Miért nem megy bele az alomba a macska?
Kettő cicám van, mindketten 10 hetesek, lányok. Az egyik az szépen használja az almot, a másik az problémásabb.
2 alomtálca van, csendes helyen van mindkettő, jól megközelíthető, tiszták szoktak lenni, eddig 2 féle almot próbáltam, használok szagtalanító port is, úgyhogy még csak nem is büdös.
Külön helység van nekik az alomhasználatra mert azt a szobát nem használom semmire, nem is szoktam bemenni oda.
Kipróbáltam, hogyha bevannak zárva (étel + víz van nekik) akkor a problémás macsek is belemegy az alomba (1x-2x mellé kakilt, tehát tudja, hogy oda kell mennie, de valamiért mégsem megy bele rendszeresen), de ha kiengedem őket akkor összevissza kakil, pisil. Megmutattam már neki többször is, hogy hova való a kaki, beleraktam, hogy lássa, de így sem megy bele magától, ha nincs összezárva az alommal. Kezdem unni, hogy amikor nem figyelek rá 5 percig mert mondjuk kimegyek mosdóba, arra jövök vissza, hogy a takaróra kakilt, vagy a szőnyegre, kanapéra, cipők mellé, a szoba közepére, vagy éppen az ágyba pisil, vagy a lavorba.
Mit lehet még csinálni? Hogy szoktassam le erről? Amikor nem vagyok itthon muszáj sajnos mindkettőt becsukjam, mert szétszarja az egyik a házat. Panelban lakok, úgyhogy nem tudom kiengedni őket, tervben van jövőre a kertes ház, de addig tanulja már meg, hogy hova végezze a dolgát, nem szívesen zárom be őket.
Lehet a másik macska miatt van, így lázad a helyzet ellen, illetve így jelöli a területét.
Nekem mindig is 1 macskám volt, sosem csináltak ilyet.
Sőt, van kert nekünk, de kizárólag csak bent az alomba hajlandó rottyantani a macska.
Pedig volt egy csomó ilyen rész a Jacksonnal, de most nem ugrik be. :(
Testvérek? Ha igen, lehet egy alom is, csak XXL méretet vegyél, akkor nem is akarnak majd jelölni, mert megszokják hogy kettejük közös szaga a normális.
10hetes, gondolom nem régóta van meg, stresszelhet is. Ha be van zárva, kisebb térben van és megnyugszik.
Ha az alomba megy, lehet dícsérni, akár jutifalattal is megtámogatva, h tudja ez az elvárt viselkedés.
De dokinak javasolt először megmutatni, h van-e bármi szervi baja.
Esetleg végső megoldásnak a Felliway-nek vannak cica párologtatói, spray-ek, amik segítenek összeszoktatni, nyugtatni.
Szerintem territoriális viselkedés, igyekszik a szagával behinteni a lakást, mert zavarja, hogy nem csak az övé, van másik macska is.
Lehet, hogy extra jogokat kellene adnod neki a másik macska kárára, hogy érezze, hogy inkább ő az úr, mint a másik, de ez csak egy tipp.
4-es: igen, testvérek. Eleinte 1 alom volt, de mivel nem ment bele, azt hittem a másik cica a baja, így vettem mégegyet. Mindkét alom xxl-es.
5 és 6: Leírtam, hogy nincs udvar, panelban lakok, ráadásul a 3. emeleten. Hova tegyek egy 10 hetes cicát, az utcára? :d
Néhány válaszoló orrát nyomnám bele a szarba én is....
Kérdező, én a több éves macskát is megtanítottam 1 módszerrel. Mikor láttam, hogy kell neki, gyorsan bele raktam az alomba, 1x bele szart és sose volt gond... van amelyiknek lassabban megy, majd ivartalanításra is vidd őket el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!