Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macska tartása házon belül?

Macska tartása házon belül?

Figyelt kérdés

Házon belül macskát tartani milyen? Mire kell készülni, milyen igényeik vannak? Egyáltalán nem lehet elől semmi amit elérhet, vagy ez hogy működik? Mindenképp ki fog menni a lakásból? Kertünk van.

Nemrég kezdtem utanaolvasgatni a témának, szeretnék egy kismacskát.

nov. 2. 14:40
 1/6 anonim ***** válasza:
95%

Nalunk semmi extra. Alszik a nap nagy reszeben, amikor meg nem, akkor jatszunk kicsit meg az olemben fekszik.

Amig kolyok volt, addig persze aktivabb volt meg lelokott ezt-azt az asztalrol, ejszaka felkeltett sokszor. De ezeken kivul nagyobb kart nem csinalt.

Nem megy ki, mert nem engedem ki. Meg ugye ivartalanitva van, ez is szamit.

Mi is kertesben elunk, de nagyon forgalmas utnal, nem is engedem csak ugy ki soha.

Porazon mar kivittem, az ugy nem tetszett neki.

nov. 2. 15:29
 2/6 anonim ***** válasza:
21%
Minden csupa macskaször. Naponta takaritàs.
nov. 2. 15:39
 3/6 anonim ***** válasza:
92%

Az almot legalább naponta 1-2 alkalommal kell takarítani, én szellőztetni szoktam miután elvégzi a nagy dolgát, az alomtálcát és a lapátot olyan hetente érdemes jól áttakarítani. Ha sok minden van az alomban, akkor nem szeretnek belemenni, ilyenkor előfordulhat hogy a szőnyeget találják meg. Kb 10 liter alom megy el egy hónapban, de ez elég változó. Érdemes jól csomósodó almot használni, a Cats Best Original vált be legjobban nekem, Zooplusról nagyobb tételben jó áron lehet venni. A homokszerű almokat kerüld, nem lehet belőle rendesen kiszitálni a terméket és borzalmasan büdös. A szilikátos almokat én nem ajánlom, a vizeletet nem szívják fel elég gyorsan, lecsorog az alomtálca aljára, odaköt és brutális szaga van. Érdemes az alomtálca elé kitenni egy kis fürdőszobai kilépő szőnyeket, hogy ha kilép az alomból akkor a kiszóródó szemeket felfogja. A legtöbb macska ösztönösen szobatiszta, olyan helyet keresnek ahol el tudják kaparni a cuccot, emiatt nem kell aggódni. Annyi, hogy a fedett alomtálcákat nem mind érti elsőre, ezért ha a fedett mellett döntesz, először csak a tálca részet rakd ki neki, pár héttel később rárakhatod a tetejét is, majd még pár hét múlva az ajtaját is. Így fokozatosan szokik hozzá.

Fésűt szerezz be, a furminátornak nagyon jő fésűik vannak. A hosszúszőrűeknek a fenekén röviden kell tartani a szőrt, hogy ne ragadjon bele az ürülék.

Játékokra nem érdemes óriási összegeket költeni, a macskák nagyon kíváncsi állatok, egy kupakkal is remekül eljátszanak. Az ilyen tollas pálcák mindig sikert aratnak. A puha plüssöket és takarókat szeretik gyúrni, ez kölyökkorból fennmaradt viselkedés, mikor szopás közben az anyjuk emlőjét így gyúrták. Hogy mennyi játékidőt igényelnek az a macskától függ, napi 2x 15 percet azért rá kell szánni, de amúgy rengeteget alszanak. Kölyökkorban a legtöbb kis vadóc, sokat karmolhatnak játékból, felnőtt korban már nyugodtabbak.

Ha van emelet, akkor az ablakokra rakj macskahálót, sajnos nem mindig esnek talpra és a szúnyogháló nem elég erős, hogy megtartsa őket. Ha megoldható, akkor csináld macskabiztosra a kerítést, hogy ne tudjon kiszökni és akkor kimehet veletek a kertbe de biztonságban lesz az autóktól. Erre sok féle megoldás van, ha rákeresel, hogy cat safe fence, akkor sok ötletet olvashatsz. Nekem 2 van, az egyik szeret kint lenni, a másik retteg a külvilágtól.

Ivartalanítani 6 hónapos kórtól szoktak. A kandúrok jelölnek, a nőstények bagzási időszakban 0-24 vernyognak, ezért erősen ajánlott.

Hogy mennyire kártékonykodik, az sokban függ a személyiségétől is, de ha egy állat szabadon grasszál a lakásban az azzal jár hogy fogja amortizálni a berendezést. A poharak ne legyenek az asztal szélén, a húsokat, kajákat ne hagyd elől egy percre se, ez lehet soknak hangzik egyszerre de gyorsan beleszokik az ember xd A növényeket jellemzően előszeretettel gyilkolják és rágják ezért csak olyat tarts bent, ami nem mérgező rájuk nézve. A kanapét kevésbé kapják szét, ha van egy saját kis váruk, a macskabútornál arra figyelj, hogy ránézésre stabil legyen.

Általában este-hajnalban vagy egy aktívabb időszakuk, amikor megzizzennek. Ezt "zoomies"- nak hívják, teljesen normális, fel alá rohangálnak, nyávognak egy 5-15 percig aztán lenyugszanak. Én ezért estére a hálóba már nem engedem be, mert engem zavar az alvásban.

Nevelni lehet őket, de olyanok mint egy rossz kamasz, esküszöm tisztában vannak vele ha rosszalkodnak. Arra megtaníthatod hogy amíg ott vagy vele addig pl ne ugráljon fel az asztalra, de amint kilépsz a házból már nem zavartatják magukat. Erre legjobb ha rosszat csinál szigorúan rászolsz hogy nem és kis vízzel lespricceled. Ne a fejét, inkább a fenekét, azt se szeretik, de nem spriccelsz véletlen a szemébe.

A havi kiadás az kb csak a kaja és az alom, 10, nagyon max 15 ezer kb.

nov. 2. 16:06
 4/6 anonim ***** válasza:
82%
A mi cicánkat simán egyedül lehet hagyni fél napra, míg dolgozunk, soha semmiben nem tett kárt. Az almot is ügyesen használja kicsi korától fogva.
nov. 2. 17:22
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
2: Valóban sok szőr ki tud jönni belőlük, de arra való a fésű hogy kiszedd a nagyját. 1-2 naponta felseprek, heti 1-2 alkalommal felmosok. Nem úszik szőrben a ház egyáltalán.
nov. 2. 17:29
 6/6 anonim ***** válasza:
92%
Ami még eszembe jutott, hogy ha sose volt macskád, akkor előtte csináltass allergiatesztet. Kifejezetten csak macskára, mert ha egyszerre több mindenre tesztelnek és valamire allergiás vagy akkor a teszt mutathat másra is fals pozitív eredményt. Aki allergiás, az legtöbbször nem magára a szőrre allergiás, hanem a macska nyálában lévő egyik fehérjére. Minden macska órákat tölt el azzal hogy nyalogassa magát, ezért ezek az emberek a "hipoallergén" macskákra is ugyanúgy allergiások sajnos.
nov. 2. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!