Van egy vadon született macska a házunknál de fél és mindíg elszalad. Meg lehetne valahogy szelídíteni?
Igen. De nem egyszerű futam...
Először adj neki enni. Olyan helyen ahol sűrűn láttad már ücsörögni, és elég messze van minden mástól (kapu, ajtó, többi állta, bármi ami megzavarhatja) És hagy ott. NE kukucskálj, ne nézegesd, mert csak elijeszted.
Pár alkalom után (ha már látod, hogy erősen figyel valahonnan, hogy mikor jön a kaja) add oda a kaját, menj messzebb (pl. állj meg az ajtóban), és várj mozdulatlanul, amíg meg nem eszi. Lehet, hogy elsőre elszalad. Maradj ott. vissza fog jönni a kajájához. ÉS itt jön a türelem játék... Minden kajaadásnál kicsit közelebb állsz meg. Néha meg lehet próbálni, hogy leteszed a tálat, leguggolsz, és úgy maradsz. HA nem mer odamenni, akkor messzebb mész. És egy szép napon azt fogod észrevenni, hogy rohan a tálhoz, padig még le sem tetted...
Ekkor jön a következő lépés: Meg kell próbálni megsimogatni. Lehetőleg akkor, mikor a legjobban el van foglalva a kajával, és csak nagyon finoman hozzáérni. Nem fog neki örülni, de előbb utóbb összeköti a finom kaját az érintéssel. És utána már megy külön-külön is :)
Hosszú futamra készülj. Nekem kb. fél év volt egy-egy ilyen kóbor cica betörése:)
Volt köztük olyan aki sose lett házicica, inkább csak megtűrt maga mellett, de volt olyan is, aki egyik napról a másikra odarohant hozzám mikor vittem ki a tálat (épp a mozdulatlanul megállunk az ajtóban fázisnál tartottunk), a tál helyett a kezembe dugta a pofáját, észvesztően dorombolni kezdett, és soha többé nem lehetett még lépni sem tőle... Szóval macskája is válogatja, hogyan viselkednek...
Másik megoldás: kicsit drasztikusabb...
Némi kajával elkapod, beteszed egy hordozóba, és bezárod egy szobába. Raksz ki enni, inni, meg almot neki, és három napig nem csinálsz mást, mint fekszel a szekrény előtt, ami alá bebújt, és próbálod megsimogatni. Vagy elhúzódik, vagy megkarmol. De általában 3-5 nap alatt hozzászokik a szagokhoz, emberhez, és akkor már kicsit könnyebb vele... De ez azért nem a legjobb megoldás. Én egyszer csináltam, mikor úgy kellett elhozni egy cicut kutyák mellől, hogy nem volt időm rendesen megszelidítgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!