Miért jön a macska, ha azt mondjuk nekik, hogy "cicicicicic"?

Miután feltettem a kérdést, láttam, hogy egy hasonlót egy éve megválaszoltam - átkozott felejtés! :)
Köszi a válaszokat. Külföldi és idegen macskáknál is próbálkoztam már a hívószóval, nem tanítás, hasonlít a zsákmány hangjára. (az sz, c, f hangok)

Laktam már több országban, egyik országban se volt szerencsém, hogy a macska figyeljen a "magyar ciccegésre".
Ennek nagyon örülök mert ahol most lakom eléggé sok a macska és mikor az enyémet hívom az udvaron, csak ő szalad felém.
A többi cuppogásra figyel.

valójában a kérdezőnek igaza van, viszont ez nem azt jelenti, hogy idomítással nem lehet rászoktatni az ellenkezőjére. A sic-re viszont azért mennek el, mert ez hasonlít az ő fújásukra. Én ezért is imitálom inkább a fújásukat. Hatásosabbnak tartom, kisebb erőbefektetéssel.
Persze ezt is át lehet idomítani. Viszont a hívószavak tapasztalat alapján alakultak ki a népeknél, illetve a beszéd stílusa határozta meg a formájukat. (Talán a 'kiri kiri'-re az i hang miatt mennek.)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!