Miért csinálja ezt a macskám? Megőrült?
Adott két ivartalanított nőstény macska, A és B. A fiatalabb, míg B idősebb. Mind a kettő csak benti macska.
Volt már köztük korábban civakodás, azonban ma történt valami, amit nem értek.
"A" ma kinézett az ajtón, ahol meglátott egy szomszéd macskát, erősen fújt rá, miközben "B" mellette állt. Hirtelen megfordult "A" és elképesztő harcba kezdtek. Nagyon megijedtem, mintha az életükért küzdöttek volna.
"A" azóta ha meglátja a másik macskát "B"-t (macskaszállítóból, vagy ajtón át) azonnal fúj és folyamatosan morog.
Nem lehet összeengedni őket, azonban "A" velünk nagyjából békés (lehet simogatni, odabújik, dörgölőzik), - ha szállítóba teszem akkor rám is morog és fúj, ami eddig nem volt jellemző.
Esetleg járt-e valaki hasonlóképp, vagy van-e tippetek mi lehet a megoldás?
Így összeszoktatni sem lehet őket újra, ha már a látványától és szagától ilyen mértékben fúj "A" "B"-re.
Az állatorvos nyugtatót ajánlott - nos, beadtam, "A"-t cseppet sem hatja meg, folytatja a fújást és morgást, akár meglátja "B"-t, akár macskaszállítóba teszem.
Remélem érthető volt, ha nem kérdezzetek, mert nagyon kétségbe vagyok esve.
Előre is köszi a válaszokat!
Nálunk is két macska van, jellemzően békések. Aztán valamelyikre rátör a nemtudommi - fogalmam nincs, melyik kezdi -, elverekednek néhány percig, csak úgy röpköd a macskaszőr, aztán abba is hagyják. (Ivartalan kandúrok)
Mondjuk én ilyenkor ki szoktam nyitni a hátsó teraszajtót és ki lehet menni civakodni; ez nálatok ugye nem opció.
Hadd fújjon és morogjon, ha meg verekedni is támad kedve, akkor szedd széjjel őket, kapd el a grabancánál, spiccelhetsz rá vizet is, mondd hangosan, hogy NEM, előbb-utóbb abbahagyja, ha kitökösködte magát. Ha most még pluszban elzárod a boxba, azzal csak még jobban hergeled.
Szerintem.
Köszönöm a válaszokat. A 6, B 10 éves. 6 év alatt egyszer sem volt ennyire durva balhé. Ez nem a szokásos civakodás. Ha összeengedném őket, attól félek halálos lenne az összecsapás.
Csak bentiek, ki soha nem mehetnek. A nemrégiben kiszökött de egy óra alatt elő is került, szakadt az eső így elbújt.
Olyan, mintha idegen macskának hinné. Helyet, ahol B szokott aludni, most A csak rettegve, lassan meri megközelíteni.
A annyira fúj és morog, ha rájön, hogy eszemben sincs megfogni - pedig nem vagyok ijedős, de ez most agresszívabb.
Lehet, hogy sokkot kapott az idegen macska látványától?
Pillanatnyi lelki megborulás. A cica meglátott kint egy elérhetetlen riválist, a feszkót az elérhető cicán vezette le, és most összevesztek. Majd kibékülnek. Ne pörögd túl, azzal csak rontasz a helyzeten. Te csak maradj hétköznapi, hagyd leülni a dolgot, majd megnyugszanak. Lehet 2 hétig is eltart, a mi cicánk is elég mimóza lelkű, ő egy orvosi látogatástól is kiborul, olyankor hetekig menekül előlünk :D
Segíthetsz feloldani a feszültséget gyakori közös játékkal, ahol mind a 2 cicát bevonod, jutalom falatokkal elterelni a figyelmet, amikor egy légtérben vannak, megnyugtató hangon beszélni hozzájuk, simogatni, de ha ez utóbbit nem értékelik és inkább elbújnának, akkor ne erőltesd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!