Hogyan tanítsam meg a cicámnak, hogy ne kaparja a bútort?
Ez furának fog tűnni, de ; hol vannak a kaparófáid? Nekem volt egy furi esetem amikor a cicám idekerült 3 hónaposan, fel volt neki állítva a plafonig érő kaparófa, gondoltam elég közel is van a lakás középpontjához, jó helyen is van, fogja használni.
Le se sz*rta, hanem a puffom tetszett neki amit előszeretettel mart, akárhányszor rakosgattam is át a kaparófához, türelmesen, alkalmaztam vízipisztolyt, citromos illóolajat próbáltam hinteni a puff oldalára, semmi haszna nem volt, annyi talán hogy kiderült hogy a cicám nem bánja a citrusfélék illatát... :)
Szóval aztán kisebb átrendezésen esett át a lakás, és ezáltal a kaparófa átkerült egy másik helyre. Azóta használja mintha akkor jött volna rá hogy létezik, mint a megveszekedett.
Azért nem a standard módszereket írom, mert látom a rászóláson már túl vagy, még az lenne hogy átteszed a kaparófára /-hoz ahányszor a bútort kezdi marni. Mivel a cicád már iszkol ha felemeled a hátsódat, szerintem is úgy van ahogyan mondod, pontosan tudja mit szabad és mit nem, csak lekakkantja :).
A másik dolog ami miatt csinálhatja ezt az a figyelemfelkeltés. A macskám teljesen leszokott a puffom marásáról, DE hogyha nem inalok játszani vele fél óra kerregés-kurrogás és édes nyávintgatás után sem mert mondjuk dolgom van a gépemen, akkor odamegy a puffhoz és leül elé, addig vár amíg oda nem nézek, akkor ráteszi egy mancsát a puff sarkára... majd két mancsát... és közben bámul a szemembe. Ekkor beadom a derekam, felugrok és szaladok a játékáért :D... És igen, a macskámnak annyi sütnivalója van, mint néhány embernek sem.
Csak gondoltam hátha ezek közül egyik stimmel a te cicádra is.
Nem biztos, hogy meg lehet erre tanítani a macskát. Általában azért kaparnak, mert ezzel ezt fejezik ki: "ez az én otthonom, az én területem, itt sokat vagyok"
Valószínűleg meg fogja érteni mit vársz tőle, de nem biztos, hogy teljesíteni is fogja. Gondolj bele, neked milyen lenne, ha megtiltanák, hogy ne fejezd ki a ragaszkodásod.
Hát az egyik kaparófa a földön van, ahol a többi játéka is, a másik kaparófa pedig egybe van építve a házzal és egy ki "emelettel", ez az párkányomon van, mert elég széles és imád nézelődni az ablakban.
Már azt is csináltam, hogy odavittem a kaparófára, hogy ezt kapard, de semmi... Néha azt kaparja néha a szekrényem. És velem is ezt szokta csinálni, hogy a szemembe néz és úgy rosszalkodik. Ha játszom vele, abbahagyja, de nekem nem nyávog előtte, meg nem szól, hogy játszani akar, hanem rögtön kapar... A másik, hogy hajnalban kezdni el, amivel meg tud őrjíteni... Viszont azt sem akarom, hogy azt higgye, hogy akkor játszom vele, ha kapar, mert azt fogja hinni így kell szólni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!