Ivartalanítás? Hány hónapos kortól lehetséges? Mivel jár? Mit kell tudnom róla, hogy ne ártsak a cicunak?
Hivatalosan ivartalaníttatni nőstény cicát már 3 hónapos kortól, kandúrt 4-4.5 hónapos kortól lehet. Én ellenzem a korai ivartalanítást. Az igaz, hogy érdemes a cicákat még az ivarérettség előtt ivartalaníttatni, de szerintem a 3 hónapos cica még nagyon gyerek. Nőstény cicák 6-8 hónapos korban, kandúrok 8 hónapos koruk körül válnak ivaréretté. Főleg tenyészeteknél szokás ilyen korán az ivartalanítás, így biztosak lehetnek abban, hogy soha nem lesz kiscicája a tőlük származó cicának. "Átlag macskatartók" szerintem 6 hónapos koruk körül szoktak ivartalaníttatni. Szóval már ivartalanítható korban van a cicusod, de én még várnék 1-2 hónapot vele.
Nagyon óvni kell majd a műtét után, nem mehet majd ki az udvarra 1-1.5 hétig. Kint bármilyen szennyeződés, belekerülhet a sebébe, vagy pl. ha találkozik egy cicával, játszanak/összeverekednek, akkor sérülhet, felszakadhat a seb. A legtöbb cicát nem viseli meg túlságosan a műtét, de azért egy kicsit jobban kell majd rá figyelni, foglalkozni vele. Az állatorvos majd meg fogja mondani, hogy az ivartalanítás után mennyi idő múlva kell visszamenni varratszedésre. Ez átlagosan 10 nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!