Mennyi az esélye, hogy egy szürke lánymacskának és egy vörös fiúmacskának szürke fiú vagy vörös lány cicája születik?
Mivel a vörös szín X kromoszómán öröklődik , csak akkor lehet egy nőstény vörös, ha az apja és az anyja is legalább részben(nősténynél a teknőc is ér) vörös volt.
Viszont ebben a felállásban, amit vázoltál, nem jön ki a dolog. Egy vörös kandúr a lányainak adja tovább az X-et, tehát egy vörös kiskandúr biztosan az anyjától kapta. Tehát az anya nem lehet sima szürke, inkább olyan, amiben eltűnik egy kevés vörös. Ha a szürke alatt fakó barna cirmost értesz, akkor ez egy elég mindennapi eset.
Egy teknőctarka nősténynek és egy vörös kandúrnak pedig minden további nélkül születhet vörös lánya. Ebben a felállásban egy nősténynek 50% esélye van a vörösségre, egy kölyöknek további 50% hogy nőstény lesz, tehát összességében 25% egy vörös nősténynek. Azonos esélye van a szürke kandúrnak, a vörös kandúrnak és a teknőc nősténynek. Sima vörösmentes nőstény nem születhet, mivel az apától feltétlenül kap egy vörös X kromoszómát.
Szóval esélyes, hogy nem jól definiáltad a macskák színét.
Köszönöm a választ, nem számítottam ilyen részletes leírásra:) Igen, valóban nem egyértelműen szürke a mamacica, ilyesmi: [link]
Ezek szerint én voltam a pontatlan, de sajnos ezt a kifejezést, hogy teknőctarka még sosem hallottam, és nekem ez a cica is inkább szürke, mint barna.. No midegy, köszönöm, hogy segítettél a színek tisztázásában:) És akkor reménykedünk továbbra is egy vörös kislányban, egyszer hátha összejön:)
Még egy kérdést, ha megengedsz: az egyik alomnál született egy fehér-szürke(vagy akkor nevezzük teknőcnek:)) fiú kismacska, na nála nyoma sincs a vörösnek.. A tesói viszont vörösek és teknőcök voltak.. Ő hogy "keveredhetett" közéjük?
A fehér-szürke nem teknőc, pláne ha fiú. Ezt az esetet bikolornak vagy kétszínűnek hívják. A teknőc az vörös és (szürkés)barna cirmos vagy vörös és fekete szín, illetve ugyanennek a halvány változata a kék-krém. Ez a kombináció csak nőstény lehet(kivéve egy nagyon ritka kromoszómahiba).
A fehér folt az más tészta, nem függ össze a nemekkel. Viszont ha mindkét feltételezett szülő mentes a fehér foltoktól, akkor esélyes hogy más volt az apa.
Egyébként már a gimis genetika tananyagban is szerepel a macskák vörös színe, klasszikus példa a nemhez kötött öröklődésre.
Bocs,az off-ért,de ha nem tenyésztő vagy...nincs elég kismacska,amit orrba-szájba hirdetnek és nem kell senkinek sem?
Plusz a különböző megölési technikákról ne is beszéljünk..
Ne haragudj,de ha a te cicád szül és az ő kölykeit ajándékozod el akkor ugyanúgy felelős vagy értük is és elvárható lenne,hogy tudj róluk,ha nem megfelelően tartják akkor evidens,hogy visszaveszed.
Én tenyésztek,tudotos párosításaim vannak,de tudod te,hogy milyen nehéz normális macskaszerető gazdikat kifogni?Van egy sor keresztkérdés és ha egyen megbukik a leendő akkor oda nem mehet cica.Én úgy érzem,de ez megint az én lelkiismerem,hogyha nálam születik egy cica akkor élete végéig tudnom kell róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!