Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Első cicánál nehéz megszokni...

Első cicánál nehéz megszokni a változásokat? Sosem volt még állatom korábban.

Figyelt kérdés

Én ebben teljesen kezdő vagyok, párom nem,neki korábban volt kistestű kutyája illetve gyerekkorában macska is otthon.

Én régóta szeretnék cicát,júliusban lesz elhozható,amelyiket befogadjuk. Addig persze előkészületek (pl macskaháló,dolgok beszerzése) meglesznek meg olvasok utána egy ideje ennek a témának.

Igazából csak az a kérdésem, nektek milyen volt mikor először tartottatok macskát? Porszívózni jóval többet kell majd azt gondolom. Hallani olyat is,hogy valakinél a fuggonyre mászik fel mindig,de pl egyik rokonomnak van 5 db, egyik sem csinál ilyet meg nem igazán vernek le tárgyakat sem:D Kíváncsi vagyok, ti mit tapasztaltok:)

Igazából bármilyen tanács jól jön, örülök mindennek.

2024. jún. 16. 18:42
 1/9 anonim ***** válasza:
54%

Porszívózni kell legalább 2-3 naponta, de vedléskor akár naponta többször is. Mindennap ki kell takarítani az almot, de ez mondjuk nem igényel 5-10 percnél többet. 2-4 hetente az egészet célszerű lecserélni, a tálcát pedig kifertőtleníteni és kimosni (nekem ez se tart negyedóránál tovább, két alomtálcával). Számíts rá, hogy éjjelente, hajnalban simán fog enni kérni vagy piszkálni, rohangálni, zajongani, éjszakára inkább vedd el tőle a hangos, zörgős játékokat. Azért a bútorkaparás, rágcsálás sem alaptalan veszély, ezekről nyilván azonnal el kell kezdeni leszoktatni. Történhetnek pisi, kaki balesetek, pláne ha kiscica. Szoktak szőrt hányni is, ez ijesztően nézhet ki, de semmi extra. A függöny az nálunk is ki lett nyírva kb az első héten, nem is vettünk másikat, nem jártam még macskás háztartásban, ahol ne esett volna benne kisebb-nagyobb kár (max ott nem, ahova nem mehet be a macska). Nem volt jellemző, de azért a játék hevében egy-két levert dolog is akadt.

Ezek most mind rosszul hangzanak, de hidd el, olyan sok szeretetet tud adni egy cica, hogy apróság lesz minden negatívum! És nevelhetőek, sőt kell is őket, bár tény, hogy nagyon makacsak tudnak lenni.

2024. jún. 16. 18:58
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Nekünk rövidszőrű cicáink vannak, a szőr miatt nem kell gyakrabban porszívózni, inkább az alom miatt amit szeretnek széthordani. Kiskorukban nagyon jól lehet őket tanítani, okos állatok, ha elég időt tudsz vele tölteni, akkor meg tudod neki mutatni, hogy mi az ami tilos, lásd függönyre-mászás. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy máshogy nézz a hétköznapi tárgyaidra, amit esetleg a cica elérhet egyrészt abból a szempontból, hogy veszélyes lehet-e a cicára, ha megeszi, megissza, beleharap (beáztatott domestosos akármitől kezdve a mérgező szobanövényekig), illetve a törékeny/érzékeny dolgokat érdemes biztonságos helyre rakni. Kiscica korában simán kérni fog naponta háromszor, négyszer enni illetve amíg be nem áll a te ritmusodra gyakran fog felébreszteni éjszaka, vagy hajnalban azzal, hogy játszik, éhes, unatkozik, szerintem ez t a legnehezebb megszokni, ha kiscicád van az elején nem fogsz tudni olyan mélyen aludni.

