A macskám fél a kutyától, mit tegyek?
Kerítésen át szimatoltattam őket egymással, a macska nagyon fél. Persze nem csodálom, közepes méretű kutya, de még fiatal és ugrál és ugat és nem marad nyugton sose. Most miatta nem mer kimenni a macska a lakásból.
Ami gond, mert beszarik, bepisil és állandóan én takarítok utána.
Mivel a macska szinte nevelhetetlen, ezért a kutyánál kéne kezdeni. Tanítsd meg a kutyának, hogy a macska jelenlétében nyugton kell maradni, és nem szabad a macskával semmit csinálni. Ha ez már meg van, akkor a macska idővel kíváncsiskodni kezd.
Nálunk legalábbis így volt, két kutyával összeszoktattam így, hogy a kutyák kerülnek mindenféle konfrontációt a macskával.
A macska is, a kutya is önálló egyéniség: nincs univerzális megoldás. Az idő majd megoldja - vagy nem.
Egy bizos: úgy nem fog menni, hogy a macskát odaviszed a kutyához: barátkozzatok. Ezzel csak besoroltatod magad a veszélyforrások közé a macska értékrendjében.
A saját macskával egy hasonló tapasztalatom van: a nyaraláskor a macskámat megijesztette az a háziak kutyája azzal, hogy első találkozáskor/összeszagláskor hirtelen rávakkantott..Innentől fogva a macska fújt a kutyára és a gazdáira, a kutya meg ugatta a macskát, és minket.
A megoldás az lett, hogy a macska 3 nap után rájött, hogy a kutya csak handabandázik, valójában fél tőle/tőlünk, és vígan kisétált. Sőt: hanyag eleganciával befeküdt közénk, és a kutya közé.
De: ehhez kellett egy kutya, amelyiken látszott, hogy csak távolról ugat, nem mer közelíteni. Másfajta kutyával nemigen ment volna, mert a macska jó "kutyaismerő".
Szóval te úgy gondolod, hogy a falkavezér-kierőszakolta rangsor akkor is fennáll, amikor nincs jelen a falkavezér?
És mi a helyzet a falkavezér távollétében végrehajtott rangsor korrekciókkal?
Talán mégse kellene veszélyes akciókat (úm. beleevés a kutyák kajájába) engedélyezned a macskának, mert ez a legnagyobb konfliktus forrás.
Arról nem is beszélve, hogy a kutyakaja nagyon nem macskának való.
Csak lelefetyeli róla a vizet, nem is tudja megenni, de én áztatom a tápot. Én úgy gondolom, hogy a macska így van biztonságban, hogy ő van magasabban. Ez nem kierőszakolt rangsor, hanem pontosan ugyanaz, ahogy a kölyköknek is védettségük van a falkában, mint ahogy a családban pl. a gyereknek. Egyébként mostmár mindegyik játszik is a macskával (pedig az új kutya 2,5 hete van itt), óvatosak, finomak. És tudom, hogy a rangsor áll a távollétemben is, ugyanis a fürdőszobában van a macskaalom és a macskakaja is, ezért nyitva van résnyire az ajtó és még a kaját megenni sem mennek be, akkor sem ha nem vagyok otthon. Pedig azt gondolom, hogy az elég erős motiváció. A hálóajtó is résnyire nyitva van, oda tud menekülni a cica a kutyák elől, és olyan sem fordult még elő, hogy a résnyire nyitásból tárva nyitva lett volna, tehát oda sem mennek be, vagy ha igen, akkor lábujjhegyen és becsukják maguk után :)))
Egyébként remek lecke, mert így idegen macskákat sem bántanak, amúgy is nagyon hamar megtanulják, hogy tök esélytelen a macska ellen küzdeni, mert gyorsabb is, ügyesebb is, és magasabbra is ugrik.
Annyiban igazad lehet, hogy a dominancia elsőrendű része a kajához jutásban élvezett előny, tehát ha a macskát a kutyák fölé helyezed, ez vele jár. És viszont: ha megtagadod tőle ezt a jogot, akkor magad kérdőjelezed meg a pozícióját, és ezzel a kutyákat is erre biztatnád.
Azért én mégis úgy érzem, itt robban majd ki konfliktus, ha kirobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!