Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hozzánk szegődött egy cica,...

Hozzánk szegődött egy cica, hogyan gondoskodjak róla?

Figyelt kérdés

Sosem volt állatom, fogalmam sincs, mit hogy kell csinálni.

Nem tudom, mit adjak neki enni, hogy altassam.

Kb. 4 kg-os bakmacska.

Reggel egy marék száraz tápot adok neki, este kb 4 evőkanál macskakonzervet. Vizet is mindig teszek, de nem issza. A tejet issza, de arról azt olvastam, hogy nem jó.

A bejárati ajtó mellől nem tágít. Egy karton dobozt (tetővel) raktam ki neki, bele pulcsi. De szerintem nedves a pulcsi ilyenkor a levegőtől. Este jókat alszik benne, napközben ül mellette, les be az ajtón, és volt reggel hogy didergett.

Kérdéseim:

- elég neki a kaja?

- mivel itassam?

- milyen fekhelyet csináljak neki?

- szoktassam be az udvar végén lévő fás ólba? (szerintem nem menne, túl messze van, szeret a lépcsőn lenni)

- hogyan tanítsam meg, hogy ha sétálok a kapuig, ne cirkázzon a lábam alatt/előtt? (egyszer már ráléptünk, következőleg szerintem mi fogunk orra esni)

Köszönöm 😅

dec. 6. 20:42
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ennyi kaja kevés neki. Télen, a hideg miatt amúgy is többet esznek.

A konzerv dobozára rá szokták írni, hogy kb. mennyi az ajánlott napi mennyiség. (Ez függ a benne lévő hústartalomról. Minél magasabb a hús aránya a mindenféle "vivőanyagokhoz" képest, annál kevesebből jóllaknak.)

Ha nem vagytok egész nap otthon akkor adjál neki reggel-este kb. 150-150 grammot (de nézz rá a dobozon lévő utasításra is), és hagyjál kint neki napközbenre száraz kaját. Azzal ellesz estig.

A kartondobozt hőszigetelni lenne célszerű, és vízhatlanítani. És minél szélvédettebb helyre tenni. Az ajtaja (bejárata) is legyen kicsike.

A fáskamra is jó ötlet. Ha a bejárat közelében eteted, talán beszokik oda.

Víz. A cicák keveset isznak; ha kapnak bőségesen nedves eledelt, az a legtöbbnek elég szokott lenni. Egy kis langyos, nem túl fűszeres húslevessel időnként megkínálhatod. Ha szívesen issza a tejet, laktózmentesből kaphat.

Az én macskám akkor szokott a lábam körül cikázni, ha még enne. Erről leszoktatni nem igazán lehet őket. Macskás házaknál meg kell tanulni a lábunk elé nézni :)

Zárszóként: nem lenne kedvetek beengedni a házba? Legalább most, télen..? :)

dec. 6. 21:23
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

1. Habzsol? Az enyém előtt mindig van táp. Ők általában nem úgy működnek, mint a kutyák, nem esznek kipukkadásig.

2. Víz! Tejet semmiképpen. A víz ne legyen a kaja vagy a vécéje közelében, valamelyik cica hisztis erre.

Ha nagyon nem iszik, akkor keverhetsz egy kicsi macskatejet (direkt nekik gyártott tej) a vizébe, max 50-50%, amit fokozatosan csökkentesz

3. Szalma jó megoldás lehet, az nem ázik át

4. Ha meg tudod oldani, hogy a cica ki-be járhasson, akkor kialakíthatsz ott neki egy kuckót, hátha

5. Sehogy. Az enyémen már botlottam keresztül számtalan alkalommal, a kis mancsára is sikerült rálépnem (:c) de nem érti. Továbbra is az utolsó másodpercben veti magát elém

dec. 6. 21:27
 3/10 anonim ***** válasza:
66%
#2 Kutyából is az értelmesebb fajták pont így vannak vele, eléjük raksz akármennyi tápot, esznek, amennyire szükségük van.
dec. 6. 22:40
 4/10 anonim ***** válasza:
Érzi a meleget , engedd be egy fix fekvő helyre . A meleg helyből ki fog kéredzkedni pisálni sétálni .
dec. 6. 23:43
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

Bentre biztosan nem fog jönni, mert babát várok. Szívesen megetetem, de most én sem nyúlkálok hozzá, a ház pedig abszolút tiltólistás.

Egyébként mit lehet tőle elkapni, ha nem tűnik betegnek?

Megpróbálom az ólba szoktatni és szalmát venni alá.

Ha van még hasznos tippetek, írjatok :)

Köszönöm.

dec. 7. 02:35
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem ha egy házi macskát nem akarsz a házba beengedni, akkor ne szoktasd magadhoz.
dec. 7. 03:16
 7/10 anonim ***** válasza:
10%
Már rég elzavartam volna a helyedben...
dec. 7. 05:11
 8/10 A kérdező kommentje:

Házba?

Hol élsz? 😂 Falun 10ből 9 macska az udvaron van. Csak nem vagyok nagy állatkínzó, ha kint a helye.

A macska úgy került ide, hogy 1 hétig az udvaron lézengett. Fogott pár egeret. Ennek örültem, de nem foglalkoztam vele. Majd az ajtó elé telepedett, és befelé lesett. Ahogy hidegebbek lettek, sajnálatból elkezdtem etetni. Szóval nem sajnálom tőle a kaját, jó ha van az udvaron egy egérfogó, de azért a határ a bejárati ajtó.

dec. 7. 12:19
 9/10 anonim ***** válasza:
12%
Jó, megtaláltuk a tipikus hülyét. Ismétlem: ne szoktasd magadhoz.
dec. 7. 18:34
 10/10 anonim ***** válasza:
Iams tápokat tudom ajánlani 10kg olyan 10-12ezer. Friss víz de legtöbb esetben tiszta esővizet jobban szereti nálam Mirci és Jancsi macskám. Nedveset nem kapnak igazából csak a táp van elüttük. Nem is eszik meg amúgy akkor inkább csirkemell apróra szelve és forrázva jobb nekik persze van vele kis dolog.. de mindig elfogy az összes. kb 4-5ezer ft 12x100g már ami nem a 4% körüli hústartalmú macskaeledel ez jó ha 1 hétre elég. 1kg csirkemellfilé kb 2000ft abból 15 ebédre való kijön nekik aztán le lehet fagyasztani. Olcsóbb friss és tápláló nem 4-10% és nem marad meg a fele.
dec. 9. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!