Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Van a cicának gazdája? A...

Van a cicának gazdája? A cicám egy vadidegen ölében

Figyelt kérdés

Van két kandúr cicánk. 3 hónaposak. Kis kelekótyák. Tegnap az etetésnél nem találtam őket sehol. Hívásra az egyik a szomszédból futott haza a másik nem. Nagyon örültek a szomszédban, úgyhogy átszóltam, hogy nincs-e ott a cica... persze ott volt egy vadidegen (még csak nem is a szomszéd) pulóverében... odamentem érte és úgy tűnt jól elvan, egyáltalán nem zavartatta magát, nem jött át a kezembe....

Bújós velünk is tényleg nagyon barátságos de nagyon rosszul esett, hogy látszólag jobban érezte magát egy idegen kezében... ráadásul az idegen még tetézte is, hogy:

Jaj de aranyos! Még sose láttam ilyen aranyosat. Biztos a tiéd? Nem is akar veled menni....

Sose volt még kinti cicám ez az első alkalom... Normális, hogy boldog-boldogtalannal kedveskedik vagy majd azon kapom, hogy új családot választott magának?

okt. 16. 07:49
 1/10 anonim ***** válasza:
73%

A macska nem olyan, mint az ember vagy a kutya. Nem él szoros családi kötelékben, így az sem konkrét fogalom neki, hogy ő valakihez tartozik.

Valamennyire szociális állatok, kolóniákba szoktak néha verődni, de ez egy laza dolog.

Szóval ne hibáztasd a cicát, ők eredendően ilyenek. Opportunista állatkák, keresik azt a közeget, ahol nekik a legjobb. Ők nem "egygazdásak", simán tekintheti kolóniatagnak a szomszédot ÉS téged is. Ha nem akarod, hogy elmászkáljon, akkor tarts telken belül.

okt. 16. 08:18
 2/10 anonim ***** válasza:
80%

Hát, vannak ilyen macskák. Egyeseknél genetikai adottság, hogy minden emberrel barátkoznak, másoknál meg az történt, hogy kicsi korukban sok ember vette őket körül, és sok idegennel is kapcsolatba kerültek, aztán hozzászoktak, hogy nem kell félni senkitől.

Nekem volt olyan macskám, amelyiket én nem tudtam megfogni (mert rájött, hogy éjszakára bezárom a szuterénbe), de a szomszédhoz, mikor először látta, egyből odament, és engedte magát felvenni. Meg mindenkihez odament, rajtam kívül. El is lopták nagyon gyorsan.

A mostani kettő egy egyedül élő nyugdíjas nőnél született, aki aránylag keveset fogdosta őket. Mikor elhoztuk őket, akkor még elég vadak voltak, de aztán hozzánk szoktak, és jönnek simogatásra. De idegenek közelébe nem mennek, még az első gazdájuknak is úgy adtuk a kezébe egyiket két hónap után, de elmenekült tőle... Ha jön valaki hozzánk, máris felugranak, és távolabbra mennek.

Ez nálatok valószínűleg már nem fog változni, akit szimpatikusnak gondol, ahhoz odamegy.

okt. 16. 08:30
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
A kinti macska soha nem tied igazán. Igen, bármikor dönthet úgy, hogy továbbáll oda, ahol jobb az ellátás: többet simogatják, finomabb a kaja, melegebb a kuckó, ha meg ott még be is engedik, garantáltam átcuccol. Ennek jelentősen csökkented az esélyét, ha jól tartod és főleg így télen, beengeded a melegbe. Merthogy ők is fáznak.
okt. 16. 08:52
 4/10 anonim ***** válasza:
57%

"A macska nem olyan, mint az ember vagy a kutya. Nem él szoros családi kötelékben, így az sem konkrét fogalom neki, hogy ő valakihez tartozik."

Kevered a szezont a fazonnal, 1-es. A kutya azért ragaszkodik az emberhez, mert az életbenmaradási ösztöne azt diktálja, hogy "csapatban az erő", és így van biztosítva számára a biztonság, az étel, stb. Az ember, legalábbis aki kevésbé ösztönlény, nem ez alapján van együtt más emberekkel, hanem a valódi szeretet és kötődés miatt. Ahogy a macska is. Rengeteg kutatás megerősítette már, hogy a macska mennyire ragaszkodik a gazdájához. Csak ahogy a (normális) embernél sem elég, hogy csak úgy akárki legyen, akit kijelölnek melléd, a macskának is több kell a ragaszkodáshoz, kötődéshez, mint a tény, hogy te vagy jogilag a "gazdája".

Kinti macska SOSEM fog igazán kötődni, mert nem tölt veled elég időt, nem alakul ki köztetek intimitás. Nem várhat tőled segítséget, ha bajban van (hiszen ő kint van, te meg bent). A kapcsolatotok szellős, nagyrészt etetésen alapszik. Szóval ja, jogilag a macskád kóbor, meg technikailag is, mert ő sem fog sosem kötődni hozzád így.

okt. 16. 09:20
 5/10 anonim ***** válasza:
94%

Kinti macska az ilyen. En amugy nem allitom, hogy sose fog kotodni, de valojaban felkobor macskakrol beszelunk, oda megy, ahova akar, ha csak ugy kicsapod a kertbe.

Sajnos.

Mert aztan az atlageletkoruk is 4 ev,annyi baj tortenhet veluk.

okt. 16. 09:33
 6/10 anonim ***** válasza:
86%
Gyerekkoromban volt egy kinti macskám. A környéken ismerték, mindenkihez ment kajálni, volt, hogy illatozott, megfürdették. Néha méltóztatott haza jönni enni, dajkáltatni magát. Kinti macskák így működnek, te nem a gazdája vagy, csak a kiszolgáló személyzet számára, mikor igényt tart rá. Tudnak ragaszkodni az emberhez, de ha más ölében is jó, akkor azt bizony ki is használják. Tartsd bent őket, ha zavar, amúgyis biztonságosabb, mint így, hogy hagyod őket kóborolni. Legközelebb akár egy kutya szájában is kiköthet. 😕
okt. 16. 10:02
 7/10 anonim ***** válasza:
85%

Lepontoztátok a 4-est, pedig igaza van. A macska tud emberhez ragaszkodni, még családon belül is egyikhez-másikhoz jobban. De ehhez annál több kell, hogy kint van, enni adsz neki és megvakarod a füle tövét, mikor éppen mész el otthonról/hazaérsz és ott van az ajtó előtt.

Nekem a szülői háznál anyám miatt mindig kinti macskáim voltak (és valóban, egyik sem élt tovább 3-4 évnél), felnőttként bentiek vannak. Ég és föld a különbség a ragaszkodásban részükről. Szóval azon túl, hogy nyilván fizikailag sem tud elmenni, ha bent tartod, tényleg jobban is kötődik.

okt. 16. 10:43
 8/10 anonim ***** válasza:
A kinti macska ilyen
okt. 16. 11:00
 9/10 anonim ***** válasza:
69%
Ha kinti macakád van akkor nincs macskád ez ilyen egyszerű. Nekem 4 benti cicám van és mind ragaszkodik a családhoz. Van amelyik idegennel nem is érintkezik, 2 közülük kíváncsi és barátkozós, na ők kedvesek másokkal is, de közel sem olyan szinten mint velünk. A macskák nagyon ragaszkodó lények, szeretik a gazdit, de a kinti macska az mindenki macskája.
okt. 19. 15:48
 10/10 A kérdező kommentje:
Azóta kinti-bentiek a fiúk és sokkal ragaszkodóbbak. Azóta nem mentek szomszédolni.
okt. 25. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!