Mikor a legideálisabb a macska ivartalanítása?
Az én kandúrom 4 hónaposan lett ivartalaníttatva. Semmi baja nem lett, most 5 éves, eddig egy éjszaka sem ment el, minig be tudom zárni, nap közben is csak vadászni jár el. Tévhit, hogy a macskák (vagy akármelyik állat) jelleme megváltozna az ivartalanítás után. Pszichológia: a jellemet, a viselkedést öröklött és környezetből szerzett tapasztalatok irányítják, befolyásolják. Ennek semmi köze ahoz, hogy az állat ivaros vagy nem. Vannak azonban olyan viselkedésminták, amik csak azért alakulnak ki, mert a nemi mirigyek működnek, hormonokat termelnek. Ezek azonban nem tartoznak bele a szociális viselkedésmintákba, ezeket nevezzük ösztönnek. Ha a macsekot ivartalaníttatod, akkor csak ezek az ösztönviselkedések maradnak el. Más egyébben a cica nem fog változni. Nem lesz lustább, csak a kandúr nem megy a nőstény után, a nőstény nem keresi a kandúr társaságát. Sok gazdi TÉVESEN ezen viselkedések elmaradása miatt mondják azt, hogy a cica ellustul. De vadászni, játszani ugyanúgy fog.
Más kérdés, ha nemi érettség előtt ivartalaníttatod. Ebben az esetben a cicában nem jelennek még meg a nemi ösztönnel kapcsolatos viselkedések, így nincs minek eltűnnie. Magyarul: a cica jelleme semmit nem fog változni, ha ivarérettség előtt ivartalaníttatod, viszont észre fogod venni, hogy amíg más szerencsétlen ivaros cicák (kandúr és nőstény egyaránt) minden párzási időszakban sebekkel tele, soványan, betegesen térnek haza.
Én csak javasolni tudom a korai ivartalanítást. Én a 4 hónapot azért megvártam, de az ivarérettséget nem. Nekünk jót tett :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!