Igaz az, hogy a vörös cica csak fiú lehet, a három színű pedig csak lány?
Úgy tudom, genetikai okai vannak ennek, és - valóban - ha visszagondolok eddigi életem macskáira, a vörösek mind fiúk voltak, a három színűek mind lányok.
... Mégis, szeretném, ha vki megerősítené vagy elvetné ezt az információt - ugyanis nem szaklapban olvastam, csak egy macskatartó ismerősömtől hallottam, és így nem vagyok biztos 100%-ig a helyességében.
nekem már volt vörös színű lánycicám, és már háromszínű fiúcicám is, lehet hogy ez nem számít de olt benne fehér és a fekete és szürke árnyalatai...
de a kivétel erősíti a szabályt:D
Sziasztok!
Köszi az eddigi válaszokat! Utolsó: nem lehet, hogy tévedtél? :-)
Ezt a kérdést több mint két éve írtam ki, és most nem rég lett egy cicalányunk, akinek a bundája három alapszínből áll, de összesen kb. öt színű, mert van pl. világos sárga (illetve, inkább krémszín) és sötétebb sárga is benne. Amikor elvittük az állatorvoshoz oltásra, még meg se nézte közelről a macskát, de egyből rávágta (2 méterről), hogy: "Látom, ez egy kislány."
Szóval, mégis lehet vmi ebben a "szín-dologban". Hülye voltam, hogy nem kérdeztem rá... Na de majd legközelebb. :-)
nekem gyönyörű vörös lánycicám van :)
úgyhogy nem igaz :)
Köszönöm a válaszokat! :-)
Kedves utolsó! A cicád teljesen vörös, vagy van benne pl. fehér rész is - mellkason, hason, akárhol? Mert én úgy tudom, a tisztán vörösek a fiúk, ha van benne más szín is vhol, már lehet lány.
Én erről a témáról nem olyan régen olvastam egy tudományos leírást. Vörös cica lehet kandúr és nőstény is, de sokkal több vörös kandúr van. Ennek az az oka, hogy a vörös szín az X kromoszómán öröklődik, és alárendelt, ami azt jelenti, hogy a lányok, akiknek két X kromoszómájuk van, de csak az egyik szülőtől örökölték a vörös színt, akkor nem vörösek lesznek, hanem a másik örökölt szín. Viszont a fiúcicáknak csak 1 X kromoszómájuk van, így ha öröklik a vörös színt, akkor nincs másik X kromoszóma, ami elnyomná, így a cica bundája tényleg vörös lesz. Ez hasonlóan működik, mint az embereknél a színtévesztés, a színtévesztők nagy része is férfi.
A tarkaság is hasonlóan működik, de arra nem emlékszem pontosan, de abban is az X kromoszómának van szerepe, mivel a lányoknak két X kromoszómájuk van, így tudnak 3 színt örökölni és a bundájukon meg is jeleníteni, míg a fiúcicák nem.
Biztos nem voltam pontos, de a lényeg ez. Itt van a cikk, ha valakit jobban érdekel: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!