Nálunk pisi-kaki baleset nem volt, sőt, olyan okos az első cicánk, hogy még nem volt belőve a macskaalom ő meg keresett pár szatyrot és arra pisilt rá. Viszont amikor struvit köve lett, akkor konkrétan engem pisilt le többször is, ebből tudtuk, hogy állatorvoshoz kell vinni, ezt csak azért írom, mert a macskák remekül kommunikálnak - a maguk módján. Ha sokat vagy otthon az lenne a legjobb az első pár hónapban, mert ezzel egyrészt hamar meg tudod tanítani neki mit nem szabad, hova nem mehet, illetve könnyebben le tudod fárasztani játékkal, hogy ne legyen frusztrált. Plusz ezzel nagyon erős köteléket lehet kialakítani a cicával. Ja és készülj fel, hogy jó eséllyel tini korban kevésbé fog bújni, mint addig ezt pár hónapon belül kinövi. :)

2024. jún. 16. 19:08
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
Ja meg még annyi, hogy én nem vagyok a híve az éjszakai kizárásnak, szerintem nem túl szerencsés.
2024. jún. 16. 19:09
 4/9 anonim ***** válasza:
86%

Alom:

Mindenkinek más válik be, meg azon is múlik, mit szeret a macsek. Érdemes mindig jól betárazni és időben rendelni. Szerencsére az enyémek nem finnyásak, de hallottam már olyat, hogy egy kimondott almot preferált a macska, a többit azzal díjazta, hogy a kanapéra/ágyra/szőnyegre rakta az ajándékcsomagot. Érdemes vastagon almozni, de ne legyen túl sok se, mert könnyebben kikaparja. Ez olyan dolog, hogy majd kitapasztalod.

Vannak akik a szilikátos alomra esküsznek, nekem az nem vált be. A vizeletet nem szívta be időben, lefolyt az alomtálca aljára, ott megkeményedett és iszonyat büdössé vált. Jól csomósodó almot használok, Cats Best Originalt, néha Cats Best Smart Pelletst. Szeretik, én is, nem büdösödik be a vizelettől. A szürkés, homok szerű almok olcsók, de nagyon porosak és iszonyat szagot árasztanak ha párszor belevizel a macska.

Közvetlen az alomtálca elé rakj egy kis kilépőt/szőnyeget, ami felfogja a kihulló alom nagyrészét. Nekem egy sima fürdőszobai kilépő van kirakva. Sokat segít.

Hogy konkrétan milyen alomtálcát használsz, az kb mindegy. A teljesen zárt alomtálcát választod, akkor fokozatosan szoktatsd hozzá. Először csak a tálca, tető nélkül. Pár hónap múlva tetővel, ha azzal is megszokta kis ajtót is rárakhatod. Ha simán egyből tetővel, ajtóval odarakod, nem biztos hogy egyből rájön, hogy oda kell járni.

Ürülék után szellőztetek, azonnal kiviszem, ezen kívül napi 1-2 alkalommal kiveszem a pisis almot. Ne érlelődjön ott sokáig. Heti 1x kiborítom az almot a tálcából, alaposan elmosom és a kis lapátot is, majd lefertőtlenítem.

Minden nap felseprek, heti 1-2x porszívózok, ilyenkor alaposan fel is mosok. Valóban nem a szőr a sok, hanem a széthordott alomdarabkák.

Nem nagy a lakás, de így nincs macska/alom/állatszag és nem úszik szőrben sem a lakás.

Szőr:

Ha van szárítógéped, meg vagy mentve, kb senki se fogja sejteni hogy van macskád, ha csak nem mondod. Nagyon jól kiszedi a szőrt a ruhákból.

Egy rövid szőrű macskát azért érdemes heti 1-2x alaposan átkefélni. Hosszúszőrűt többször, nekik a feneküknél röviden kell tartani a szőrt.

Kártékonyság:

Valamilyen szinten függ a neveléstől is, de el kell fogadni a tényt hogy egy állat a lakásban igenis amortizálni fogja a dolgokat, legyen az kutya, macska, nyúl, görény... Nálunk a függönyt tényleg szétkapták, de 6 év alatt egy függönyt, szóval nem olyan vészes.

A poharakat, törékeny dolgokat az ember megtanulja elrakni. Van hogy az éjszaka közepén rájuk jön a "zoomie" ilyenkor össze vissza futkosnak, a papírok, poharak repülnek amerre csak járnak :D

Elvileg a bársony anyagokat valamiért nem szeretik kaparni. Most ne rohanj új kanapét venni, de egy tipp, ha bárki kanapévárárlás előtt állna :D

A TVt szereld fel a falra. Tapasztalat...

