Mit kell tenni, ha vemhes/szül a macsek?
Én cicám 2napja ellett meg.ha jó a kapcsolatod a cicával akkor biztos igényelni fogja hogy segítsél neki lelkileg.
Ha látod hogy éppen szülni fog tedd a helyére és tarts ott,simogassad,nyugtatgassad.Én cicámnál így csináltuk,mert az ágyra fialt volna ha nem tartom a helyén.Lehet meg fog lepődni ha kibújik az első cica és elkezd nyávogni,ilyenkor nyugtatgasd ismertessed vele hogy az övé.Utána már minden jól fog menni.Éjjel vagy hajnalban szoktak általában fialni a cicák,enyém éjjel fialt.Azt olvastam hogy kölyök macska táppal kell a vemhes,szoptatós cicákat etetni.Sok sikert! :)
Ha jó a kapcsolatod a cicával, akkor igényli a jelenléted, de segíteni csak akkor kell, ha valami gond van (pl. nem tépi fel a magzatburkot), de a cicák megoldják ezt ügyesen, ösztönből. :)
Az is lehet, hogy inkább szeretne elbújni, és csendben világra hozni a kicsinyeit (nálunk a cica éjjel a szekrény aljában szült, reggel meg csak lestem, hogy eltűnt a hasa, csatakos a hátulja, de hol vannak a kiscicák?! Hosszas keresgélés után találtam meg őket épen, egészségesen - azóta kaptak kosárkát és szépen kerekednek! :) )
Ha jó a kapcsolatod az anyamacskával, akkor gyakorlatilag rögtön engedi, hogy hozzájuk érj (nekem pl. muszáj volt a szekrényből kipakolni őket :) ). Először kicsit bizalmatlan volt, de azóta, ha kiveszek egy kicsit, odajön dorombolva az anya, és nem akarja visszavinni. Látja, hogy bízhat bennem, nem akarom bántani a kölyköt, és így fél nap után megnyugodott. (A család bármelyik tagja megfoghatja a pár napos kölyköket, nem bánja.)
Speciális étel szerintem nem kell, de azért ilyenkor többet eszik a cica, többet is iszik. Nálunk furcsamód nem fogadja el a "mamaszobában" az ételt, mindig jön a megszokott helyére enni-inni, addig a kicsiket otthagyja 10-15 percekre, félórára. Ők egymáshoz bújnak és alszanak, nyilván a maminak is kell a pihenő. :)
A másik nőstény valószínűleg nem fogja zavarni, de az anya ilyenkor bizalmatlan a többi cicával szemben! Nálunk az anyuka most a saját testvérével és anyjával is veszekszik, morog rájuk. A többi cicánk megnézte, megszagolta a kicsiket, de gondolom, érezték, hogy "rokonok", úgyhogy nem nagyon foglalkoznak velük. :) Szerintem más nőstény sem bántaná őket, max. kicsit bizalmatlan lesz velük.
Benti, vagy kinti cica?
A szülésnél szerintem ott lehetsz, de a pici cicákat ne fogdosd, ha csak nem életbevágóan fontos. Az anya cica ha nem érzi biztonságban a piciket, úgyis elköltözteti.
A másik nőstény cicád, ha tudod próbáld meg elválasztani az anyától és picinyeitől. Legalább aznap amikor szül.
Másnap megnézheted, hogy reagál az anya cica a másik nőstény jelenlétére. Ha fúj rá, akkor mindenképpen külön kellene választanod őket.
Párnap után ismét lehet próbálkozni.
Érdemes kölyökcicáknak való tápot adni az anyunak. Mindig legyen ellőtte friss víz, és olyan kaja amit szeret. Kedveskedj egy kicsit neki kedvenceivel. :)
Az én cicám 17.-én reggel szült/ellett.
Az első pici amikor megszületett, nagyon meglepődött, odajött hozzám és nyávogott. Odavittem a picijéhez, simogattam az anyukát, megszaglászta a picit, majd egyből tisztogatni kezdte. A pici pedig hihetetlen édesen, odabújt a cicire. xD Nem is gondoltam, hogy ilyen fürgék már születésüknél. :) Simogattam még egy kicsit a mamit, amikor láttam, hogy már minden rendben magukra hagytam őket. Persze nem mentem túl messzire, figyeltem hátha kell még segíteni. Még két kiscica született 1 órán belül, mind a kettő egészségesen. Segíteni már nem kellett, nagyon ügyes volt a mami.
Már a szemük is nyitva van pár napja, és csodaszépek.
Nagyon jó anyuka Evangeline! Büszke vagyok rá.
Azt elfelejtettem írni, hogy én a szekrényben csináltam neki jó puha helyet, amibe egyből beleszeretett. A szülés előtt fél-egy nappal állandóan ott pihent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!