Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Miért hiszik minden szürke...

Miért hiszik minden szürke házimacskára, hogy oroszkék?

Figyelt kérdés
2014. okt. 10. 00:21
 1/8 anonim ***** válasza:
33%
Nem hiszik... Nekünk karthauzi volt. Őt is nehéz össze téveszteni egy szürke házi cicával és senki nem is tévesztette.
2014. okt. 10. 00:50
 2/8 A kérdező kommentje:

Ja meg a karthauzi a másik, aminek szeretik hívni, igen. Bár olyan tenyésztő legalább itthon is van, így még hihető is, hogy tudott olyat szerezni.

Bár az oroszkéket többen ismerik, így többen hívják annak a szürke házimacskát. Vagy akkor hogy van itt annyi oroszkék tulajdonos, mikor nincs is itthon oroszkék tenyésztő? Meg hogy hirdetnek a hirdetési oldalakon (pénzért/ingyen) közönséges szürke házimacskát oroszkék néven? És hogy hiszik el akkor az emberek, hogy az?

2014. okt. 10. 00:56
 3/8 anonim válasza:
100%
nekem szürke cicám van, és tényleg mindig ezt kérdezik: "a cicád oroszkék/karthauzi/brit rövidszőrű?" : D gondolom, azért, mert ritka a szürke házimacska, és nagyon "elegáns" a bundája, mintha fajtiszta lenne. amúgy gyönyörűek.
2014. okt. 10. 05:50
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert alapvetően nagy különbségek nincsenek, egy "laikusnak" a szürke macska orosz kék, vagy karthauzi, vagy brit. Az én szürke cicámra is mindenki tippelget, hogy milyen fajta, sőt, a legújabb kis befogadottam, egy fekete (tény, hogy szép kiállású) nemrég bombay cica volt... Sokan abban a világban élnek, hogy a macskatulajdonosok ugyanolyanok, mint a kutyatulajdonosok, hogy fajtákat vesznek (ez nem kritika, kutyám is van, de tény, hogy a kutyások között több a fajtatartó, mint macskások között).Rengeteg a különlegesen szép a házi cicák között, és sokan nem hiszik el, hogy egy egészségesen, odafigyeléssel tartott egyszerű házi macska is lehet olyan szép és aranyos, mint egy tenyésztett cica, éppúgy, mint egy keverék kutyus is lehet tündér. Sajnos ez egy sztereotípia, ha házi macska, akkor évente 3x fial, akkor a piciket agyonütik, csont sovány, tiszta seb a bunyótól, él vagy 3-4 évet, úgyis elviszi valami, vagy állat, vagy betegség. Mivel nagyon sok macska így van tartva, ivartalanítás, féreghajtás, oltás, orvos nélkül, ezért sokaknak nehéz elhinni, hogy nem csak az tarthat igényesen, odafigyeléssel, idő és pénz ráfordítással macskát, aki több 10 meg 100 ezrekért vette, hanem annak is lehet gyönyörű, egészséges cicája, aki egy utcait fogadott be. Szerencsére egyre több az utóbbi gazdi is, de idő kell, mire a köztudatba is bekerül, elterjed, hogy van bőven ilyen is.

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__macskak__5982276-hazi..

2014. okt. 10. 07:03
 5/8 anonim ***** válasza:
36%

Sajnos az eberek tudatlanok, és nem látnak tovább a sztereotípiákon! A 3 macskafajtát amiről itt szó van szerintem könnyű megkülönböztetni! Szemszín az egyik ami fajtajellemző! Birteknek sárga, orosz kéknek zöldes szeme van! Ill a testalkatuk összetéveszthetetlen! A Brit zömök masszív testű.

A Másik nyilván az állat szeretete ill, hogy ki hogyan törődik vele az nem a törzskönyvön múlik!Sajnos én nagyon megégettem magam egy befogadott cicával! 2 hónap napi állatorvosi kezelésnek az lett a vége, hogy el kellett altatni! Míg a két törzskönyves cicám csak akkor lát állatorvost, ha kötelező oltásra viszem! Nem értem miért ilyen elutasítóak az emberek a pénzért vásárolt macskával kapcsolatban! Mind a két macska szerződéses tudom, hogy makk egészséges, és a szerződés az ivartalanítási kötelezettséget is magába foglalja! Tudom, hogy sok nehéz sorsú szeretetre éhes állat van, és nagyon szép dolog menhelyről elhozni egyet! Csak nagyon kell vigyázni, és odafigyelni, ne járjon senki úgy ahogy én, mert nagyon fájdalmas emlék!

2014. okt. 10. 10:15
 6/8 Platypus ***** válasza:
100%
Vágyvezérelt gondolkodás. Egy fajtatiszta macska sokkal izgalmasabb, menőbb ezeknek az embereknek, ezért beleképzelik a mezei keverékekbe is, ha csak egy kicsit is hasonlítanak. Különösen akkor hajlamosak erre az emberek, ha a saját macskájukról van szó. Ha ezüst cirmos, akkor brit, ha jegyes akkor sziámi, ha jegyes és fehér foltos akkor rongybaba, ha félhosszú szőrű akkor maine coon. A valóság meg nem olyan érdekes.
2014. okt. 10. 10:21
 7/8 A kérdező kommentje:
5-ös mondjuk csak zárójelben írom, hogy nekem van ebrendészeti telepről befogadott macskám, utcán talált macskám, és világhíres kennelből vásárolt macskám is. Egyikkel sincs több baj, mint a másikkal.
2014. okt. 10. 13:21
 8/8 anonim ***** válasza:
45%

Az ok az lehet,hogy a cicatenyésztés iszonyatosan gyerekcipőben jár.Az orosz kék alig több mint 100éve lett hivatalosan is törzskönyvezett,önálló macskafajta(és ez az egyik legrégebbi ismert faj!)A II.világháború után majdnem kihalt,ezért olyannyira keveredett pl. a karthauzival,hogy a 70es évek táján pár évig egy fajként jegyezték a kettőt! A mai napig is fajtahiba még a szem sárgássága.

A lényeg,hogy még nincs akkora különbség macska és macska között mint a kutyák esetében.Végülis mitől fajta egy fajta?

Vannak pontos leírások a neten,mi felel meg a standard-nek.Nyilván a legtöbb ember nem néz utána,és nem ezek alapján hívja a szürke macskáját oroszkéknek,de ha mégis,és az állat megfelel leírásnak,én azt mondom hívja csak nyugodtan annak! Akár próbálja meg törzskönyveztetni is.

2015. jan. 2. 05:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!