Mit csináljak hogy ne kaparja a kis cicám az ajtót?
Nincs egyéb ötletem.
Egy macskának hozzátartozik az egészséges mentális fejlődéséhez, hogy az általa belakott területen illatnyomokat hagyjon. Ezt az ember nem érzi, de ő a saját szagától lesz nyugodt, és magabiztos.
Ezért is dörgölőzik,olyankor is illatmintákat hagy, (igen, az emberen is) szóval ez neki elég fontos.
Stresszeli, hogy van a területén egy ellenőrizhetetlen, elzárt rész, ahol bármi lehet. Nem csoda, hogy be akar menni.
Más ötlenem nincs, a macskák másképp működnek mint a kutyák. Egy kutyának konkrét tiltással is tudtára lehet adni, mi a nem kívánt viselkedés.
Egy macskának is, csak azokat nem érdekli.
Egy macskánál mindig azt kell csinálni, (akár el akarsz valamit érni, akár tiltani akarod valamiről)
szóval valami olyat kell kitalálni, amitől saját döntésből határoz úgy, hogy azt megcsinálja, vagy soha többé nem csinálja.
Leszoktatásnál ezért hatásos módszer a meglepetésszerű megijesztés.
A negatív élményt ugyanúgy összekapcsolja a tevékenységével, mint a kutyák, így elérhető, hogy ha többször éri rossz élmény adott viselkedésre, akkor úgy dönt, hogy felhagy azzal a tevékenységgel.
Hogy ilyen levegős dolgot hol lehet kapni, nem tudom, de bármi más meglepetésszerű, erős hangú, bármi, amitől összeszarja magát, szintén jó.
Pl lesből hozzávágsz egy néhány kis kavicsot tartalmazó fél literes pet palackot.
Aztán elbújsz, mielőtt észrevenne, hogy veled ne kapcsolja össze.
A fizikai érintést viszont érezze. Nem kell erősen, a sűrített levegő se erős, csak ne legyen ott senki.
Lehet, de én sem tudom, hol :D
Egy narancsot vágj félbe, kapard ki a belét (Esetleg edd meg :) ), és szórj bele sót, amennyi belefér. És tedd be a szobába. A macska nem kedveli a narancs, és más citrusfélék szagát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!