy érdemes a cicákat még az ivarérettség előtt ivartalaníttatni, de szerintem a 3 hónapos cica még nagyon gyerek. Nőstény cicák 6-8 hónapos korban, kandúrok 8 hónapos koruk körül válnak ivaréretté. Főleg tenyészeteknél szokás ilyen korán az ivartalanítás, így biztosak lehetnek abban, hogy soha nem lesz kiscicája a tőlük származó cicának. "Átlag macskatartók" szerintem 6 hónapos koruk körül szoktak ivartalaníttatni. Szóval már ivartalanítható korban van a cicusod, de én még várnék 1-2 hónapot vele.

Nagyon óvni kell majd a műtét után, nem mehet majd ki az udvarra 1-1.5 hétig. Kint bármilyen szennyeződés, belekerülhet a sebébe, vagy pl. ha találkozik egy cicával, játszanak/összeverekednek, akkor sérülhet, felszakadhat a seb. A legtöbb cicát nem viseli meg túlságosan a műtét, de azért egy kicsit jobban kell majd rá figyelni, foglalkozni vele. Az állatorvos majd meg fogja mondani, hogy az ivartalanítás után mennyi idő múlva kell visszamenni varratszedésre. Ez átlagosan 10 nap.

2015. aug. 9. 00:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm a választ :)
2015. aug. 9. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!