Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Ha kiengedem a macskám,...

Ha kiengedem a macskám, visszajön?

Figyelt kérdés
Az előző cicám mindig visszajött de őt eleve utcáról fogadtuk be, őt elég sok ideig csak kint tartottuk, majd idő után kinti-benti macska lett, és ő mindig visszajött. De most a fiatal cicánk nem tudjuk honnan jött, egy idős nénitől fogadtuk be, egy-kétszer kiengedtük, amikor mi is ott voltunk vele. Kb. 3 hónapos, megkapta az oltásokat, még nem ivartalanított de még nem ivarérett. Ha kiengedjük visszajön? Azt tudom, hogyha elhagyja a telket, akkor bármi történhet vele, de nem tudom hogyan lehetne bent tartani, mindenre felmászik, ugrál. Erre tudtok mondani bármi tippet?

#macska #fiatal #cica #kiengdés
dec. 12. 12:24
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
62%

Ha kiszökik, akkor nem annyira van bent tartva mégse.

Mi kínzás abban, hogy a törvényeket betartva, biztonságban van a kisállat ahelyett hogy mérget zabálna a szomszédnál, meg az autók között rohangálna? :D

Az ivartalanítás alap kéne hogy legyen, nemtől függetlenül. Ez része a felelős tartásnak, de nem elegendő önmagában.

dec. 12. 20:30
 22/39 anonim ***** válasza:
39%

[link]

[link]

[link]

fbid=7483727708402894&set=gm.8118024108229511&idorvanity=152238581474810&locale=hu_HU

[link]

[link]

Magyarországon az sok vadon élő madár és hüllő amit a macskák ejtenek el sokkal nagyobb kínzásnak van kitéve élete utolsó perceiben mint az a macska amit egész életében kennelben, lakásban, egyéb elkerített helyen van. Ahol a macskának rágcsálóirtó szerepe is van ott indokolt a kinti tartás, de aki csak hobbiból tartja az nem tudom hogy miért nem hajlandó szökés biztos helyen tartani. Ráadásul a macskák álltal veszélyezett madarak nagyrésze védett, a hüllők közül meg az összes őshonos faj védett, tehát jobb lenne az olyan eseteket mint amiket itt is linkeltem elkerülni. Főleg ha a környéken olyan fokozottan védett fajok is élnek mint a kaszpi haragossikló (500 000 ft-os eszemi érték! És mindössze az ország néhány pontján él)

Meg a macska szempontjából is biztonságosabb hogy zárt helyen van tartva Konkrétan van olyan nemzeti parknál dolgozó ismerősöm akinek már annyira elege lett abból hogy rengeteg madár sérül meg macskákák miatt hogy direkt igyekszik elütni őket! Szerintem ez már a ló túloldala, de mutatja a helyzet sulyoságát. És ez nem a macskák hibája, hanem miénk embereké, szóval nekünk is kell helyrehoznunk azzal, hogy olyan helyen tartjuk kedvenceiket ahol ők sem vannak veszélyben, és ők sem veszélyeztetik a vadon élő védett állatokat. De benti tartás alól az egérfogónak használt macskák szerintem kivételnek számítanak, mert nekük még szerepük is van a ház körül, nem csak hobbiállatok.

Meg anyukámnak pl:. van két benti macskája. Társasházban laknak, a teraszra is kimehetnek (az utóbbin rács, hogy ne essenek ki). Full benti tartásban is tök jól elvannak, és boldogok, szóval lehet őket teljesen bent tartani :)

dec. 12. 20:56
 23/39 anonim ***** válasza:
19%

Én értem amit írtok, csak a kinti macskatartás lenne a megfelelő egy macskának. Nyilván nem a belvárosban. Láttam egy dokufilmet ahol London külvárosában egy bizonyos környékén műholdas nyomkövetővel szerelték fel a macskákat. Volt amelyik ki se nagyon mozdult a kertből, volt amelyik hatalmas távolságokat tett meg minden nap. Úgy értem kilómétereket. Ha ezt a macskát bezárod az szó szerint állatkínzás. Ahogy írtam, nekem nem jöhet be a macska az albérletbe, de már kölyök kora óta kinti macska, ez kb a harmadik tele, az anya macska 10+ éves. Kertvárosi környezet, nem belváros.

Ertem, hogy vannak lakásban tartott macskák meg pórázon meg ketrecben tartottak amik úgy tűnik teljes életet élnek, ez egy olyan régi vita, hogy nem jutunk a végére. De ha a kérdezőnek van egy telke, egy viszonylag nyugis környezetben akkor nyugodtan ki lehet engedni ha visszajár. Törvényi előírás bullshit meg tudjuk, hogy csak kötelező jogi passzus amit elő lehet húzni, ha valami baleset történik a macskával, senki ne tudjon pereskedni.

dec. 12. 21:42
 24/39 anonim ***** válasza:
26%

Itt is van amit írtam, ha beszélsz angolul

Bár ez németorszag

[link]

dec. 12. 22:24
 25/39 anonim ***** válasza:
69%

#23:

Volt egy macskám, 16 évet élt egy panellakásban. Csak az állatorvoshoz elszállítva hagyta el a lakást. 16 évet élt és boldog volt. Ennyit a te kis erőltetett állatkínzó-propagandádról. És igen, a törökök is agyalágyultak, mert ők meg arra verik magukat, hogy náluk szanaszét van minden kóbor állat engedve, és erre büszkék. Idióta keleti népség, és sokan róluk vesznek példát. Sajnos.

dec. 13. 02:25
 26/39 anonim ***** válasza:
69%

Nem, továbbra se az a megfelelő a macskának, ha az autók között rohangál.

dec. 13. 07:23
 27/39 anonim ***** válasza:
42%
Na mit gondolsz, miért rohangál a vidéki macska a kocsik között? Mert mindig a legmelegebb kipufogócsövet keresi. A macska nem kutya.
dec. 13. 08:08
 28/39 anonim ***** válasza:
20%
Linkelt videóban állatorvosok, kutatók, etológusok foglalkoznak azzal, hogy mit csinál a macska miután elhagyta a házat. Semmi problémájuk vele. Nyilván fogságban tartott macskákon nincs mit kutatni, de szerintem nagyon érdekes, hogy ezek a házi macskák mekkora területet bejárnak akár egy éjszaka alatt. Továbbra sem látom miért baj ez.
dec. 13. 08:25
 29/39 anonim ***** válasza:
54%

“ Továbbra sem látom miért baj ez.”

Mit nem értesz azon, hogy veszélyes a macskára nézve, emellett pedig maga a macska is veszélyt jelent a kistestű vadállatokra?

dec. 13. 08:56
 30/39 anonim ***** válasza:
53%
Tudom nehéz elfogadni, de a macska egy ragadozó állat, bármilyen arányosnak tűnik. A prédaállatok meg fel vannak készülve a ragadozókra, nem lehet minden kisegeret meg kis madarat megmenteni. Ezek állatok, és egyszerűen így működik a természet.
dec. 13. 09:05
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!