Mi az, hogy igény szerint törzskönyvvel?
Nagyjából. Szerintem kizárólag egy szaporító hirdet így.
2010. jan. 9. 17:07
azt jelenti, hogy még nincs meg a törzskönyve, de a szülők törzskönyvesek, így a vevő... azaz nem, ez csúnya szó. a leendő gazdi igényei szerint a tenyésztő megcsináltathatja a törzskönyvet akadály nélkül.
az én kutyim is ilyen volt :)
anyukámmal nagyon régóta szerettünk volna egy újfoundlandit, de nem kiállításra, csak kedvencnek. aztán találtunk egy nagyon jó tenyésztőt, és onnan hoztuk - mi nem kértük a törzskönyvet, mert nem a papírjáért szeretjük a kutyát :)
2010. jan. 9. 17:07
3/15 A kérdező kommentje:
És ezt még egy felnőttnél is lehet?
2010. jan. 9. 17:11
Egy fajtatiszta állatnak a "születési anyakönyvi kivonata" a törzskönyv. Nem tudom, hogy macskáknál mennyibe kerül, de kutyáknál 5500 forint úgy, hogy abban az árban már a mikrochip is benne van. Tehát megállapítható, hogy nem attól lesz egy állat "drága". Szerintem az egyik oka annak, hogy sokan nem akarnak a kölykök mellé adni az az, hogy onnantól kezdve az egyértelműen hozzájuk köthető, nem tudják letagadni. Mondjuk akkor, ha a kölyökről később kiderül, hogy öröklött betegségben szenved.
2010. jan. 9. 17:17
6/15 A kérdező kommentje:
Igen, azt én is tudom, hogy nem maga a kiváltás a drága. Csak az az érdekes, hogy miért "igény szerint".
Úgy ahogy mondod. Egy kölyök vagy törzskönyvezett vagy nem. De ez nem azt jelenti, hogy törzskönyvvel a kezében születik a kölyök, hanem a születés után törzskönyvezik. Nyilván a törzskönyvezett drágább. Ám aki "csak" egy családi kedvencet szeretne, nem pedig tenyésztésre vesz cicát, annak nem feltétlenül muszáj a törzskönyvezett állatka. Nem tudom, hogy miért kell ezen fennakadni.
2010. jan. 9. 18:40
Az, aki csak egy családi kedvencet szeretne, az menjen el egy menhelyre és fogadjon egyet örökbe az "igény szerint törzskönyvvel"-tipusú szaporítóktól odakerült fajtatiszta kutyák közül. Tömve vannak velük. Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy tök mindegy mit csinálnak a hatóságok (már amikor hajlandóak megmozdulni és nem hajtják el a hozzájuk fordulókat a p..csába) vagy az állatvédők, amíg van ember, aki a "terméküket" megveszi. Csak akkor lesz állatvédelmi téren változás, ha megszűnik a kereslet.
2010. jan. 9. 18:50
Ez azt jelenti, hogy érdemes gyanakodni, hogy nem a legjobb tenyésztővel hozott össze a sors. Ez általában az első jel.
2010. jan. 9. 19:00
Egyáltalán nem biztos hogy szíporító, bár általában alapból adnak a tisztességes tenyésztők, ugyanis a törzskönyv összvissz 2500 forint.
ha nem akarod tenyészteni és/vagy kiállításra vinni (mindkettő alapfeltétele a törzskönyv), nem fontos, ezért vannak normális tenyésztők akik felajánlják hogy törzskönyv nélkül. de ha belinkeled hogy hol találtad, a weboldalát, akkor megmondjuk hogy milyen ember.
2010. jan. 9. 20:06
Kapcsolódó kérdések: