Miért gyúr a cica?
De tudni, hogy miért. Megnyugtató érzés neki, mert akkor is ezt csinálta, amikor az anyukája etette, tehát amikor szopott és az anyukája pociját "gyúrta".
A legtöbb könyvben azt olvastam, hogy a domináns macskák nem, vagy nagyon ritkán csinálják, és azoknál gyakoribb, amiket túl hamar elválasztottak az anyamacskától, vagy esetleg az anyamacska elpusztult.
Sokszor betonon is csinálják önmaguk megnyugtatására - pl. dorombolással kísérve, de a leggyakoribb, hogy a kedvenc játékukat, párnájukat gyömöszkölik így. Esetleg a gazdit, mert jól érzik vele magukat.
Magyarán azt jelenti, hogy szeret veled lenni, és bújósabb időszaka van, ilyenkor jobban igényelheti a szeretgetést. Ivaros nőstény macskánál lehet annak a jele is, hogy vemhes.
Az enyém két esetben dagaszt és dorombol:
1. Ha jól érzi magát.
2. Ha ideges, fél, pl. az állatorvosnál.
Persze a kettő közt jelentő különbség van, ha fél a macskám, hiába dorombol és dagaszt, látszik rajta, hogy feszült, majd kiugrik a szíve, stb.
Én azt olvastam róla, hogy ez (gyúrás+dorombolás) kismacskáknál azt továbbítja az anyjuk felé, hogy "oké minden, jön a tej, elégedett vagyok". Anyacica meg visszadorombol, hogy "oké". Az idősebb macskák pedig vagy azt közvetítik a gazdinak, hogy "minden oké", vagy megnyugtatja őket, mert a kiscicakori biztonságra emlékezteti őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!