Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Nem törzskönyves szülőktől...

Nem törzskönyves szülőktől született perzsamacska törzskönyveztethető? Ha igen, akkor hogy?

Figyelt kérdés

A kiscica anyukája szürke perzsa, apukája füstös kék perzsa, egyikük sem törzskönyves, a cica magánszemélytől vásárolt.

Be lehet valahova jegyeztetni, törzskönyvezni?

2014. jún. 20. 15:49
 1/8 anonim ***** válasza:
82%
Hát ez sajnos bukta úgy ahogy van.
2014. jún. 20. 17:59
 2/8 anonim ***** válasza:
70%

Sehogy!Mivel nem tudod igazolni a fajtatisztaságot.

Magánszemélytől vásárolt?van másmilyen is? :)

Ha már törzskönyv nincs akkor gondolom más se..

2014. jún. 21. 06:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Magánszemélyt úgy értettem, hogy nem állatkereskedés és nem tenyészet.

Oltási papírjai vannak, és orvos által kiállított papírt kaptunk arról, hogy teljesen egészségesek.

Azért gondoltam, hogy lehet ilyet csinálni, mivel egy időben az első macskákat ugye bejegyeztették, nem már az őskorban úgy született az első macska, hogy törzskönyve volt. És akkor ha 100 éve amikor kb. ezt elkezdhették, akkor sem tudták jobban ellenőrizni, hogy az állatok fajtatiszták-e vagy nem.

2014. jún. 21. 11:08
 4/8 anonim ***** válasza:
51%

100 évvel ezelőtt néhány ember elgondolta, hpgy milyen macskát szeretne (küllem, jellem). Összeszedtek pár macskát, akik megfeleltek a kritériumoknak. Aztán összerakták őket, megszülettek a kiscicák és azokat tenyésztették tovább, amelyek a legjobban megfeleltek az elvárásoknak. Ez a tenyésztés. Így már van egy standard. Ezek a macskák kapnak törzskönyvet, és az ő kölykeik kapnak (ha megkérik), stb, stb.

De ez 100 évvel ezelőtt volt. Most vannak a törzskönyvesek, meg a nem törzskönyvesek.

Ezért van az egyiknek hosszú szőre, a másiknak lógó füle, a harmadiknak rövid farka, stb. Ezeket meg már nem párosítjuk.

2014. jún. 21. 11:46
 5/8 anonim ***** válasza:
51%
Amikor még nem volt meg a fajta, értelemszerűen nem létezhettek adott fajtájú macskák. Amikor viszont már hivatalosan is létrejött, beírták a nevét a törzskönyvbe. A tk a macska származási lapja, az igazolja, hogy milyen fajtájú felmenőktől származik. Lehet regisztrálni ismeretlen származású macskát is, de tk-t nem adnak ki rá. Ha esetleg fizetnél érte, ne fizess... Az, hogy a macska valamilyen fajátra hasonlít, nem jelent semmit, csak annyit, hogy valamilyen fajtára hasonlít. Ettől még nem lesz adott fajtájú.
2014. jún. 21. 12:24
 6/8 anonim ***** válasza:
51%

A Tenyésztő is magánszemély,nem egy bolt..

1880ban is volt törzskönyvezés,2014ben meg felháborító lenne törzskönyvet kérni egy ismeretlen fajta jellegű macskára akivel remélem nem akarsz szaporítani.

Ezért kell tenyésztőtől venni ha már fajtatisztát akarsz,mert ott nem kérdés a törzskönyv,olcsó húsnak híg a leve.Örülhetsz ha valóban egészségesek.

2014. jún. 21. 18:39
 7/8 anonim ***** válasza:

8 éve ez úgy mûködött elvileg, hogy a cicát el lehetett vinni egy bizottság elé, akik meg tudták állapítani a fajtatisztaságot. De értelemszerûen ôk nem származási lapot állítanak ki, csak egy igazolást, hogy a cica az adott macskafajtába tartozik. Kiállításhoz ez elég, tenyésztéshez nem igazán, így én végül inkább felkutattam a cica szüleit (nem olyan nehéz, mint ahogy elsôre hangzik, hiszen az anya megvolt ott, ahonnan a cicát vettem, és a gazdi ismerte az apa gazdáját), és utólag (már felnôtt fejjel) kiállította neki a törzskönyvet az egyesületem. Persze nekem szerencsém volt, mert mindkét szülô törzskönyves volt.

Az én esetemben egy nagyon szép, nagyon különleges himalája kandúrról volt szó, ezért nem adtam fel. De normális esetben már eleve érdemes olyan cicában gondolkodni, aki rendben van a papírokkal. És a szépség nem minden. Ha tenyészteni akarsz, mindkét cicát szûretned kell a genetikai betegségekre is.

egy volt cicatenyésztô

2014. okt. 11. 11:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Most látom, hogy a szülôk sem törzskönyvesek...

Elvileg ha a szülôk szülei azok, akkor utólag az övéket is ki lehet váltani, és aztán az alapján a kiscicáét.

De mivel - gondolom - ô egy abszolút random módon született cica, egy magánszemélytôl, így nem látom sok értelmét a dolognak.

Kedvencként nem hiszem, hogy szükséges neki a papír...

2014. okt. 11. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!