FIP-es cicák tünetei (csak tapasztalatok alaján)?
Sziasztok, ma vettek vért a 4 hónapos kiscicánktól fipp gyanuval.
Kb 1 hete volt lázas pár napig mostanra elmúlt, végig felkelt enni wc-zni, csak bágyadt volt, ez 2 napja elmúlt játszik,rosszalkodik mindent csinál amit egy pici cica szokott. Szóval minden rendben van kivéve a jobb szeme, kívülről haladva elkezdett bebarnulni, a másik szeme nem, én úgy olvasgattam hogy ez inkább a kötőhártya gyulladásra jellemző de az állatorvos azt mondta hogy nagy vírusos betegséget jelent hogy így néz ki szegénynek.Ezért kérem hogy írjátok meg légyszi a tapasztalataitokat, nem azt szeretném ha weblapokról bemásolnátok adatokat saját tapasztalatokra vagyok kíváncsi.Nállatok hogyan zajlott ez?
FIP - macskák fertőző hashártyagyulladása
A fertőző hashártyagyulladást (Feline Infectious Peritonitis) macskákban egy corona vírus okozza, a betegség nem gyógyítható és majdnem minden esetben halálos. Szerencsére nem túl gyakori. A macskák 30-50%-a megfertőződik a vírussal, amely a macska ürülékében is megtalálható. A kórokozó orron vagy szájon át jut a macska szervezetébe. A vírusnak számos törzse létezik, ezek legtöbbje nem okoz komoly betegséget. Így a fertőzés rejtve is marad az esetek legnagyobb többségében. Legfeljebb egy kis hasmenés jelentkezik, amely hamarosan magától gyógyul. Azonban a corona vírusok számos mutáción (szerkezetváltozáson) esnek át és így előállhat egy olyan törzs, amely képes komoly betegséget (FIP) kiváltani. Ha a macska ilyen törzzsel fertőződik, attól függ, hogy megbetegszik-e vagy sem, hogy mennyire képes az immunrendszere szembeszállni a vírussal. Vannak macskák, amelyek immunrendszere képes megakadályozni a vírus terjedését a szervezetben, míg más macskák esetében a vírus elszaporodik és a szervezet pusztulását okozza. Ha ez bekövetkezik, súlyos gyulladások lépnek fel a test különböző részeiben. A klinikai tünetek attól függnek, hogy melyek e gyulladás főbb megjelenési pontjai. A korai fázisban azonban igen bizonytalan tünetek jelentkeznek: étvágytalanság, kismértékű láz, fogyás, hasmenés. Napokkal, hetekkel vagy hónapokkal később egyértelmű tünetek jelentkeznek. A betegségnek két formája ismert, a „nedves" és a száraz hashártyagyulladás. A nedves forma esetében a hasüregben és a mellkasüregben folyadék gyűlik fel, miután gyulladt állapotba kerülnek a vérerek. A macska hasa felduzzad, nehezen lélegzik. A száraz forma esetében a gyulladás más területeken, a májban, a vesékben, a szemekben, az agyban vagy a belekben következik be. A tünetek attól függnek, mely szervet érinti a gyulladás. A betegségre az 1-2 éves, illetve az idősebb macskák fogékonyak. Jellemzően olyan helyeken fordul elő, ahol több macska él együtt. A vírus az ürülékkel távozik a szervezetből, a több macskát tartók számára a megelőzésben rendkívül nagy szerepe van annak, hogy a macska ürülékeket 24 órán belül eltávolítsák az almostálakból. A corona vírus fertőzés szerológiai vizsgálattal kimutatható, de sajnos ez nem ad pontos eligazítást arról, hogy a múltban lejátszódó vagy a jelenben éppen lezajló fertőzésről van-e szó és arról sem, hogy melyik törzs van jelen a macska szervezetében. Ezért, bár sok macska vérében mutatható ki ellenanyag a vírussal szemben, mégis csak igen kevesen betegszenek meg közülük. Vannak olyan tesztek is, amelyek képesek kimutatni a vírus jelenlétét a vérmintában, de sajnos ezek sem eléggé finomak ahhoz, hogy megállapítsák valóban a halált okozó törzs van-e jelen. A betegség ellen létezik vakcina, de ennek hatékonysága erőteljesen megkérdőjelezhető, éppen azért, mert a vírusnak rendkívül sok törzse létezik és soha nem lehet tudni, hogy melyik alakul át halált okozóvá.
Igen én is elolvastam hogy mit jelent, ezért kértem hogy tapasztalatok alapján, megjött az eredménye cicusnak, és FIP-es még nem gyulladt a hashártyája úgyhogy azt mondta a doki hogy nagyobb az esélye hogy le tudja küzdeni az immunrendszere.
Azért köszi a segítséget
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!