Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macska kint vagy bent?

Macska kint vagy bent?

Figyelt kérdés

Van már egy macskám, de szeretnék egy másikat is. Kaptam egy köre-mailt, hogy találtak egyet. Jelentkeztem, de nem kapom meg, mert "bent tartásra szánták". A másik éjszaka bent van, meg ha otthon vagyok, napközben is bejöhet. Sajnálnám viszont, hogy egész életében egy lakásban üljön. A hölgy azt mondta, így nem olyan veszélyes, mert nem üti el autó és nem kapja el kutya.

Nekem ez morbid, az ilyen fajta állatmentés. persze, az utcára kimenni rizikó nekem is, mert engem is elüthet autó vagy bármi más érhet, de nem túlzás ez?

Gyönyörű, egészséges, barátságos, jókedvű macskám van amúgy, oltva, ivartalanítva.

2010. okt. 19. 14:27
 1/7 anonim ***** válasza:

Hát erről csak annyi a véleményem, hogy a macska azért nem ember. Sokat járok autóval dolgozni, és nincs olyan nap, hogy ne látnék az úton fekvő elütött macskatetemet.

Azért ez emberekkel nem fordul elő napi szinten!

Nekm már két kinti cicámat is elütötték. Én vegyesen tartottam őket. Kettő benti, és kintiek is voltak négyen, de azok már nem élnek. Egy eltűnt, egyet megmérgeztek, kettőt kocsi ütött el.

A beniek 4 ill. 5 évesek. A többiek közül egyik sem érte meg az egy évet! Bár talán elég forgalmas úton is lakunk, de azért még mindig sok szemét ember is van, aki állatokat mérgez. A barátnőmékét is megmérgezték.

Nem mondom meg, hol tartsd, de nyilván a benti él tovább.

2010. okt. 19. 14:36
 2/7 anonim válasza:
Nekem 2 cicám van az egyik 6 hónapos. A másik 1 hónapos. Mind a kettőt kint tartjuk. De a kicsit este bezárjuk a házába h valami kutya el ne vigye. Az utcára nem járkál ki egyik se(még). De arra csak van eszük h nem az úton alszanak el. Ha ki is fekszenek és jön a kocsi akkor gyorsan eltud szaladni mert jók a reflexei. Akkor van gáz ha pont akkor szalad át az úton mikor megy a kocsi. A legtöbb cicát így ütik el. Én azt javaslom neked h ha otthon vagy vidd be őket. De máskor lehetnek kinn. De eszt neked kell eldönteni ahogy szeretnéd.
2010. okt. 19. 14:41
 3/7 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy egy bizonyos kor után a kinti macskákat már nem lehet korlátozni.

Ha kintire szoktatod, akkor már ne változtass rajta, mert követelni fogja a szabadságot.

2010. okt. 19. 14:47
 4/7 anonim válasza:
Nálunk benti a cica és a többi cicám is az volt. Persze napközben kimegy, járkál és amikor megunja bejön, alszik, eszik... Szerintem ez így teljesen jó! Nagyon sok cicám megmérgezték (pedig ők is benti cicák voltak és keveset engedtem ki őket), meglőtték, így nyugodtabb vagyok, mikor bent van!
2010. okt. 19. 15:33
 5/7 anonim ***** válasza:

A macska nagyon alkalmazkodó állat, kint és bent is jól elvan (csak változtatni nem szabad egy idő után). Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.

Ha bent tartod a cicát, akkor több gondod lesz vele (alom, macskaszőr stb.) és több foglalkozást, játékot is igényel. Bizonyos dolgokat nem tudsz megtiltani neki. Viszont nem szed össze betegségeket, nem éri baleset és nagyon odaadó társ tud lenni. Aki azt mondja, hogy a macska csak a helyhez ragaszkodik, az valószínűleg sosem tartott még "benti" macskát!

A "kinti" cicával nincs olyan sok gond, ha oltás, egyebek megvannak, elég csak némi kaját meg vizet kitenni neki, esetleg néha megdögönyözi. Önállóbbak és függetlenebbek a kinti cicák, nem ragaszkodnak úgy az emberhez. És általában nem élnek sokáig, statisztikák szerint átlagosan a második születésnapjukig sem. Elüti egy autó, elkapja egy kutya stb.

Szerintem bármelyik megoldás beválhat, a gazdi körülményeitől és temperamentumától függően. A "kinti-benti" megoldás viszont szerintem annyira nem jó (legalábbis, ha túlságosan be van engedve a cica, ágyhoz-asztalhoz pl.), mert mindkét formának a hátrányait egyesíti, az előnyöket viszont nem annyira. Kint járkáló cica nem olyan tiszta, és ha az oltásokat meg is kapta, férge szinte biztosan mindig lesz, ami különösen gyerekekre veszélyes, ha behurcolja a lakásba. Lehet utána bent takarítani, de ragaszkodni nem fog annyira, és jó eséllyel nem is fog sokáig élni.

2010. okt. 19. 16:31
 6/7 anonim ***** válasza:
Mi nemrég fogadtunk be az utcáról egy cicát. Házimacska, de mi benn tartjuk és jól bírja, sőt élvezi :)
2010. okt. 19. 16:55
 7/7 anonim ***** válasza:
Az én kinti cicáim is gyönyörű, egészséges, barátságos cicák voltak amíg el nem ütötték őket vagy le nem betegedtek... Megfogadtam, hogy soha többet nem tartok kinn macskát. Most van egy egy éves törzskönyvezett cicám, és nincs az az isten, hogy kiengedjem! Nekem csak rossz tapasztalataim vannak a kinti tartással, pedig jónéhány cicánk volt az évek alatt. :(
2010. okt. 19. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!