Szerintetek is utalhat ez a tünet arra, hogy macska AIDS-e van?
Október 1.-én találtam két kis macskát, befogadtam őket. Tüsszögtek, váladékozott a szemük, így elvittem őket még aznap orvoshoz. Azt mondta, hogy macskanáthájuk van, kaptak 1-1 szurit, és szemcseppet (amivel 1 hétig kezeltem őket). Meggyógyultak mind a ketten. Azonban most, kb. 1 hete észrevettem, hogy az egyikük megint elkezdett tüsszögni, váladékozott a szeme, és a harmadik szemhéja (azt hiszem ez a neve) nem volt behúzódva, egészen a szeme közepéig beért, és nem fehér volt, hanem nagyon piros. Fölhívtam az állatorvost, azt mondta szerinte megint náthás lett, törölgessem kamillával. Nem vettem észre semmi javulást, ezért ma bevittem a cicát az állatorvoshoz. Nem az az orvos volt bent, akihez október elején vittem és beszéltem vele a héten telefonon, hanem egy másik. Azt mondta, hogy szerinte macska AIDS-e van. A cica rendesen eszik, iszik, játékos, teljesen olyan mint eddig. Szoba cicaként tartom őket, mióta nálam vannak nem voltak kint (csak egy-két óráig még október elején, de akkor is csak felügyelettel). Igaz, mikor megtaláltam őket ugyanakkorák voltak, most mintha a másik cica jobban fejlődne, jobb súlyban is van, mint a beteg cica (de őt sem mondanám soványnak). Az orvos (igaz nem mondta biztosra), de nagyon megijesztett ezzel, a szívemhez nőtt nagyon a cica. A kérdésem pedig, hogy az orvos azt mondta, hogy nem kell elzárnom őt a másik macskától, mivel ha eddig nem kapta el a másik cica, ezután se fogja. Ez igaz? Ezen meglepődtem, nem hiszem, hogy ez így lenne... Amúgy ma a cica kapott még egy szurit, pénteken vissza kell vinnem, akkor kap még egyet. Azt mondta a doki, hogyha ettől nem múlik el, akkor még inkább arra fog gyanakodni, hogy ez macska AIDS.
Köszönöm ha végig olvastátok és válaszoltok, tudom elég hosszú lett, és lehet hogy kicsit zavaros néha, de eléggé ki vagyok=(
Igen aggasztó szegény cicád állapota:( Legfontosabb tanácsom: szeretgesd, ha meg nem is gyógyítja, jobban érzi magát tőle!
Az én cicámat 2 hete kellett elaltatnom, még nem töltötte be a 6 hónapos kort. Nagyon szomorú történet az övé:(
A testvérével hoztam haza, és egy hónap boldog ugrabugrálás után azt vettem észre, hogy étvágytalan, sokat fogyott és kötőhártya gyulladása van. Egyik este be is lázasodott, nagyon aggódtam érte.. Úgy gondoltam macskanáthás, és elkezdtem immunerősítővel tömni: már másnap sokkal jobban érezte magát. Teljesen azonban csak nem sikerült megerősödnie, akkor kezdett ugyanis fogzani - 4 hónaposan - így megint nem evett, csak fogyott, pedig jobbnál jobb falatokkal traktáltam.. Ez igen sokáig elhúzódott, de teljesen normálisnak tartottam, végülis a fogzásba nem szoktak belepusztulni a cicák. (A testvére közben a háttérben szépen kigömbölyödött, és már kétszer akkora volt, mint ő..) 5 hónaposan vettem észre, hogy nehezen lélegzik. Azt hittem visszaesett a náthába.. Mire állatorvoshoz jutottam vele, az egyik szeme is csúnyán bepirosodott, ami miatt az állatorvos száraz FIP-re kezdett gyanakodni. Kapott injekciókat, és a harmadik napra már madarat lehetett volna fogatni vele, úgy helyrejött:) Teljesen fellélegeztem, hogy végre meggyógyult a cicám! Aztán a 4. nap ismét elkezdett fuldokolni, egyáltalán nem evett, teljes erejével arra koncentrált, hogy oxigénhez jusson. Pánikba estem, olyan gyorsan romlott az állapota, órákig keresgéltem, mire ünnepnap találtam állatorvost, akihez elvihettem.. Már nem lehetett érte mit tenni. A cica tüdeje megtelt valami fura nyálkás-habos dologgal, és el kellett altatnom. A FIP sajnos gyógyíthatatlan betegség. Azért írtam ezt le, mert a tünetek alapján akár ez is lehet a cicád baja, - diagnosztizálni ugyanis csak vérteszttel lehet - bár őszintén remélem, hogy nem erről van szó. A FIP általában egy veszélytelen vírusból mutálódik az arra genetikailag hajlamos macskákban, és többnyire kölyök- vagy időskorban nagy számban ritkítja soraikat. Nem létezik hatásos védekezés ellen, gyógyítani pedig nem lehet. Ha valami hasonló történne a cicáddal, akkor babusgasd, ameddig élvezni tudja.. és ne engedd, hogy szenvedjen.
Tényleg nagyon remélem, hogy meggyógyul a cicád!
Remélem nem ijesztettelek meg nagyon! Mindenesetre szerintem érdemes lenne egy vértesztet csináltatni, ami alapján kizárhatnának ezt-azt az orvosok..
00:16: Nagyon sajnálom ami a cicáddal történt:(:(
Ha érdekel esetleg valakit leírom mi volt ma az orvosnál: reggel észrevettem, hogy már nem csak az a cica beteg akit szerdán vittem, hanem a másik is. Ugyanaz volt vele is, piros szem, tüsszögés, stb... Így ma amúgy is vissza kellett vinnem a másikat, így hát őt is elvittem. Az a doktornő volt, akihez már október óta viszem őket, őt ismerem amúgy is, örültem neki, ő valahogy normálisabb mint a másik. Azt mondta nem hülyeség amit a kollégája mondott az AIDS-el kapcsolatban, és ő se zárná ki, de szerinte mégsem ez a probléma, hanem kötőhártya gyulladása van. Megint kaptak (most mind a ketten) olyan szurit amit az egyik szerdán kapott. Ezt jövő hét péntekig nekem kell otthon beadnom naponta 1x tabletta formájában, + krémet is kaptak. Jövő hét pénteken vissza kell őket vinnem, akkor kipróbál valamilyen festést (??), hogy megnézze nem-e károsodott-e a szemük.
Nagyon remélem, hogy elmúlik ez az egész, és tényleg csak egy "egyszerű" kötő hártyagyulladásról van szó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!