Idős macska tartásával kapcsolatos kérdések?
Sziasztok!
Régebben találtam a városszélén egy kiscicát, a nagyszüleimé lett. Ott kinti-benti macska volt, egerészett meg minden. A nagyszüleim nagyon szerették, a morgós nagypapámat is egészen megszelidítette ❤️ Sajnos nagypapám 1 évre rá elhunyt, nagymamám pedig 2 hónapja.
Azóta nálam van a cica, egy kis kertkapcsolatos lakásban lakok. A kertet felszereltem macskahálóval, szóval biztonságosan tud kimenni.
Az etetésnek is nagyon utánamentem, mostmár neki megfelelő kaját kap.
Lenne pár kérdésem még.
13 éves a cica, szóval már nem fiatal de látszólag nem beteg és nem nagyon látszik rajta a kor, futkározik, mászik, játszik szóval nem csak egész nap fekszik. De azért szeretném megnézetni egy állatorvossal hogy biztos minden rendben van e. Milyen vizsgálatokat kérjek?
Hogy tudnám alomra szoktatni? Sosem szeretett alomra járni a nagyszüleimnél se. Ott "kerttiszta" volt, mama mindig kiengedte és a kertben végezte a dolgát. Én elég sokat vagyok home officeban és ilyenkor ki tudom engedni. De heti 1-2 napot be kell mennem dolgozni és ilyenkor a sarkot találja meg :/ szerencsére a szőnyeget és a kanapét megkíméli, de nem szereti az almot. Kipróbáltam már Cats Bestet, Multifitet és Premiere almot is, nem jár rá :/
Macskaajtót nem tudok beszerelni sajnos, mert üvegfal és üvegajtó van a kert felé néző oldalon és nem vagyok egy nagy ezermester.
Szerintetek érdemes lehet vennem egy kutyát vagy csak stresszelné? Nagyon régóta szeretnék egy kutyát, sokat gyűjtöttem és készültem rá. Már le is foglalóztam egy kölyköt a tenyésztőnél de mikor nagymamám elhunyt visszamondtam, mert megviselt a dolog plusz jött a cica is és egyszerre minden nem ment volna. De így belegondolva szegény cicának így is felborult a megszokott élete és nem akarom feleslegesen stresszelni vele, lehet ő csak már nyugalomra vágyna.
Amúgy egyébként ezen kívül nincs vele gond, engem már ismert és szeretett és elég hamar beszokott az új otthonába.
Alom kérdésben azt tudom tanácsolni, hogy olyan helyre tedd az alomtálcát, ami nem "központi", nincs annyira szem előtt, pl. az a sarok, ahol elvégzi a dolgát. Nem véletlenül választotta azt a helyet. A cicák elég kényesek az ilyesmire. Tedd bele a macskát az alomtálcába, finoman fogd meg az egyik mellső mancsát, és kapargasd meg vele az almot. Így megmutatod neki, hogy ott tud ásni, tudni fogja, mire való. Nekem ez a módszer bevált, (igaz, kicsi volt még a cicám), sosem volt baleset. Az én macskám is kijár, ha itthon vagyunk, jobban szereti kint élvezni a dolgát, de ha nem vagyunk itthon, tudja, hogy hová kell mennie. Kerüld az illatosított almot.
Kutyát én nem hoznék mellé, főleg, ha a nagyszüleidnél egyedüli állat volt, és ahhoz szokott hozzá. Így is nagy változás ez most neki.
Állatorvosi vizsgálatokkal kapcsolatban szerintem egy jó állatorvos tudni fogja, hogy egy idős macskán milyen teszteket érdemes elvégezni.
Idos, de ne temesd meg, siman benne van 7-8 ev is akar.
Most nem hoznek kutyat, de ha mar eltelt egy kis ido, akkor atgondolnam, mert lehet akkor kozel 10 evet is varni ra, ki tudja.
Alomnal elso korben en az alomtalcaba foldet vagy homokot raknek. Ezt szokta meg kint, hatha akkor bent is ez segitene neki. Aztan lecserelnem normal alomra idovel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!