Az anyám azt szokta mondani, hogy az ősszel született macskák általában elpusztulnak. Tényleg így van? És ha így, akkor miért?
Az én macskám tavaly ősszel született és nem döglött meg.
(Tök mindegy milyen szót használunk. A jelentése ugyan az.)
Az átlagmacskák évente kétszer tüzelnek, és a kölykök száma egytől a végtelenig nyúlhat :) A gyenge kölykök kihullanak az alomból, ez igaz. Az anyamacskák többsége igen gondos, rejtett és puha vackot keres a kölykeinek, de nem tudja garantálni, hogy elegendő teje lesz, vagy nem találja meg egy nagy kandúr az almot, és nem öli meg a kölyköket, hogy újra fogamzóképes legyen az anyaállat.
Azok a macskák, akik nem emberi felügyelet mellett nevelik a kölykeiket, nem kapnak elég kaját, nem tudnak meleget biztosítani a kölyköknek, az őszi kölyköket nagyobb eséllyel veszítik el, mint a tavasziakat. Egyszerűen azért, mert akkor hideg van, a kölykök egyszerűen megfáznak.
Amit anyukád mondott, az régi, paraszti bölcsesség. Ahol a macskát egérfogásért tartják, nem kedvencnek, ott nyilván nem túl lelkesek az évi kétszer öt kölyök gondolatától, és nem is felügyelik, hogy a macska melegbe kölyköljön, nehogy az ivadékoknak bajuk essék.
Ez a természet egyfajta fogamzásgátlása. A kölykök nem gyengébbek, csak a körülményeik szerencsétlenebbek.
Az én cicám is őszi,de nem "döglött meg"! Mi lakásban tartjuk,igaz Ő utcára született,de semmi baja.
Azért pusztulnak el, mert a kicsik megfáznak,megbetegszenek. Ilyen általában a "rideg tartásos" cicáknál fordul elő.
Most miért kell lecseszni a kérdezőt? Honnan tudjátok hogy hány éves? Honnan tudná ő tizenévesen hogy hogy illendő mondani, ha otthon a döglött szót használják. Amúgy az is helyes nyelvtanilag csak egyeseknek érzelmileg nem. Ugyanis az állati tetemeket dögnek nevezik. Félreértés ne essék én is azt mondanám a cicámra hogy elpusztult vagy meghalt.
De akkor sem a kérdező tehet a tájékozatlanságáról szavak terén, hisz a mai világban mit hallani a tv-ben???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!