Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macska kommunikáció - macska...

Macska kommunikáció - macska intelligencia?

Figyelt kérdés

Csinált a cirmosom kommunikációs fronton mostanában egy s mást, ami elgondolkoztatott, hogy esetleg alábecsüljük a macskák intelligenciáját.

A cirmosom nem macskamód kommunikál velünk (nem nyávog), hanem szinte hang nélkül, testbeszéddel.

Odajön pl., és megpaskolja a karomat a mancsával, miközben jelentőségteljesen a szemembe néz, és már indul is, feltartott farokkal jelezve, hogy kövessem.

Néhány napja megmutatta azt is, hogy az ilyen egyszerű "ezt akarom"-on kívül bonyolultabb összefüggések felismerésére is képes. Felugrott a hátam mögötti székre, és megböködte a hátamat. Kapott pár simit, mire leugrott, és leült a szék mellé, rám nézve. Leesett: a simi csak csali volt egy számára sokkal élvezetesebb dologhoz, valójában azt akarja, hogy üljek a székbe, hogy az ölemben simogathassam. Eleve ez volt a terve, és pontosan megértette, hogy szemmel láthatóan nem fogom felvenni ugyanezért, annak meg, hogy leüljek, és az ölembe vegyem, az az akadálya, hogy ő van a széken.

Ma este meg késett a kajaosztás, mire odavezetett a fagyasztóhoz, leült vele szemben, és megbökte a mancsával. A jelek szerint mérlegelte, hogy a tányérja nem üres (még benne az előző étkezés maradéka), így esetleg nem fognám fel, mit is akar. Ezért nem is oda vezetett, hanem a fagyasztóhoz. Vagyis számon tartja azt is, hogy a kajája forrása a fagyasztó.- holott ez nem is olyan triviális, mivel amikor kiveszem onnan a kajáját, többnyire nincs is jelen, majd a fagyasztóból kivett kaja még némi processzuson megy át a konyhaasztalon - eközben szokott megjelenni - tehát ezen az alapon sokkal inkább tarthatná a konyhaasztalt a kaja forrásának.

Pár perce meg - az eszem megáll - a nyakamat tenném rá, hogy azért vezetett ki a konyhába, hogy rendet rakjak a kedvenc konyhasarkában. Épp az ő kajáját csináltam, és utána egy szusszanásnyi időre nyitva maradt a konyhaszekrény ajtaja, meg pár tárolódoboz is a földön szanaszét, plusz a kedvenc széke félretolva. Kivezetett a konyhába, leült, és nézte a kupit, ami a mi kommunikációnkban azt jelenti, hogy teendő van vele. (Egyszer nem lett időben kitakarítva az alma, akkor ugyanígy vezetett oda, és ugyanígy jelezte a teendőt.)

Csinált a macskád ezekhez hasonló, némi kombinációs készségre utaló dolgokat? Nyávogással, vagy inkább csendesen utasítgat a macskád?

2010. nov. 27. 02:06
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát, az én cicám sem egy hangos jószág:) Van egy kellemes, berregő "nyávogása", ami egyértelműen azt jelenti: Kövess! És ő is elvezet az ajtóhoz, hűtőszekrényhez, vagy amit éppen közölni szeretne:)

Engem is meglep, mennyi mindent képesek azonosítani, és nem csak a zacskót, amiből az ételt kapja.. Pl én mindig nagyon féltem attól, hogy a macska játékból egyszer a szememhez fog kapni a karmaival, ha közel hajolok hozzá. Hát nekem úgy tűnik, hogy ő tökéletesen tudja mi mire való az arcomon, és nagyon vigyáz, nehogy bajom essen:) Az is kedves dolog, hogy - bár a játékegereit kíméletlenül marcangolja - velünk csak úgy játszik, hogy még a legvadabb támadásoknál sem engedi ki a körmeit.

Most igazából más nem jut eszembe, de a lényeg: minden nap meglep valamivel:) Amúgy is jópofa macs: ivartalanítás előtt koplalnia kellett volna egy napig, és hát nem fogott magának egy egeret?? Fogalmam sincs, honnan szedte..xD

2010. nov. 27. 03:20
 2/4 anonim válasza:

a mi macskánk imádta a ping-pong labdát. ha begurult vmi alá, kézzel kotorászott be a résen utána.egyszer nézte a tévében a sportcsatornán a billiárd versenyt, ahol a golyót lökik, az begurul a lyukba és eltűnik.

mit csinált? a tévé és az asztal lapja közötti résbe alul hónaljig bekotort a mancsával, hátha ki tudja piszkálni a golyót, elvégre leesett, tehát alatta kell lennie! a tévé elvét nem ismerte, de asszociálni tudott: alá gurult, kipiszkálja, és ő is játszhat.meglepő, hogy a dió nagyságú agyával (barázdáltsága is kb. ekkora) ilyen összetett gondolkodásra képes.

jelenleg degunk van (csalitpatkányok közé tartozik, hasonlít a mezei pocokra,csak bojt van a farka végén). mivel rágcsáló,folyton nő a foga, ha nem rág, elpusztul - túlnő a foga, nem tud enni. tele van deszkával a ketrece. 1-2 hét alatt meg tudtuk tanítani, hogy éjszaka nincs rágás, mert jár az alvás mindenkinek. kb. borsónyi az agya, mégis megértette.

ennyit az emberi intelligenciáról, kicsit túlértékeljük önmagunkat.

2010. nov. 27. 06:11
 3/4 anonim válasza:
Az én macskám sem szokta kiengedni a karmait játék közben de minden mással vadul játszik. Amikor éhes elkezd nyávogni, odamegy a táljához megszaglássza aztán visszajön és nyávog. Vagy ha ki akar menni a szobából de az ajtó zárva van leül el és nyávog. Töbnyire a dolgokat nyávogással intézi el mert ilyenkor mindig odanézünk. :)
2010. nov. 27. 10:40
 4/4 anonim ***** válasza:
Az egyik szektás macskámat elég könnyű megbántani, pl. ha hozzányúlok, lekáromol.
2010. dec. 1. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!