Miért nem használ semmi sem a bolhák ellen?
Se a bolhanyakörv nem ér semmit szinte, a bolhairtó cseppek után is még minden nap találok bolhát a macskán. Bár kevesebb lett, de van... most akkor mi a megoldás? Bolhairtó port is szórtam már a macskára, meg a lakás különböző pontjaira is. Takarítani is szoktam.
Amúgy a macska nem kijárós.
az olcsóbb termékek sokszor nem hatásosak, ez lehet az egyik ok.
a másik ok a bolhák élet ciklusában keresendő:
A bolhák fejlődésmenetével, viselkedésével kapcsolatban az utóbbi időben számos új kutatási eredmény látott napvilágot, melyek néhány esetben szöges ellentétben állnak korábbi ismereteinkkel. Ezek közé tartoznak többek között a kifejlett nőstények peterakási szokásai. A nőstények petéiket kizárólag a gazdaállaton rakják le, és nem a környezetben. A környezetben nagy számban található peték a gazdaállatról hullanak le. A peték oválisak, kb. 0,5 mm-esek, szürkésfehérek. A nősténybolha naponta 40–50 db petét rak le, petetermelése a teljes életciklusa folyamán néhány ezer darab. Egy 25 felnőtt nősténybolhából álló populáció egyedszámát 30 nap alatt negyedmillióra képes növelni.
A peték környezetük hőmérséklete és nedvességtartalma függvényében 2–16 nap alatt alakulnak át lárvákká. A féregszerű, erősen szőrözött, rágószájszervekkel rendelkező lárvák szövettörmelékkel, de főként az imágók emésztetlen vért tartalmazó bélsarával táplálkoznak. Érzékenyek a fényre, ezért résekbe, hasadékokba, szőnyegek szövetrostjai közé húzódnak.
A lárva kb. 10 nap alatt kétszer vedlik miközben mérete egyre nagyobb lesz, majd selyemszerű gubót képez (kokon), és eléri a báb állapotot. Erre a stádiumra jellemző, hogy hossza a környezeti feltételektől függően 1–2 héttől akár 1 évig is tarthat. Ebben az állapotban a bolhák képesek az alacsonyabb hőmérséklet átvészelésére is, és ez az az életszakaszuk, melyben leginkább ellenállnak a rovarirtószerek hatásának.
Az imágó bizonyos stimuláló környezeti hatásokra fejlődik ki a bábból. Ha a báb érzékeli az ember illetve az állatok közelsége okozta rezgést, nyomást, a testmeleget, a kilélegzett széndioxidot, megtörténik az átalakulás. A kifejlett egyed azonnal fölkeresi a gazdaszervezetet, és vért szív. Az első vérszívás után a felnőtt rovarok rögtön szaporodni kezdenek. A kifejlett nősténybolhák minden vérszívás után petéket raknak. Idejüket teljes egészében a gazdaállaton, táplálkozással töltik. Előfordul, hogy a gazdaállat mozgásának, vakarózásának következtében a környezetbe hullanak. Átlagos élettartamuk 4–12 hónap. Jól bírják az alacsonyabb hőmérsékletet és az éhezést is. A bolhapopulációnak csak kb. 5%-a van kifejlett stádiumban.
A bolhák szaporodásának kedvez a magas nedvességtartalom, magas hőmérsékleten viszont szaporodásuk mérséklődik. Érthető tehát, hogy a bolhapopuláció robbanásszerű növekedésének időszaka a tavasz. A bolhák elszaporodásának bizonyos környezeti tényezők különösen kedveznek. Ilyenek az állatok búvóhelyei, bokros, nedves területek, a kennel és környéke, az állatok alvóhelye és környéke, védett, szőnyeggel borított pihenőhelyek.
Nem vagyok macskatulaj de irok pár dolgot.Mikor a kiskutyámra kerestem védelmet az élősködök ellen akkor olvastam a foresto nyakörvről.Szerintem megérné kipróbálni.Igaz kicsit húzós,de van cicára is és elvileg nagyon jóféle.
Amúgy úgy tudom hogy vannak szerek amik a bolhákra jok csak de a petékre nem és ha az benne maradt és kifejlödött akkor lehetett hatástalan a szer amivel kezelted.Szóval olyan sampon vagy valami szer kell ami nem csak a kifejlett példányokra hat.
Amúgy még egy ilyen kis ultrahangos iriszatót is ki lehetne próbálni.Az Én kutyámon ultrahangos riasztó van és lekopogom védi rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!