Magyarországon miért ilyen felelőtlenek és ostobák a macskatartók?
Szia.
Vidéki macskatartó vagyok. Egy herélt kandúr tulajdonosa.
Nem bánom, hogy a cicám kasztrálva van, mert még ha ez meglepő is, ettől még egerészik. Megfogja a rágcsálókat, néha egy-egy madarat is annak ellenére, hogy naponta kétszer megkapja a macskakonzervjét. Legtöbbször csak elkapja az éppen aktuális áldozatot, aztán mikor már nem érdekes mert elpusztult otthagyja. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy egész nap kint van. Vannak macskaajtók és a kutyáinkkal is jól kijön, tehát bejöhetne, ha akarna (mint ahogyan enni be is jön) mégsem teszi, mert odakint szeret lenni. Kismacskákat nem csinál, de ezen kívül teljes és szabad macskaéletet él. Nem szeretném lakásban tartani és szerencsére itt faluhelyen nem is kell. Vannak persze felelőtlen macskatartók és persze akadnak olyanok is, akik merő sajnálatból nem kasztráltatják a cicát, de azt kell mondjam, hogy nem szabad az össze kandúrt kiherélni kedves! A fajmacskák kényesebbek és persze sokkal drágábbak és bizony bármilyen kedves dolog egy macska, nem árt ha az eredeti háziasítási célt, a féregmentesítést is képes elvégezni.
A macskák ivartalanítása nem olyan elfogadott, mint a kutyáké, és nagyon sok pénzbe kerül. Egy átlagos családban problémát jelenthet az állatorvosi költség. A hozzám kerülő állatok, általában befogadottak, vagy menhelyesek ivartalanítva lesznek, akár kutya, akár macska. Ha befogadott, akkor szoktam kérni a menhely segítségét, mert 1 kutya ivartalanítása 15.000 Ft. A saját állatorvosuknak odaszólnak telefonon, hogy menhelyes áron végezze a műtétet. Nekem a macskám is be van oltva az ajánlott vakcinákkal, de 1 esetet leszámítva még nem hallottam róla, hogy oltást kapott volna macska.
Kérdésedre a válasz: Sajnos az elfogadott nézőpont: a macskáért nem kár, és az autóban sem tesz kárt, ha elütik.
Eredeti kérdésedre válaszolva ennek sok oka van. Először is a macska mint állat sajnos még sok helyen (főleg falun) haszonállatként van tartva. Használják, de ha már nem jó, elpusztítják. Nekem is volt jó pár cicám, és nem azért, mert olyan jó minden évben felnevelni egyet, hanem azért, mert a macskáim eltűntek. Megölték őket stb... és uram bocsánat, nem érzem magam felelősnek. Rajongok az állatokért és szívemen viselem a macskáim sorsát, de van az az állat, ami nehéz kordában tartani.
Mellesleg 3-féle állami beavatkozás szerintem segítene valamelyest a helyzeten.
1. Állami forrásból országszerte állatmenhelyeket fenntartani és a meglévőkkel gondoskodni.
2. Szigorúbb büntetés az állatkínzások után.
3. Valamilyen óra keretében be kéne vezetni általános suliban a foglalkozást az állatokkal. Meg kének tanítani a legfontosabb tudnivalókat. (Mit ehet a cica, mit nem, hova vigyem ha baj van, mi természetes és mi nem az a viselkedésében, hogyan látom ha támadni akar egy kutya,...) Rendes tantárgy keretében, jegyekkel és felelésekkel értelmesebb lenne heti 1-2 ilyen óra, mint heti 5 tesi, vagy 2 zene, vagy etikett meg ilyen baromságok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!