Sok ember minek tart állatot, ha nem törődik vele?
Mert "kell". Aztán ennyiben ki is merül az állattartási kultúra.
A barátnőm is ilyen. Kertes házba költöztek, és neki oda kell egy golden retriever, mert elképzelte, hogy milyen cuki lesz, hogy a gyerekek kint játszanak a kutyával, ő meg a teraszról nézi őket, miközben a kávéját kavargatja.
De persze a kutya legyen max 50 ezer, 3 gyerek, munka mellett idő nem lesz tanítani, tehát legyen gyárilag jólnevelt, valamint teljesen egészséges, mert drága az állatorvos.
A férje egyelőre kitart amellett, hogy nem kell kutya, belement, hogy hozzanak inkább egy macskát valakitől. Meg is lett, persze bolhás, férges volt, így állatorvosnál kezdtek. Hetekig hallgattam, hogy mekkora áldozatot hoztak, hogy az ingyen macskát kikezeltették, oltatták, ivartalaníttatták, meg vettek neki cuccokat, és majdnem 100 ezret költöttek rá, pedig ez "csak" egy befogadott macska, és úristen.
Én csak annyit mondtam, hogy kutyánál ezt szorozzák kettővel.
Nem tudom minek tartanak így állatokat. Valószínűleg elhamarkodott döntés miatt jártak így. Hisz azért állat vásárlás előtt 100 szor át kell gondolni, hogy biztosan lesz-e elég időd az állatra.
Én ismerek sajnos egy ilyen családot. Alig törődnek a kutyájukkal. És még ők néznek furán rám, hogy órákat játszom a kutyámmal.
Sokaknak csak "KELL" az adott állat (az indok sokféle), a többi nem érdekes. Én kutyásként látom sokaknál, hogy ráérnének a kutyájukkal foglalkozni, megnevelni, tanítani, sokkal több idejük van, mint nekem, mégsem teszik, a kutyájuk meg a póráz végén azt csinál, amit akar (ha van egyáltalán póráz). Ma reggel is láttam egy gazdit, póráz nélkül sétált a shibával, jó messze volt már a kutyától, aki épp ürített, na, azt a gazdi felszedte, aztán a zebrán alig tudtak átmenni, közben jöttek az autók. Az én kutyám munka mellett is jobban le van fárasztva, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, jobban viselkedik, csendes, nem őt fogják elütni, pedig nem kölyökként került hozzám, hanem előéletes mentett, mínuszból indult.
Egyébként meg a jelenlegi állatvédelmi szabályok sincsenek rendesen betartatva, úgyhogy lehetne itt tovább növelni a szabályok számát, ilyen-olyan engedélyekhez, vizsgához kötni az állattartást, semmit nem érne, mert nincs, aki betartassa.
Egyébként látok jó irányba is változást, de hosszú idő lesz, mire elérünk egy normálisabb állattartási kultúrát.
Eleve ott kezdődik, hogy törvény is előírja, hogy mindenki köteles az állatát a saját telkén belül tartani. Igen, a macskát is, nincs olyan, hogy jajj azt nem, mert szabad állat meg ez falu, itt nincsenek autók, nincs kutya, nincs kínzás meg mérgezés, ez nyugodt utca, senkit sem zavar, ha bemegy más kertjébe stb. Mert ugye a macska csak az utca vége tábláig megy, nem pedig több négyzetkilométeres területet jár be...Ja de.
Kutyát kiengedni meg egyenesen nonszensz, bármikor be is foghatják (a fent említett veszélyeken felül). A macskát is, csak őket mindenki letojja, a macskatartási “kultúra” még a kutyásnál is aljadékabb itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!