Kell attól tartani, hogy a macska ráfekszik a csecsemőre?
Murphy törvénye alapján mindenre IS fel kell készülni. Például a cica a baba mellé telepszik, ő pedig éjszaka hirtelen megmarkolja (a babáknak nagyon komoly kis bogáncs-kezük van, és meglepően erősek :D) a macsekot, az meg felriad és reflexből odacsap.
Pirinyó az esély erre, de lehetséges.
Nagyon szeretem a cicámat, meg van engedve neki hogy az ágyon aludjon. Néha máshol alszik el, aztán valamikor éjjel fekszik fel a lábamhoz, ilyenkor néha megrúgom egy picit véletlenül (azaz inkább csak tolok egyet a lábammal rajta, ahogy fordulok. Aztán persze hamar észlelem a jelenlétét, és onnantól nincs gond)
Sose volt gond - ő se sérült, én se kaptam vissza, edzett cicus. Ettől függetlenül majd ha gyerekem lesz, nem merem majd éjszaka együtt hagyni őket, amíg pici. Nappal, a felügyeletem alatt simán.
Erre elég gyorsan lehet logikus választ adni: A macskáid ráfekszenek _egymásra_? Ha igen, akkor az elvi lehetösége fennáll, hogy a náluk kisebb, velük egy méretű másik élőlényre is ráfeküdjenek.
Ha nem, akkor egészen biztos, hogy képesek felfogni, hogy ráfeküdni valami velük egyméretüre, az nem egészséges.
Egyébként, nyilván nem fognak ráfeküdni. Ettől függetlenül, a légzésfigyelő, babymonitor alap, ha már 21. század.
"Volt már olyan több esetben is, hogy ráfeküdtek, megfulladt."
Persze, meg akinek fekete macskája van az boszorkány. Kb. annyi ezeknek a középkori tévhiteknek az alapja.
Én azért zárnám ki a gyerektől, mert ki tudja, lehet megkarmolja, vagy odamegy, és mondjuk a gyerek belakapszkodik, az meg önvédelemből karmolja össze. Én ezektől jobban tartanék.
Megszólítva érzem magam, mert nekünk is 2 két éves cicánk van, meg egy 5 hetes babánk. :)
Amíg nem volt baba, mindkét macsek velünk aludt, bár nem egyszerre, hanem felváltva. Néha rajtunk. Nagyom szerették a közelségünket.
Most úgy alszunk, ahogy ti tervezitek, az ágy mellé rakott babaöbölben a babával, szoptatáshoz, tápozáshoz elég csak odanyúlnia a feleségemnek és magához vennie a babát.
Az öböl tetejére van egy felrakhatós háló, nyilván a cica súlyát nem tartja meg, de kétszer próbáltak meg az elején felugrani rá, lehessegettük őket, azóta nem piszkálják. A babától távolságot tartanak, azóta a mellettünk levő szobában alszanak a fotelekben, az ágyra se jönnek fel. A baba hangos, új szaga van, néha megnézik közelről, de a macskák a nyugalmat szeretik, egy baba pedig nem fog sok nyugtot hagyni nekik se :)
Szóval ha a te macskáid is ivartalanok, nyugodtak, akkor nem kell aggódni. A mieink kis koruk óta velünk vannak, naponta dögönyözöm, gyúrom őket, kizárt hogy bármi olyat tudjon velük csinálni a baba, hogy amiatt valamelyik "odakapjon".
Szerintem alapszabály, hogy babát, kis gyereket eleinte nem hagyunk felügyelet nélkül a saját állatunkkal sem. Nincs általános elv, hogy okozhat-e kárt a cica akár akaratlanul, cicától függ, mit szeretnek csinálni. A mi cicánk például imád ölben lenni, és a mi hasunkra is felmászni, ha fekszünk, és nem hessegetjük le éppen. Róla például simán el tudom képzelni, hogy rátelepszik a babára, és nem rosszakaratból, hanem mert keresi a meleg, puha, lélegző dolgokat, komfortosan érzi ott magát. Tehát ha hasonló valamelyik cicátok, előfordulhat majd, hogy be akar másznia babához, még nem is feltétlenül ráfeküdni, de egy szűkebb helyen akár úgy is odafekhet az arcához, hogy a szőrével akadályozza a légzését. Ezért eleinte felügyelet, és megtanítani a cicáknak, hogy a baba helye tabu pl. az előttem írt hálós módszer egy jó ötlet.
Szerintem egyébként nagyon ritkán fordul elő bármi baj, de nyilván jobb elővigyázatosnak lenni azért eleve.
Nyugodt cicák és nem szoktak karmolni. Az egyik néha odakap, ha úgy nyúlsz hozzá, de olyankor is csak finoman.
Az a baj a hálószobából nem nagyon tudnám kitiltani őket (és nem is szeretném), évek óta velünk alszanak, és ha kicsuknám őket, az ajtó előtt nyávognának és kaparnák az ajtót.
Talán valami macskabiztos babaágy lenne a megoldás.
Nagy eséllyel nem fog ráfeküdni, bár mindenre volt már példa a történelemben.
Én mindenképp kizárnám a cicát, ha épp nem tudom felügyelni a babát és őt. Fő a biztonság, mindenki számára. A továbbiakban is érdemes figyelni, és persze megtanítani az állatok felé mutatott tisztelete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!