Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Royal Canin erre is jó?

Royal Canin erre is jó?

Figyelt kérdés

Olvastam, hogy ha sok tápot kap a cicó, akkor előbb-utóbb húgykő alakul ki nála. Ez ellen szintén van valami tápféle. A Royal Canin gyárt olyan tápot is, ami húgykő ellen jó?

(Cicáim Royal Canin tápot esznek és nem szeretnék másfajtára váltani, de ha van ennél jobb, akkor kérlek írjátok meg, hogy mi az)

2010. dec. 5. 15:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Ez a cikk talán segyítséget adhat: [link]
2010. dec. 5. 15:49
 2/14 A kérdező kommentje:

Köszi!

Amúgy a húgykő csak ivartalanított cicáknál jöhet ki?

2010. dec. 5. 15:53
 3/14 anonim ***** válasza:
Nem, csak az ivartalanítottaknál sokkal gyakoribb. Főleg a kandúroknak okoz bonyodalmat, mert sokkal vékonyabb a húgycsövük mint a nőstényeknek, így knnyen elzáródhat.
2010. dec. 5. 17:25
 4/14 anonim ***** válasza:
Royal canin Urinary amit te keresel.
2010. dec. 5. 17:43
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kommenteket :) De a témával kapcsolatban írhattok még, szívesen olvasok ezt-azt
2010. dec. 5. 18:18
 6/14 anonim ***** válasza:
Ha már kialakult a cicádnál a húgykő, akkor először is tisztázni kell, hogy mitől alakult ki, ugyanis kétféle lehetőség van: a túl lúgos vizelet struvit követ, a savas pedig oxalát követ okoz. Igaz, hogy az esetek 95%-ban struvit, de ha mégsem az, akkor egy savas vizeletet tovább savasítasz a táppal, akkor csak rontasz a helyzeten. Ha még ki se alakult, akkor pedig nem szabad etetni ilyen táppal, mert ha normál a vizelet ph-ja és te a táppal savasítod, akkor te idézed elő a betegséget. Tehát ha egészséges a cicád, akkor ne etesd ilyennel, még megelőző táppal sem, mert az is okozhat gondot.
2010. dec. 5. 19:14
 7/14 anonim ***** válasza:
Az ivartalanított kandúroknál gyakori a húgykövesség, ami nem a táptól van. Mindenképpen olyan gyógytápot kell választani ami sterilizált kandúroknak való.
2010. dec. 6. 21:23
 8/14 anonim ***** válasza:

Ti is elolvastatok, amit a Kerberos.hu-ról belinkelt valaki?:

"A táplálék magas magnézium-, foszfor- és fehérjetartalma valamint a vizelet lúgos kémhatása elősegíti a struvit-kövek kialakulását. Ugyanakkor az oxalát-kövek kialakulásáért elsősorban a vizelet savas kémhatása felelős. A vizelet koncentrációjának növekedése mindenféle kő képződését segíti."

Ehhez jön még egy információ, amit máshol olvastam:

"A száraztáppal táplált macska fele annyi folyadékot fogyaszt, mint a nedves élelmiszeren élő."

Továbbgondolva:

- ha fele annyi folyadékot vesz fel a macska -> dupla tömény a vizelete, nagyobb az esély a húgykőre,

- ezért óvatosan fele annyi ásványi anyagot és fehérjét teszel a száraztápba -> hiánybetegség, úgyhogy inkább:

- nem teszel bele kevesebb ásványi anyagot, de teszel bele valamit, ami annak a hatását kompenzálja. De akkor meg ki tudja, mi a rákot tettél feleslegesen a tápba, csak hogy a dupla töménység hatását ellensúlyozd.

Szóval, nem tudom, de a száraztáp szerintem inkább húgykő, mint macskabarát. Csak így, józan paraszti ésszel következtetve a rendelkezésre álló infókból...

2010. dec. 7. 12:16
 9/14 anonim ***** válasza:

17-ik évét éli a macskám 98%-ban szárazat eszik. Mindenfélét. Ivartalanított kandúr.

Nem lehet csak egy fajta megállapítást tenni. Szerintem nagyon is egyed függő a kő kialakulása.

2010. dec. 7. 19:43
 10/14 anonim ***** válasza:
A húgykű hajlam kérdése is. Gyógytápot ahogy már írták, csak akkor szabad neki adni, ha már kialakult a probléma, különben az ellenkező hatást is kiválthatod vele. A Royalnak van direkt sterilizált macskáknak való tápja, esetleg azt megpróbálhatod, de szerintem az is megvariálja a vizelet ph-ját. Amit viszont mindenképpen érdemes: sok konzervet adni neki, ezzel is magához vesz valamennyi nedvességet. Sajnos az enyém nem igazán hajlandó megenni semmi mást a tápon kívül, pedig én is nagyon félek, hogy baj lesz belőle. :(
2010. dec. 13. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!