9 éves benti cica folyamatosan máshova piszkít. Hogy lehetne erről újra az alomra szoktatni?
Van egy 9 éves benti brit rövidszőrű cicusunk. Már az elején úgy hoztuk el, hogy szobatiszta volt, persze 1-2 alkalom előfordult, hogy nem az almot használta, de feltakarítottuk, parfüm rá, hogy a szagot elnyomjuk, nem volt gond. Azonban most, rákezdett állandóan mellé piszkítani. Nem csak 1-2x alkalomról beszélünk, hanem gyakorlatilag minden nap, minden reggel macskapisit, kakit kell takarítani az ajtóból, szőnyegekről, és ez már 2-3 hete megy folyamatosan. Kaját a legjobb minőségűt kapja, próbáltuk különböző fajtákkal hátha, de minden alkalommal ugyanez az eredmény. Tudni kell, hogy mi egy 8 tagú családból származunk, de a 9 év alatt mi a gyerekek egyre kevesebbet voltunk otthon, egyetem, házasság stb., egészen addig, amíg már csak maximum 3-an(szüleinkkel együtt) maradtak, akkor is csak hétvégén, tehát gyakorlatilag sokat van egyedül a cica, maximum 1-2 emberrel tud kapcsolatot létesíteni, a megszokott 8 helyett.
Voltunk állatorvosnál, valami kis gyulladást talált, de kezelve lett, ő is inkább pszichés bajra gyanakodott.
Úgyhogy a kérdésem az lenne, hogy mit kéne tennünk, hogy erről ismételten leszoktassuk a cicát? Nem tudunk többet ott lenni szüleimnél, mindenki elköltözött, család, munka stb.., tehát ez a helyzet nem fog változni. Gondoltunk arra, hogy valamelyikünkhöz jöjjön el, de félünk, hogy 9 év alatt egy házban élt és szokta meg, vajon hogy reagálna egy új helyre?
Hogy erted, hogy csak hetvegen vannak otthon? Konkretan hetkoznap egyedul van a macska vagy mi?
Ha igen, akkor egyertelmuen oda kell koltoznie, ahol emberek laknak.
Első lépésként azt mondanám, hogy régi az alomtálca és hiába cseréled benne, attól még az nem megfelelő neki. Ekkor megoldás lesz ha lecseréled a tálcát.
A másik tippem az lenne hogy két alomtálca legyen a két teljesen különböző pontján. Nálam megoldotta ezt a helyzetet kb. egy éve, amikor én is ezzel küzdöttem. Éveken át jó helyen volt, amikor betettem még egyet és a régit is áthelyeztem akkor már megtalálta és elmúlt a gond.
Szerintem annak, hogy kevesebb ember veszi körül, inkább csak örül.
Azért az a gyulladás nem mindegy, hogy mi volt, én inkább ott keresgélnék.
"parfüm rá, hogy a szagot elnyomjuk, nem volt gond
Ez nagyjából arra jó, hogy parfümös sz-r/húgy szag legyen a lakásban, de pl a macska ugyanúgy megérzi, még ha ti nem is (bár egy idegen belépő ember érezni fogja).
Ezt az ide-oda vizelést és ürítést egyértelműen stressz okozza. Meg kéne nézni, hogy mi lehet a forrása: mióta fennáll a probléma, mi változott a macska környezetében? Pl írod, hogy régebben többen voltak a házban, most viszont fixen csak a szülők, és néha hazajár valaki pluszban. Ez a macskának pl ritkán jó, ugyanis az állandóságot szeretik. Nem az a gond, ha régen sokan voltak, most meg kevesen, de az gond lehet, hogy ha egyszercsak a 2 helyett megint hirtelen 4-en vannak a házban... De persze lehet más oka a stressznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!