Kiderült, hogy macska aids-es a cicánk, érdemes elaltatni?
Csatlakozva több előttem szólóhoz, a macska aids (FIV) nem halálos betegség a cicáknál, és akár a normál életkoruk végéig is élhetnek tünetmentesen vagy kevés tünettel. Természetesen ezeknek a cicáknak nagyobb az egészségügyi kockázata azaz valószínűbb, hogy megbetegszenek, hiszen gyengébb az immunrendszerük.
A FIV csak macskák között terjed, más állatra és emberre nem veszélyes.
Fontos, hogy a cicát ivartalanítani kell, és csak benn szabad tartani. Addig igaza van az állatorvosnak, hogy megfertőzheti a környék macskáit, akkor is, ha ő tünetmentes.
Másik benti cicával sem tanácsos együtt tartani, mert még két ivartalanított állat között is kialakulhat harapással, karmolással járó konfliktus, ami átviheti a betegséget.
A benti tartása egyébként nem sokkal problémásabb, mint egy egészséges cicáé. Egy picit több odafigyelést igényel. Fél évente, évente el kell vinni állatorvoshoz (ahogy az egészségeset is). Van néhány gyógyszer, amit célszerű szednie, és pl. nem ehet nyers húst (mint ahogy az egészséges sem).
"megfertőzheti a környék macskáit is"
Qva egyszerű: ne engedd ki.
Amúgy nem kell altatni, elvannak a megfelelő immun erősítés mellett. Vitaminok, Vetri DMG egy jó táp és szuperül elvan éveken át. Egy aids-es cicát már csak azért se engednék ki, mert ő is könnyen elkap minden sz@rt.
Jó helye lesz neki a kanapén, mint első számú díszpárna :)
Nekem is lett tavasszal egy befogadott macskám. Egyszer csak nagyon rosszul lett. Elvittem az állatkórházba, kiderült, hogy neki is ez a baja. Sajnos mostanában volt egy elég rossz időszaka, mert fekélyes lett a szája és nem evett. Az orvos azt mondta kezeljük. Kapott infúziót, azóta elvan. Semmi pénzért nem altatnám el, de ő sem javasolta ezt. Bent tartjuk, kapja az immunerősítőt. Arany élete lett a kis kóbor állatnak.
Ha a tiednek tünete sincsen, mi a fenéért kéne elaltatni?
Igen, lehet később sok baja lesz, de lehet hogy semmi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!