Nagy baja lehet a cicámnak?
Ezzel a sebbel az arcán jött haza, nem fájlalja, de nem tudom, hogy mennyire komoly lehet.
Begyógyul magától, vagy kezeljem valamivel?
A kamilla sztem tuti nem arthat..
A ferjem meselte, h az o kandurjuk az utcaban a tobbi macskaval kotekedo termeszetu volt, annyit verekedett, h rendszeresen kellett vinniuk osszevarratni a sebeit, ilyenkor alig tudtak megakadalyozni az allatorvost, h ne kasztralja ott helyben a macskat. Vegul par ev mulva megis raszantak magukat, es teljesen megvaltozott a cica, nyugis lett, es sebesulese se lett tobb.
Meg ezt talaltam: "A macskakarmolásra, amennyiben az a bőrt átszakította, ugyanaz jellemző, mint a harapott sebekre. Ha nem szakította át a bőrt - elsősorban a kutyák karmolása ilyen -, akkor elégséges a helyi fertőtlenítés. Ha begyullad, vagy nehezen gyógyul a hámhiány, akkor antibiotikumos vagy hámképző kenőcsök alkalmazása is szükséges lehet." [link] Lehet, h akkor Tetran, v Chlorocid kenocs jo lenne, egy pici.
Es meg ezt, de ez egy sokkal csunyabb seb, de jo tudni rola: " A seb fertőtlenítéséhez mindenképpen szükség lesz jódoldatra, (Betadin oldat) amivel naponta 2-3 alkalommal át kell fertőtleníteni a sebet. Legjobb ezt úgy, hogy egy fecskendővel a sebbe is belefecskendezik a fertőtlenítőt. Ha a kék krém a Kék Lukács kenőcsöt jelenti, akkor az nagyon jó és lehet vele folytatni a sebkezelést, vagyis fertőtlenítés után be lehet kenni.
Emellett jó lenne szájon át is szednie antibiotikumot, például emberi Augmentint, 375 mg-osból napi egyszer fél szemet, 8 napon át." [link]
Ezt az embergyogyszert cicanak temat mar mashol is hallottam, egy ismerosunk kobor cicakat kural a nagy kertjeben, es pl a szemgyulladasra o is kamillat + egy embereknek valo olcsobb szemkenocsot+ hasznal, csak kisebb dozisban.
Ugy tunik, ezt a Lukacs-féle kek kenocsot erdemes lesz beszereznunk valahonnan..
Vigyazni kell persze az embereknek valo gyogyszerekkel: "A macskák sokkal érzékenyebbek minden fertőtlenítőszerrel szemben. Az alkoholos oldatok nemcsak kiszárítják a bőrt, hanem fájdalmat is okoznak, amit sajnos macskák esetén nem tudunk egy kis bátorítással kompenzálni, mint egy kisgyereknél. A humán gyógyászatban használt fertőtlenítőszerek egy része mérgező is számukra. Egyáltalán nem használhatóak kvaterner ammóniumvegyületek. pl. a szterogenol, mivel hemolízist okoznak. A klórhexidin néhány %-os koncentrációban egyes esetekben már végzetesnek bizonyult, így csak kisebb (1% alatti) koncentrációban használjunk! A hexaklorofén idegrendszeri károsodásokat és egyes agyterületek elhalását okozhatja. A kötött jódot tartalmazó Betadine viszont általában használható, figyelembe véve, hogy macskáknál is előfordul jód túlérzékenység.
Sebkezelésre biztonsággal alkalmazhatóak a Gentamicin és a Tetran kenőcs, csak azt a macska lenyalja. Ha előtte propolisz oldattal vékonyan bekenjük, a kenőcsöt finoman rákenve ragacsos marad, így órákon keresztül ellenáll a nyalakodásnak." [link]
A verekedést meg lehet előzni ivartalanítással, később lehet, hogy a szeme világával fizet érte.
Nem tudom miért természetes sok embernek, hogy a macska verekszik és megsérül, macska AIDS-et is kaphat, gondolom erről nem hallottatok.
Jo kerdes. Most rakerestem meg, mert eddig csak 1-2 helyen talaltam roluk, hulloknek ragcsaloknak, madaraknak ugy tunik, szoktak kenni a sebet Tetrannal. Most eszembe jutott azt beirni a keresobe, h "cica tetran" es jo sokat kidobott,(foleg szemre, de sebre is) ugyhogy az tuti jo. Csak a lenyalassal kell vigyazni, ahogy irjak.
A kek kenocs is antibakterialis, meg antigomba=), kifejezetten macskaknak+kutyaknak valo, sebre.Tuti veszek en is ilyet, hogy legyen otthon, ha kene. 4. es 7. pont: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!