Perzsa macska tartók: speciális lakhatási feltételeink vannak, szabad-e így vállalnunk? . és egyéb kérdések
Nagyon szeretnénk egy perzsa cicát, de felelősen átgondolva vannak buktatók. Leírom részletesen a helyzetünket. Segítsetek a döntésben légyszíves!
Szóval a ketten vagyunk egy anya és egy 7 éves fiú. Egy kis faluba költöztünk 2 hónapja, egy hatalmas kastély magas toronylakásába. Erkély van (mérsékelten veszélyes), a lépcsőház óriási, alatta szabadon bejárható hatalmas pincerendszer, hordógurítóval, nyitott pincékkel, öt óriási zegzugos padlástérrel (egyik sem felújított), a kastély körül óriás és gondozott park, távolabb veteményesek, plussz erdősáv a közelben.
Napközben mindketten a kastély másik szárnyában vagyunk. A lakásban csak munkaidőn kívül tartózkodunk.
Illetve az ünnepek körül, szabadságok idején (őszi szünet, téli szünet, nyári szünet) messzire, hosszabb időre elutazunk.
Tehát a kérdéseim:
1. Mennyi időre lehet magára hagyni egy perzsát (akár a lakásban, akár mondjuk a lépcsőházba kitelepítve)? Vagy szabad magunkkal vinnünk (úgy tudom a sima házimacskát nem szabad elvinni a területéről, a perzsáknál ez hogy van?)
2. Napközben 8 órát kibír egyedül? Vagy célszerűbb kettőt tartani? Ez utóbbi esetben két különböző neműt vagy két azonos neműt jobb összezárni?
3. A perzsák is kóborolnának éjjel? Ha napközben bezárva vannak, ki kellene engednem őket éjszakára? Vagy inkább nappal kell kiengedni és éjszakára benntartani?
4. A perzsák is ugyanúgy eltűnnek párzási időszakban napokra?
5. A hosszú szőrük mekkora hátrányt jelent számukra a természetben? Nagyobb rajtuk a támadási felület, ezáltal hátrányban vannak?
6. Mikor és mennyi idősen célszerű hazahozni? Ősszel, hogy tavaszra már egy önálló ifjú macskaként léphessen ki a világba. Vagy tavasszal, mert akkor már a kezdetektől ismerkedhet a kinti környezettel is?
7. Vásárlásnál milyen szempontjaink legyenek? Ragaszkodjunk törzskönyvhöz etc....?
8. Milyen hőmérsékletingadozást viselnek el?
Fatüzeléses kályhával fogunk fűteni, de napközben ezt nem rakjuk, tehát várhatóan télen elég hideg lesz a lakásban nappal. A lépcsőházban állítólag 8-10 fok körül szokott télen lenni (ott nincs fűtés, de a 70cm vastagságú falak, jól szigetelnek).
1: 48 órára maradhat egyedül megfelelő eleséggel és vízzel.(perzsa szobacica,nem lépcsőházba való)
2:Igen,a pénztárcád dönti elmennyit bír.Mindegy a neme,hisz ivartalanítod nem?
3:Nem kell a perzsát kiengedni!
4:Nem mert normális gazdánál nincs kijárás és ivartalanítva van.
5:Semennyit hisz szobamacskák,a szőrük napi ápolást igényel,a szemük napi tisztítást és nem árt néha fürdeniük se.
6:a mikor az mindegy hisz szobamacska...14-18 hetes cica az ideális korban van a költözéshez.
7:Természetesen hiszen a törzskönyv a cica anyakönyvi kivonata nem egy sznob dolog és nem is emiatt drága egy cica :) Egészséges cicát vegyél ,a szülőknek legyenek tesztjeik,a kölyök legyen 2x oltva,legyen oltási könyve,tk,szerződése,tiszta legyen,barátságok és nem árt ha olyantól van akihez bármikor fordulhatsz segítségért.
Köszönöm a választ.
Bevallom egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy egy cica az egész életét bezárva töltse egy kis lakásban. Ahogy egy szobakutyát is legalább naponta 3x, 4x kivisznek sétáltatni, úgy egy szobacicának is kellene a külvilág, hogy ne golyózzon be. Ezért gondoltam, hogy maga a lépcsőház, a pincék és a padlások, mintegy a lakás kiterjesztéseként alapból az ő világa lenne (a lakás csak másfél szoba).
A messzebbre való kóborlást én sem pártolnám, de ha elég ügyes, akkor persze kijuthat a tetőn vagy a pincén át a külvilágba.
Tehát ha a lépcsőházba sem engedhetném ki, akkor nem való nekünk perzsa cica?
Nekünk nem perzsák van, "csak" sziámi, de cica..... Sosincs kiengedve, 3. emeleten lakunk, köszöni szépen jól van. Szóval ha ivartalanítva van, akkor szerintem nem hiányzik neki a kóborlás, mászkálás. A perzsák amúgy is a nyugodtabb fajtához tartoznak, szerintem ne engedd még a lépcsőházban sem kóborolni.
Azért sem célszerű kiengedni, mert a hosszú szőrét extra fáradság lesz kifésülni, rendben tartani.
Az, hogy egy vagy két cicát választasz, a te döntésed. Valóban elszórakoztatják magukat, de 2x kaja, állatorvos, törődés.
Szerintem itt is fontos, hogy megbízható tenyésztőtől válassz cicát, mert akkor biztosan az lesz belőle, amit szeretnél.
Jó cicázást :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!