Milyen cica lenne ebből a két gyönyörű fajtiszta cicából?
Nekem van egy gyönyörű Whiskas cicám, törzskönyves, fajta győztes.
Barátnőmnek pedig egy gyönyörű Sziámija. Milyen színű egyedek lehetnének belőle? A tapló emberek ne írjanak ha csak rosszallóakat tudd írni
Az én cicám: [link]
Barátnőm cicája: [link]
Zseni vagy első -.-'
Kérdező, gyönyörű macskád van!!! Én nem keresztezném sziámival, a keverék nem lenne szép, de lenne szimpla ilyen meg olyan is.
sajnos ezt nem lehet megmondani... mert változó olyan színek is lehetnek amilyenre nem is gondolsz! pl : pár évvel ezelött fekete és fehér cicámnak vörös cicái lettek :) a két cicát elnézve mindkettőben van fekete esetleg vmi ien árnyalatra gondoljatok... de mint mondtam ezt nem lehet így előre megmondani szerintem !
[link] itt még találsz pár érdekességet a színeikről remélem tudtam segíteni :)
14:38 - alapvetően teljesen igazad van, de azért ha törzskönyves, fajtatiszta cicákról van szó, amiknek ráadásul látható (megjelenő) recesszív tulajdonságaik vannak, akkor azért közel sem annyira lutri az eredmény, mint egy fekete házicicánál, ahol a domináns fekete gén mellett kb bármi lehet. (Bár a vörös pont kivétel de mindegy :D )
Szóval ebben az esetben azért könnyebb tippelni, hisz a felmenőik is így néztek ki mint ők, tehát nagyobb valószínűséggel ismerjük a "rejtett" géneket.
A lényeget amúgy második leírta, valószínűleg a legáltalánosabb (domináns) tulajdonságok jönnének elő, tehát valószínű lenne köztük cirmos, de nem lenne ezüst, hanem feketés/barnás.
A mai modern sziámi így néz ki. Hosszú fejű, hosszú lábú, denevérfülű macskák. A kerek fejű hivatalos neve thai vagy tradicionális sziámi macska. Két közös eredetű, de külön fajtáról van szó.
Ami a géneket illeti, a barátnő macskája egy fekete alapon sziámi mintázatú egyed, ez 2 recesszív gén. A brit kék alapon klasszikus cirmos. Ezekből egyedül a cirmos minta domináns, így az mindenképpen megjelenik az utódok egy részén. A kék szín tulajdonképpen egy halványító gén hatása alatt álló fekete. Tehát a két szülőben a fekete szín közös, ez is megjelenik a kölykökön. A kék szín és a sziámi mintázat viszont csak az egyik szülő sajátossága, és recesszívek, ezért nem jelenik meg a kölykökön. Ahhoz, hogy valami más tulajdonság is megjelenjen, az kell, hogy mindkét szülő ugyanazt a recesszív gént hordozza rejtve. Ez elég valószínűtlen. Kertaljai keverékeknél gyakoribb, mert ott gyakran rokonok valamilyen szinten a szülők, és eleve nagyobb ezeknek a géneknek a változatossága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!