Legyen kaparója, nagyobb vára. Vannak macskák amik a fatönkőket jobban szeretik kaparni, nem tudom mennyire kivitelezhető ez nálad. A karton kaparókat nagyon szeretik, de végtelen mennyiségű apró karton miszliket eredményeznek.

Az egyik macskámnak volt egy időszaka, mikor ellopta a mosogatószivacsot és apró darabkákra tépte. Szerencsére nem ette, de napokig takarítottam utána. Aztán egyszer csak abbahagyta és már évek óta nem csinálja. Nem tudom miért, mindenesetre örülök hogy már nem csinálja.

Játékok:

A macskák elég egyszerű állatok. Az egyik macskámnak a kedvenc játéka a fogpiszkáló. Kupak, alufólia labda, ilyesmivel jól el vannak. A hajgumikat is szeretik, de ha meg szeretnéd őrizni a sajatjaidat, akkor arra ne szokasd rá. Dekor boltban lehet kapni ilyen puha pamacsokat, megvadulnak érte. Botra kötött dolgokat szeretnek üldözni, de sok pénzt költeni egy kimondott macskajátékra nem igazán érdemes.

Hogy mennyi aktív játszást igényel, az egyed függő. Nekem az egyik csak ritkán szereti, a másik megőrül ha nem játszok vele napi 30-40 percet.

Egyéb:

A lakásban tartott növényeknek mindenképp nézz utána. Szinte garantált hogy pár áldozatokul esik, lelöki, megrágja, játszik velük. Fontos, hogy ne legyenek mérgezők.

Én a hálóba nem engedem őket. Éjszaka engem zavarnak, játszanak.

A szőr hányást sosem tapasztaltam náluk. Lehet hosszabb szőrűeknél jellemzőbb lehet.

Az tök jó, hogy lesz macskaháló, könnyen kieshetnek az ablakon.

Lehet eszembe jut még valami, azt majd még leírom.

2024. jún. 16. 21:10
 5/9 anonim ***** válasza:
88%
Hogy mennyire nehéz neked átállni azt passz. Viszont a macskák elég önálló állatok. Nem hoz olyan gyökeres változást, mint egy kutya, nem kell hazarohanni időre levinni pisilni. Nem korlátoz le olyan szinten, hogy ha programod van, akkor át kelljen variálni az egész napodat. Nyilván vannak kötelezettségeid, de nem egy teljesen más életstílusra kell átállni mint egy kutyánál. Pl nagy ritkán van hogy elmegyek reggel és másnap hajnalban jövök haza. Indulás előtt kitakarítom az almot, kaját, vizet hagyok előtte bőven és nincs gond. Ilyen szinten rugalmas állatok. De pl egy höcsögnél lényegesen több figyelmet követelnek.
2024. jún. 16. 21:21
 6/9 anonim ***** válasza:
88%
Nem állítom az ellenkezőjét, így van. Több, háziállatot nem tartó barátom van, kérdeztem őket is, mondták. A baráti társaság imád itt lenni, az én lakásomon vagyunk általában. Ha büdös lenne, nem jönnének. És igen, jó barátiaim őszinték és elmondanák ha érezni lehetne. Itt tisztaság és rend van, ha nálad nincs, igénytelen vagy és szarsz a higiéniára, azt ne vetítsd ki másra. 🤷‍♀️😉 nekem megy, ha neked nem, és ez frusztrál, akkor ideje normálisabban csinálnod.
2024. jún. 16. 21:53
 7/9 anonim ***** válasza:
88%
Nálam sincs szaga
2024. jún. 16. 22:03
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Nálatok azért nincs szaga, mert már nem érzed. Megszoktad. Az orr A legbutább érzékszervünk. Olvass utána. 🙂
2024. jún. 17. 00:08
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a valaszaitokat! 😊
2024. jún. 17. 07:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!