Egy éves ivartalanított lány cicám van. Anyámék beújítottak egy új husky kiskutyával,11 hetes. A macska nagyon nem örült. Hogyan tudnám őket összeszoktatni? A kutya barátságos volt.
Az előző nagy hülyeséget írt, ki ne próbáld.
Csak a saját tempójukban ismerkedjenek.
Ha erőlteted utálni fogják egymást vagy egyik a másikat.
Eleinte a macska látványosan utálni fogja a kiskutyát, ezzel nem lehet és nem is kell semmit se csinálni.
Lényeg:
-nem kell erőltetni és siettetni, majd ők megoldják a saját tempójukban több nap vagy hét alatt
-teret kell engedni mindkettőnek, hogy ki tudják kerülni egymást, és csökkenteni a konfliktushelyzeteket, pl. az élelmezésüket míg össze nem szoknak külön helyen megoldani, hogy ne lássák közvetlenül egymást, így nem kívánják meg egymás kajáit.
-macskának engedni, hogy felfelé is ki tudjon térni, nem szabad letolni ha a kutyától félve felmászik bútorokra és nem akar a padlón lenni.
-az újnak régi cica kedvenc megszokott kuckóhelyétől lehetőleg távolabb biztosítani kuckót.
-a macska eleinte látványosan utálni fogja a kutyát esetleg kioszt pár fülest is neki és nemegyszer megsértődik duzzog a gazdira is.
Türelmesnek és következetesnek kell lenni, a cicával is foglalkozni kell és szeretgetni annak ellenére, hogy átmenetileg mufurc hárpia lesz. Ha nincs a macska elhanyagolva, akkor kevésbé lesz féltékeny és hamarabb összeszoknak.
A cicát fogd ölbe, simogasd, beszélj hozzá, nyugtatgasd, majd engedd közelebb a kölykök kutyát. Ha a maccs, nagyon feszült kicsit tessékeld odébb a kutyát (elsősorban a kutyát kell nevelni, hogy neked engedelmeskedjen). A legfontosabb, hogy a cica mindvégig érezze, hogy biztonságban van (a kutyára se szólj rá hangosan, mert attól a macsek is feszültebb lesz), és ne engedd, hogy elfusson. Ha nagyon feszült akkor foglalkozz pár percet csak a maccsal, és csak akkor kezd újra, ha megint fesztelen.
Ha mindkettő több éves felnőtt állat lenne, akkor nagyon nehéz (akár megoldhatatlan) gond lenne. De így gyorsan összeszoktathatod őket - csupán csak attól függ, hogy pár óra vagy pár nap alatt, hogy a maccs meddig méltóztatik jól érezni magát az öledben.
Múlt évben a barátomék új házba költöztek, ahol a régi tulaj otthagyott egy 6-8 hónapos kölyökmacskát, a 4-5 vizslájuk folyamatosan vadászott rá. Hiába tiltották, "FUJJ"-ogtak, "NEM SZABAD"-oztak. Ölbe vettem a kölykcicát leguggoltam, jobb kézzel simogattam, ballal pedig a felhergelődött kutyát tartottam a hónom alatt, a nyaka alatt a feje felénk eső oldalára kulcsoltam a kézfejemet (így le is fogtam, fojtani is tudtam - volna - rajta, és harapni sem tudott a maccs felé). Folyamatosan ismételgettem a neveiket, és nagyon kedves, nyugodt hangom mondogattam, hogy "Ha nem viselitek el egymást, mire mindenki ideér és kezdjük a grillezést, akkor nagyon rossz idők jönnek, minden 4-lábúra. Én ugyanis még barátságos vagyok veletek, de ha nem én sütöm a húsokat, és sületlen vagy szenes hús jut nekem, akkor ki lesztek filézve!" Fél óra múlva már összeért az orruk, a kutya onnantól ernyedt el igazán, amikor a maccs oron-nyalta. 10 perccel később már kergetőztek (ilyenkor már egy jól szocializált kutya szavakkal is visszafogható). Pár óra múlva kaptak pár húsdarabot, ekkor a kismaccsot kellett nyakon ragadni, mert rátámadt(!!! a kis hülye) a vizslára. Hajnalban a vizsla foteljében összebújva aludtak.
Amikor 30 éve, első alkalommal kísérleteztem ilyesmivel akkor egy kutyaharapással gazdagodtam, de azóta több ilyen párost szoktattam össze - pár óra alatt.
Azt kell érteni, hogy a maccs menekülni akar a nagyobb állat elől, esetleg támadni ha sarokba szorítva érzi magát - tehát el kell kerülni, hogy meneküljön és meg kell nyugtatni, hogy biztonságban van, így nem fog támadni. A kutya pedig a dominanciáját akarja érvényesíteni a kisebben, (meg kell vele értetni, hogy te vagy a domináns, és te döntesz a dominancia-sorrendről) vagy a menekülő "prédát" támadná.
Ha egy-két hét alatt nem sikerül őket legalább arra rávenni, hogy elviseljék a másikat, akkor egyszerűen nem kompatibilisek egymással - van ilyen is. Ha viszont már képesek együtt enni (mindig legalább fél perccel előbb adj a maccsnak, mint a kutyának: DOMINANCIA!), és aludni, akkor már nem lesz velük semmi gond.
Más állat - újabb kutya vagy macska - érkezése esetén lehetséges, hogy az ő barátságuk is megromlik időlegesen.
Csoszri is lényeges dolgokat írt, főleg a privát tereikről.
De nekem évtizedek óta ez a lefogásos módszer jött be - ráadásul azokkal az állatokkal, akik már hetek-hónapok óta fújtak és morogtak egymásra, sokkal tovább tartott.
A "hagyjuk, hogy összeszokjanak" szinte csak kölykök között működött - vagy olyanok közt, akiknek már volt "haveri" viszonyuk a másik fajból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!