S. O. S. A kutyákról képben vagyok, de a macskákról gőzöm sincs! :O Segítene valaki?
Holnap kapunk egy 3 hónapos kismacskát, ha jól tudom, kandúr. Mit kell neki beszerezni? :) Akkor is kell alom, ha kinti macska lesz? Ilyen korban mit ehet? Kell őt nevelni, mint a kutyákat? :D
Minden infót örömmel veszek! :D
Mivel még nagyon pici, nem lenne jó ötlet teljesen kint tartani, lévén hogy jön a tél. Én napközben pár órára kiengedném, de több időt kellene a lakásban töltenie, tavasszal meg úgyis majd megfordul a helyzet.
Mindenképpen ivartalanítani kell fél éves kora után, egyrészt a viselkedését is befolyásolja, másrészt nem fog napokra elkolbászolni.
Ennivaló szempontjából mindenki mást mond, majd úgyis meglátod hogy mit szeret. A barátnőmék macskái pl kutyakaján élnek és imádják, míg az enyém csak és kizárólag a tasakos Felixet hajlandó megenni. Viszont disznóhúst soha ne adj neki.
Nevelni meg hát... :)
Majd rájössz, hogy olyat a cicáknál nem igen lehet. Inkább ők nevelnek téged önfegyelemre és agressziókezelésre :D
Sok sikert neked és olvass minél többet a cicákról, a neten sok anyag van velük kapcsolatban
Szívesen segítek.
Kezdő cicásoknak ajánlott eleinte táppal etetni a macskájukat, közben persze lehet kísérletezni, hogy az mit szeret. Rengeteg minden van fent a neten. Pl. csak kutyatápon nem élhet a cica, de több fehérjére van szüksége, mint a kutyáknak (ergo több hús) ill. taurin is kell neki. Édeset nem éreznek, szóval ha bármi olyan tápot látsz, amiben van cukor, kerüld. Én már nem etetem táppal a macskámat, de a hús mellé egy icipici adag főtt zöldséget is kap a rostok miatt.
Disznóhúst lehet neki adni, de csakis főve! Nyersen se disznót, sem vaddisznót nem kaphat.
Idomítani nem kell, csak az alomra kell rászoktatni. De idomítani lehet, főleg a benti cicáknál lehet a klikkerezéssel sokmindent elérni. A tanulás nekik is stimuláló a zárt környezet ellenére, sőt, így a kommunikáció is könnyebb, mert a cica jobban odafigyel a gazdi testbeszédére.
A macskáknál olyan, hogy enyém meg tied, nincs. Sőt, ők nem akarnak a gazdi kedvében járni, nekik alanyi jogon jutnak a dolgok, mint mondjuk a gyerekednek, mert családtag. Annyit tudsz tenni ezért, hogy max. nem adsz neki enni a saját ételedből, ill. ha olyan helyen van, ahol nem szeretnéd, leteszed onnan. Max. akkor mászik fel megint, ha nem látod.
Ha kinti macska, de beengeded mondjuk télen a mínuszok elől vagy ha bent is szeret majd üldögélni, akkor elképzelhető, hogy tetszene neki egy benti alom ötlete. Persze sok macska megvan nélküle. De gondolj bele: kinek van kedve kimenni pisilni/kakilni az esőbe, főleg, ha a szomszéd 10 kilós Pötyije csak arra vár, hogy ne figyelj és akkor jól elagyabugyálhat kakilás közben? Persze, nem kötelező.
És még kimaradt:
Ivartalanítás.
Ha jönnek a jobb idők, bolhanyakörv vagy bolhairtó csepp havonta.
Három havonta féregtelenítés.
Oltások: kombinált, leukózis elleni, veszettség elleni (ha kinti, akkor mindenképpen kel veszettség elleni is)
Érdemes kialakítani neki egy kis kuckót, ahova bebújhat a rossz idő elől.
Szállítódoboz, ha állatorvoshoz kell vinni.
Érdemes az első hónapokban (főleg a tél miatt) még bent tartani, hogy titeket szokjon meg. De ha kinti macska volt eddig is, akkor csak egy-két hetet ajánlok, hogy megkedveljen titeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!