Macska kommunikáció - macska intelligencia?
Csinált a cirmosom kommunikációs fronton mostanában egy s mást, ami elgondolkoztatott, hogy esetleg alábecsüljük a macskák intelligenciáját.
A cirmosom nem macskamód kommunikál velünk (nem nyávog), hanem szinte hang nélkül, testbeszéddel.
Odajön pl., és megpaskolja a karomat a mancsával, miközben jelentőségteljesen a szemembe néz, és már indul is, feltartott farokkal jelezve, hogy kövessem.
Néhány napja megmutatta azt is, hogy az ilyen egyszerű "ezt akarom"-on kívül bonyolultabb összefüggések felismerésére is képes. Felugrott a hátam mögötti székre, és megböködte a hátamat. Kapott pár simit, mire leugrott, és leült a szék mellé, rám nézve. Leesett: a simi csak csali volt egy számára sokkal élvezetesebb dologhoz, valójában azt akarja, hogy üljek a székbe, hogy az ölemben simogathassam. Eleve ez volt a terve, és pontosan megértette, hogy szemmel láthatóan nem fogom felvenni ugyanezért, annak meg, hogy leüljek, és az ölembe vegyem, az az akadálya, hogy ő van a széken.
Ma este meg késett a kajaosztás, mire odavezetett a fagyasztóhoz, leült vele szemben, és megbökte a mancsával. A jelek szerint mérlegelte, hogy a tányérja nem üres (még benne az előző étkezés maradéka), így esetleg nem fognám fel, mit is akar. Ezért nem is oda vezetett, hanem a fagyasztóhoz. Vagyis számon tartja azt is, hogy a kajája forrása a fagyasztó.- holott ez nem is olyan triviális, mivel amikor kiveszem onnan a kajáját, többnyire nincs is jelen, majd a fagyasztóból kivett kaja még némi processzuson megy át a konyhaasztalon - eközben szokott megjelenni - tehát ezen az alapon sokkal inkább tarthatná a konyhaasztalt a kaja forrásának.
Pár perce meg - az eszem megáll - a nyakamat tenném rá, hogy azért vezetett ki a konyhába, hogy rendet rakjak a kedvenc konyhasarkában. Épp az ő kajáját csináltam, és utána egy szusszanásnyi időre nyitva maradt a konyhaszekrény ajtaja, meg pár tárolódoboz is a földön szanaszét, plusz a kedvenc széke félretolva. Kivezetett a konyhába, leült, és nézte a kupit, ami a mi kommunikációnkban azt jelenti, hogy teendő van vele. (Egyszer nem lett időben kitakarítva az alma, akkor ugyanígy vezetett oda, és ugyanígy jelezte a teendőt.)
Csinált a macskád ezekhez hasonló, némi kombinációs készségre utaló dolgokat? Nyávogással, vagy inkább csendesen utasítgat a macskád?
Hát, az én cicám sem egy hangos jószág:) Van egy kellemes, berregő "nyávogása", ami egyértelműen azt jelenti: Kövess! És ő is elvezet az ajtóhoz, hűtőszekrényhez, vagy amit éppen közölni szeretne:)
Engem is meglep, mennyi mindent képesek azonosítani, és nem csak a zacskót, amiből az ételt kapja.. Pl én mindig nagyon féltem attól, hogy a macska játékból egyszer a szememhez fog kapni a karmaival, ha közel hajolok hozzá. Hát nekem úgy tűnik, hogy ő tökéletesen tudja mi mire való az arcomon, és nagyon vigyáz, nehogy bajom essen:) Az is kedves dolog, hogy - bár a játékegereit kíméletlenül marcangolja - velünk csak úgy játszik, hogy még a legvadabb támadásoknál sem engedi ki a körmeit.
Most igazából más nem jut eszembe, de a lényeg: minden nap meglep valamivel:) Amúgy is jópofa macs: ivartalanítás előtt koplalnia kellett volna egy napig, és hát nem fogott magának egy egeret?? Fogalmam sincs, honnan szedte..xD
a mi macskánk imádta a ping-pong labdát. ha begurult vmi alá, kézzel kotorászott be a résen utána.egyszer nézte a tévében a sportcsatornán a billiárd versenyt, ahol a golyót lökik, az begurul a lyukba és eltűnik.
mit csinált? a tévé és az asztal lapja közötti résbe alul hónaljig bekotort a mancsával, hátha ki tudja piszkálni a golyót, elvégre leesett, tehát alatta kell lennie! a tévé elvét nem ismerte, de asszociálni tudott: alá gurult, kipiszkálja, és ő is játszhat.meglepő, hogy a dió nagyságú agyával (barázdáltsága is kb. ekkora) ilyen összetett gondolkodásra képes.
jelenleg degunk van (csalitpatkányok közé tartozik, hasonlít a mezei pocokra,csak bojt van a farka végén). mivel rágcsáló,folyton nő a foga, ha nem rág, elpusztul - túlnő a foga, nem tud enni. tele van deszkával a ketrece. 1-2 hét alatt meg tudtuk tanítani, hogy éjszaka nincs rágás, mert jár az alvás mindenkinek. kb. borsónyi az agya, mégis megértette.
ennyit az emberi intelligenciáról, kicsit túlértékeljük önmagunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!