Honnan tudom, hogy a macskám vemhes? És mennyi idő van még hátra az ellésig? (Állatorvoson kívűl)
Egyáltalán nem muszáj egyszer hagyni, de én nem vagyok a mindenáron ivartalnítsunk híve sem... már csak azért sem, mert összehasonlíthatatlanul jobban kötődnek a nálunk született, első pillanattól kézhez szokott macskák, mint az innen-onnan befogadottak. 3 alomnyi macskának találtam eddig gazdit (bár néhányan megtartottam, pont a fentiek miatt), és mindenki hálálkodott, hogy ilyen szociábilis, bújós, kisgyereket is elviselő macskájuk még soha nem volt. Azóta minden macskám ivartalanítva van, de egyáltalán nem bánom, hogy ellettek.
Kérdező: azt, hogy vemhes, azt látod rajta, megnő a hasa. :) A szülés közeledtét onnan látod, hogy helyet keres magának, illetve akkor már lejjebb ereszkedik a hasa és a kiscicák mozognak benne. Macskafüggő, hogy melyik hogy intézi, van, aki elbújik, más cicák meg nagyon igénylik a gazdi társaságát. (Egyik macskám éjszaka ellett meg a szekrényben, a másik - testvére - pedig követelte a társaságom, segítségem. Utóbbi esetben viszont sokkal elhúzódóbb a folyamat... nagyon kell figyelni, segíteni is kell. Egy kölyköt újra kellett élesztenem, mert az anyja nem foglalkozott vele - köszöni, azóta is jól az újraélesztett cica, már 2 éves :) - az utolsót pedig szabályosan ki kellett húzni az anyjából - ő is jól van, csak ő máshol lakik.) Ha elhúzódik az ellés, akkor orvosi segítséget kell igénybe venni, akár császározni is kell - lehet érezni, hogy van-e még kismacska az anyukában. Szóval készülj fel rá, hogy lehet, hogy nem ússzátok meg az orvos közreműködését, legyen kéznél az elérhetősége!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!