Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Fogínygyulladást mi okoz...

Fogínygyulladást mi okoz leggyakrabban?

Figyelt kérdés
A macskámon véletlenül vettem észre, hogy gyulladt a fogínye, a kedve jó, eszik, iszik. Elvittem orvoshoz, kapott antibiotikumos injekciót. Ez pénteken volt, de nem javult. Mindenképp visszaviszem, ha nem lesz változás, mennyi idő, mire hatnia kéne az antibiotikumnak? A neten sokat olvasgattam, azt írják, hogy általában fogkő, vagy retrovírus okozza a gyulladás, Felv, Fiv. Fogkő nincs. Okozhatja valami egyszerűbb bakteriális fertőzés? Benti macska egyébként, jó minőségű száraz és nedves tápot kap, sok szárazat eszik. Ha valami komolyabb vírus okozza, akkor nem kéne gyorsabban romlani az állapotának, fiatal macska.

2013. febr. 26. 15:44
 1/4 Valletta ***** válasza:

Azt mondják, a fogakon megtapadó plakkot nem minden esetben lehet szabad szemmel észrevenni, így lehet ez az oka a bakteriális fertőzésnek.

Valóban lehet FeLV, FIV is a háttérben, nekem volt két FeLV-es macskám, mindkettőnél megjelent az ínygyulladás, a kapott antibiotikumra körülbelül 2 napon múlva reagáltak, de később mindig visszatért a probléma. Ha nincs is más tünete a cicának és anyagilag megengedheted magadnak, akkor csináltass vértesztet, mert ha pozitív, akkor előre tudod, hogy mire számíthatsz és fel tudsz készülni a cica immunrendszerének támogatására. Ezek a betegségek sokszor akár évekig is tünetmentesek, vagy csak ilyen apró tünetekkel járnak, illetve titokban meghúzódnak a másodlagos fertőzések mögött.

2013. febr. 26. 16:37
 2/4 A kérdező kommentje:

Gondoltam a fogmosásra, ha tényleg pakk, akkor az biztos jó nekik, persze macskafogkrémmel. Kicsit elbizonytalanít, hogy nem javul az ínye, talán tényleg nem is vírus, hanem a kosz a fogán? Holnap keresek macskafogkrémet valahol.

Nagyon remélem, hogy nem komoly, nem szeretném elveszíteni :( De ha szükséges, elvégeztetem a tesztet, igaz félek is tőle.

Köszi a választ, ment a zöld kéz!

2013. febr. 26. 19:48
 3/4 Valletta ***** válasza:
Faggasd ki az orvosodat mindenről, valószínűleg ő eléggé jártas a témában. Az is lehet, hogy a plakkot is meg tudják nézni valahogy, hogy van-e a fogán (én nem értek hozzá, egy kutyás oldalon olvastam, hogy kezdetben nem látni, mert eleinte csak egy vékony réteg, ebből lesz majd a fogkő, ha még több réteg rakódik rá). Ha nincs rajta semmi, akkor a fogmosás segít majd a megelőzésben. Ne félj a teszttől, ez nem halálos ítélet, viszont jobb tudni az ilyesmit...
2013. febr. 26. 20:27
 4/4 A kérdező kommentje:

Elkezdett neki javulni :)))

Beszereztem fogápoló cuccokat is, remélem nem fog kiújulni. Most megnyugodtam :)))

Köszi a válaszokat! :)

2013. febr. 27. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!