Kajafüggő lenne a macskám?
Van egy 3kg-os, 10hónapos brit (szóval lakásban tartott) macskám és szerintem elég sokat eszik. Napi 4-5,vagy több alutasakos eledelt is eltüntet és mindig "ordít" a kajáért,állandóan éhes. Az emésztése szerintem rendben van,mert normális a széklete is.Amúgy meg egy nagyon játékos,aktív cica.
Ennyi lenne a szükséglete,vagy kajafüggő? Nem szeretném,ha
elhízna...
Azért eszik ennyit, mert az alutasakos sz*rt nem ér, nem lakik tőle jól. A 98 %-a víz, alig van benne számára hasznosítható tápanyag. Adj neki jó minőségű száraz eledelt (Acana, Orijen, Royal Canin), és ezek mellé bőven elég napi fél-egy alutasakos (annyi nem árt, hogy ne legyen húgyköves a cica). Mellé adhatsz neki néha nyers csirkehusi darabokat, kis sonkát.
De semmiképp ne így etesd, mert ettől tönkremegy a szervezete, nem jut elég normális tápanyaghoz.
[link] - itt konzervként van említve, de ugyanaz, csak más a csomagolása.
"Száraz vagy nedves eledelt?
A macskának adható kész eledeleket alapvetően három csoportba sorolhatjuk: konzervek vagy nedves tápok, félig nedves és száraztápok. A legtöbb gazdi a száraz táp & nedves eledel (konzerv vagy alutasakos) kombinációt választja, mert így biztosan hozzájut a cicus a számára fontos tápanyagokhoz."
"A legjobb megoldás az, ha a száraz táp mellett a nap meghatározott időszakában - például reggelire vagy vacsorára - kiegészítésként konzerv macskaeleséggel lepjük meg kedvencünket. A nedves eleségek közül mindig jó minőségű konzerveket válasszunk, amelyek csak színtiszta húst vagy halat tartalmaznak. Így változatosabbá és élvezetesebbé tehetjük a macska táplálékát, elősegítjük a jó emésztését, illetve fogainak rágással történő tisztítását, mely elengedhetetlen a fogkő képződésének megelőzéséhez. Kerüljük azonban a kizárólag csak konzerv vagy nedves eledellel történő etetést, hiszen ezeknek kb. 70%-a víz, fehérjetartalmuk és tápértékük alacsony, így a macskának jóval nagyobb mennyiséget kell belőle elfogyasztani ahhoz, hogy jól lakjon, nem is beszélve arról, hogy ez a típusú eledel a cica táljába kitéve hamar megromlik."
"A mi kényelmünkön túl is sok érv szól a készen kapható macskaeledelek mellett. Kizárólag „házi koszttal” történő etetéssel szinte lehetetlen elérni, hogy az állat minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Én azt tanácsolom, hogy a macska táplálékának döntő részét jó minőségű száraz táp adja. A gyártók különböző fajta tápokat kínálnak a macskáknak az életkoruktól, testalkatuktól, egészségi állapotuktól és életmódjuktól függően, így biztosan találunk olyat, amelyet kedvencünk örömmel elfogyaszt. Ha problémát jelent a macska száraz tápra szoktatása, locsoljunk a tápra egy kis meleg vizet vagy húslevest. A nedvesség hatására felszabaduló illatok a legválogatósabb macskák étvágyát is meghozzák."
Ez csak az első 5 találat a Google-ben.
SOSEM szabad nekik Whiskas, Kitekat és hasonló agyonreklámozott, szennyedék kaját adni. Pláne nem napi 4-5-6 alutasakost (ami semmi tápanyag, ellenben gabonával tele van, ami a cicák veséjét tönkrevágja teljesen idővel). Nekik ez olyan, mintha mi mindig a Mekiben ennénk. Ráadásul telít, de nem táplál, és a benne lévő ízfokozók miatt függőséget okoz. Hosszú távon tönkremegy így a cica szervezete. Nem 7 hónaposan nyilván..
Másrészt erre egy vagyont elköltesz kérdező, tök fölöslegesen. A legfontosabb a jó minőségű száraz. Én Acana-val etetek, egy 7 kg-s (10 e körül van) fél évig elég a cicámnak. Mellette adok természetesen nedveset is, én a DM saját márkás Dein Bestes alutálcásat veszem, de csakis azt amiben 60 % hús van. Emellett adok neki időnként nyers csirkemellet, szívet, májat. Szerencsére egy nagyon jó, cicákra "szakosodott" állatorvosunk van. :) Ajánlom, Te/Ti is konzultálj/atok. :)Ő nem fog hülyeséget mondani, mert nekem persze nem kötelező elhinni. Meg a netről is rengeteget lehet a témában olvasni, itt a Gyakorin is.
De szerintem félreértettél, 2. válaszoló. :) Én nem írtam sehol, hogy nem ehet nedves kaját, de nem ilyen rengeteget, mint amit a kérdező írt, és nem csak azt. :) Fontos a jó minőségű szárazeledel. Én ezt sajnos a saját bőrömön tapasztaltam meg - ezeket mi sem tudtuk anno, az 1. cicánknál, és a Kitekattól (illetve az abban levő rengeteg gabonától) tönkre ment a veséje, és belehalt. Azóta a netnek/jó állatorvosoknak köszönhetően jobban lehet tájékozódni ezekről, na meg voltak a nagy tápvisszahívási botrányok, amikor a Kitekatot és a Whikast majdnem be is szüntették.
Nem "luxus" minőségi tápot venni, nagy kiszerelésben kb. pont ugyanannyi, mint a gagyi tápok, és kevesebb elég belőle, mert táplálóbb.
"A nővérem sziámija csak fél alutasakost eszik naponta+ száraz!" Az bőven elég is.
Köszönöm a sok - egyébként hasznos- infót,de most nagyon eltanácstalanodtam...ugyanis azt elfelejtettem megemlíteni,hogy a drágám a szárazkaját csupán játéknak tekinti,nagyon ritkán majszol belőle egy keveset. Pedig vettem már neki mindenfélét,de neki csak a nedves kaja kell!
A tenyésztőnél is száraz eledelt kaptak,vettem ugyanolyat is,de nem hajlandó megenni a mai napig sem. :-(
Olyan nehéz eldönteni,hogy mi a jó megoldás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!