Megpróbáltam segítene egy elütött cicának az út szélén, elakartam vinni állatorvoshoz. Oda mentem, felvettem és nagyon szétkarmolt, utána elfutott, lábaival nem láttam semmi problémát, egész egyenesen futott. Nem is volt akkora nagy baja?
Elején nagyon kábának, sérültnek tűnt. Utána mikor felvettem olyan erősen kapálózott hogy nem bírtam tartani. A szemei körül úgy nézett ki mintha tiszta fekete csipa lenne, lehet az száradt vér volt? Lehet nem is volt elütve csak ott feküdt?
Bocsi, ha túl hosszú lett csak kíváncsi vagyok mi a legrosszabb ami történhetett
Elütött, sérült állathoz csak nagyon óvatosan szabad nyúlni, mert agresszíven ragálhat a sokktól és a fájdalomtól, még akkor is, ha máskor egyébként barátságos. Ilyenkor ha menekülnek, az nem azt jelenti, hogy nincs nagy bajuk.
Tetanusz oltásra lesz szükséged lehetőleg 24 órán belül, ha nem kaptál öt éven belül, és ha nem lehet előkeríteni a cicát, akkor sajnos veszettség ellenire is. Ha nagyon mélyek a sebek, talán varrni is kell. Minél előbb fordulj orvoshoz!
Innentől tudod legalább, hogy állaton nem lehet csak úgy segíteni. Sokkos állapotba kerülnek, ha megsérülnek. Ha csak beakad valamibe a körme, képes kiszakítani a saját körmét, eltörni a lábát ijedtében. Nem is beszélve a fájdalomról! Ahogy hozzáérsz és fáj, azt hiszi te okozod neki, ezért menekül.
Nem véletlenül dolgoznak az állatbefogók hurkokkal, ketrecekkel, ponyvákkal!
Most viszont nem tudtál segíteni, de lehet, hogy magadnak kellene! Ritka a tetanusz, mert oltva vagyunk, de sokan csak gyerekként kaptuk. Betadin vagy más sebfertőtlenítő mindenképp menjen a sebre és jobb, ha legalább a háziorvos látja ma vagy holnap reggel!
Ha valaki (legyen állat vagy ember) egy baleset után feláll és megindul, az még nem jelent semmit. Sokkos állapotban legtöbbször még egy embernek se tűnik fel, hogy bármi baja esett volna, pedig lehet, hogy baj van.
Nagyon rendes voltál, hogy segíteni akartál, de legközelebb óvatosabban közelíts meg egy sérült állatot, mindkettőtök érdekében.
Neked érdemes lenne tetanusz-oltást kérned. Nagy eséllyel nincs rá szükség, de ugye jobb félni mint megijedni. Előtte fertőtlenítsd a sebeidet.
A cicának sajnos benne van a paklijában, hogy elpusztult (de az is, hogy nem, vagy épp valaki más már elvitte dokihoz) de ne érezd magad rosszul - te segíteni szerettél volna, emiatt pont hogy növelted a túlélési esélyeit, mintha csak otthagytad volna (bár a cica elszaladt, de valóban nehéz befogni egy bepánikolt állatot) illetve sajnos az állatorvos sem garantálja, hogy túléli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!